Több kulcsos adónál hogyan lenne igazságos a sávbeosztás?
Én írtam ki ezt a kérdést is:
https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__91..
Megértettem, hogy a több sáv az előnyös is lehet, viszont olyan problémám van, hogy én jelenleg 400.000 bruttót keresek Budapesten, ez nettó 266.000. Ebből kell albérletet fizetni, rezsi, kaja, kicsi szórakozás és úgy vagyok, hogy ha nem is sokat, de tudok félretenni. Félek, hogy a keresetem alapján én már "gazdagnak" számítok, ami egy vidéki keresethez képest igaz is, Budapesten szerintem ez átlagos ha nagyobb cégnél dolgozol. Kicsit félek attól, hogy a 'fizessenek a gazdagok' kampány az inkább 'fizessen a budapesti középosztály'
Sajnálom, hogy ennyire önző vagyok, hogy első sorban a saját és a családom érdekeit nézem ebben a kérdésben, de nyilván nekem nem mind1, hogy tudok e kicsit félretenni vagy sem.
Ti hogyan látjátok a dolgokat, több kulcs esetén szerintetek hogyan lennének megadva a sávok?
Mindenki válaszát előre is köszönöm szépen!
Persze véletlenül sem azért mert az állami vezetők sok milliós fizetésének ne kelljen a felét leadózni. Amúgy meg a mai napig mindenkit minimálbérre jelentenek be. Egyedül a multik akik nem tudnak trükközni, mindenki más minimálbérre jelent be.
"Sajnos képtelenek vagytok felfogni, hogy Magyarországon azért volt szükség az egykulcsos adó bevezetésére, mert mindenkit minimálbérre jelentettek be."
:DDDDDDDDDD
Még jó, hogy ezt a nettó hülyeséget nem akarják felfogni, ne haragudj. A minimálbérezők pont ugyanúgy minimálbéreznek, hisz az egykulcsos adó mellett is kevesebbet adózik, halló! Ezen mit változtatott szerinted az új adórendszer??? Akik meg nem minimálbéreznek az egykulcsos adó mellett azok régen sem csinálták, ezek jellemzően a nagyobb cégek a multik például akik nem tehetik meg, mert annyi a dolgozójuk, hogy ebből botrány és lebukás lenne.
Azért változtattak a többkulcsos adón, ahogy azt fentebb már megírták, a csókos réteg még többet vigyen haza. És anno a Fidesz ehhez magyarázatot is fűzött, érdekes, hogy nem a minimálbéres trükkel jöttek, hanem a gazdaság belendülését vizionálták attól, hogy a jól szituáltak még több jövedelemre tesznek szert és ezt a plusz jövedelmet költeni fogják, pörög majd a gazdaság. Nos ez nem teljesült sajnos, viszont ez a dolog hatalmas lyukat ütött a költségvetésen és nem térült meg. Kizárólag az a 2-3 milla érintett járt jól az összes többi kárára.
Jókat derülök itt az egykulcsos hívein, lassan eljutnak oda, hogy Trianonról is az a rohadt progresszív adózás tehetett!
"majdnem becsődölt miatta az ország"
meg emiatt jelentettek mindenkit minimálbérre,- ez a legjobb mintha nem ezt csinálnák most is, meg nem menne a zsebbe fizetés, és ne jöjjön senki azzal, hogy most nagyságrendekkel más a helyzet mert nem más.
Azt meg továbbra sem értem, hogy miért retteg mindenki, ennyire ezektől az istenverte sávoktól amikor az adóterheken amúgy szinte nem is csökkentettek.
Ja és a legjobb, az utolsó progresszív adózású évben például 2010-ben egy ilyen fizetés, mint a kérdezőé, nemsokkal adózott volna többet, mint most, most 400 nettója 266 akkor 232 volt.
A legtöbb ellenzéki párt három kulcsos progresszív adózással számol a kérdező ezzel a fizetéssel a középső kulcsba esne, mert 500-600 bruttó felett terveznék bevezetni a legfelső kulcsot.
Bruttó 400 valószínűleg hasonlóan adózna, mint most.
"Sajnos képtelenek vagytok felfogni, hogy Magyarországon azért volt szükség az egykulcsos adó bevezetésére, mert mindenkit minimálbérre jelentettek be, a többit pedig zsebbe kapta az illető. Így nem kellett szja-t fizetnie.
"
Miért,szerinted eme nagyszerű változtatás után bejelentik?:D
"Kizárólag az a 2-3 milla érintett járt jól az összes többi kárára."
2-3 millió érintett? Ennyire gazdag ország lettünk volna 2011-ben? Nem voltunk azok, az akkori átlagbérek alapján az adózók 70%-a járt rosszabbul az egykulcsos adóval, és 30% jobban, ekkor úgy rémlik négymillió adózó volt, annak a 30%-a 900 ezer.
Ha 2-3 millión jártak volna jól az egykulcsossal senkinek nem lett volna baja vele.
Mondjuk.
első sáv 0-300.000
második 300-500 ezer
harmadik 500-700 ezer
legmagasabb 700 ezer+
Az első 3 nál mondjuk kb ugyanannyival nőne a SZJA, a negyediknél lenne több a növekedés.
Viszont nagy eséllyel marad a Fidesz és az egykulcsos, tehát szerintem nem kell attól félned, hogy bevezetnek egy újabb kulcsot a magasabbakra.
Megint nem látjátok a sűrű fanszőrzettől az eres derest. Pedig lassan már kiveri a szemeteket, úgy meredezik.
Nem az egykulcsos, ötkulcsos, slusszkulcsos adó itt a baj, hanem az, hogy a bérek a béka sejhaja alatt vannak, 200 ezres nettó fizetés a munkáltatónak majdnem 400 ezer forintjába kerül, és az egész rendszert szájbaverik egy 27%-os rekordáfával. Csinálhatnak itt csilliárd adókulcsot, nem azzal van a legnagyobb baj.
Az egykulcsos adó nem jó. Kitárgyaltuk...
Ahol ennyi készpénz van forgalomban ott nagyon nehéz jó és igazságos adórendszert csinálni.
Nem követhetők a készpénzes tranzakciók, így nem is lehet megadóztatni.
Akkor mit adóztassunk meg? Nos amit látunk. Mit látunk a nagy pénzek mozgását könnyebb követni mint a kis, zsebbe csurranókat.
Nyugaton már rég rájöttek arra, hogy nincs értelme magas SZJA-t, kivetni kiskeresetüekre.
A magas szja visszaélésre ad okot, nehezen ellenőrizhető a visszaélés, sokba kerül a beszedése és az ellenőrzése is. Akár csak a többi bérből történő egyébb levonás.
Ráadásul nem is nagy tétel a költségvetésben az az adó, amit így a többségtől levonnak.
Az szja több mint 90℅-át a felső 10% fizeti meg.
Jobb ha nincs, vagy nagyon alacsony a kis keresetűek szja-a. 5-8%-os szja-val nem fog trükközni senki. Míg a felső harmadba tartozók jövedelmének akár csak 1%-os adó emelése is drámai adó bevételnövekedést eredményez. Ráadásul jobban is nyomonkövethető.
Akkor meg minek nyúzni a legszegényebbeket?
Aki minimál bérért keccsöl attól miért kell elvenni a keresetének a harmadát.
Számos egyébb adózási forma lenne ami sokkal igazságosabb és komoly bevételt lehetne vele elérni.
...és a 27%-áfa is meg ér egy misét...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!