Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért hisztiznek sokan a...

Miért hisztiznek sokan a munkaerőhiány miatt?

Figyelt kérdés

A magyar demográfiai és (a régióban is alacsony) bérezési viszonyok miatt már évekkel ezelőtt látszott, hogy munkaerőhiány lesz.

Most szerencsére az van.

Szerintem ennek örülni kéne a munkaerőhiánynak, mert:

- megváltozik a munkáltatók viszonya a munkavállalókhoz

- vége az "el lehet menni!" mentalitásnak

- nőnek a fizetések

- a gyengék (tehát a béremelést, munkakörülmények javítását mellőző cégek) elhullanak

- javul az életszínvonal

- verseny alakul ki a munkavállalóért (ez az igazi kapitalizmus!)

- az egy főre jutó fogyasztás is nő

Ti mit gondoltok?

2018. jan. 25. 15:48
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
96%

"A magyar kisvállalkozók jelentős része a túlélésre rendezkedett be. Nem hajlandó lemondani az új bmw-ről és az évi kétszeri luxusnyaralásról, mert akkor kinéznék a klubból. Inkább minimálbéren, zsebből fizetett alkalmazottakkal dolgoztatnak és annyi pénzt szednek ki a vállalkozásból amennyit lehet."

Én is vállalkozókkal dolgozom, konkrétan üzleti tanácsadóként és a nagy részük abszolút ilyen. A magyar vállalkozó így indít vállalkozást:

"Kéne valami, amiből nagy házat meg luxusautót lehet venni". Úgyhogy belekezd, nulla üzleti érzékkel, sokszor azt sem tudja, hogy mennyi a költség, az árrés bizonyos termékeken, mert azt le kellene ülni és kiszámolni darabonként és állandóan újraszámolni a változó környezet alapján...a pénzügyi számítások teljesen ismeretlenek...csak innen befolyik egy kicsi, ha kell valami, akkor kiveszem a pénzt, amennyi kell...ha szól a könyvelő, hogy kell valamire, akkor b***gatom az alkalmazottakat, hogy dolgozzanak jobban. Ha meg kevesebb a pénz, fogalma sincs hol folyik el, mert az egészet cashflow-t egy nagy egészként kezeli.

"Csak az a lényeg, hogy több legyen benn, mint ami kimegy" - ezt szó szerint idéztem.

Pénz visszaforgatása? Munkaerő megfizetése (ha jól keres, akkor tud vásárolni ---> azaz nekem is jobban megy majd)? Asszony és gyerek leszoktatása a drága holmikról, hogy jusson fejlesztésre és szakemberekre? Ezekről hallani sem akarnak. A nagy részük akkor jön tanácsért, amikor már - nem, nem az üzletfejlesztésben akad el - a lakáshitel nyomja a tarkóján az ideget. S akkor megspórolsz neki 1 milliót akár havi szinten és amikor elmondom, hogy ennek a nagy részét vissza kellene forgatni, egy kis részét meg fizetésemelésre költeni...akkor megköszönik az eddigi munkámat, kifizetnek és szia. :)

Napi szinten gondolkodom, hogy csomagolok én is, mert így nem lehet dolgozni, mindenki az "okosságot" várja, tanulni egyik sem akar, de százezres öltönyre jut pénz, mert "hogy néz az ki"...az a helyzet, hogy rettentő primitív a színvonal.

Multiknál meg ugye megy az, hogy a havert felvesszük. Majd valahogy megtanulja út közben, de legalább haver.

Látszik is az ország teljesítményén mindkét primitív hozzáállás.

Legyen is munkaerőhiány, a jó szakembert megfizetik. Ha nem, akkor menjen külföldre, én is ezt javaslom mindenkinek.

2018. jan. 26. 09:08
 32/39 anonim ***** válasza:
69%
Az a helyzet, hogy amikor látod mekkora forgalma van valakinek, de tőled 10.000 forint havi emelést sajnál, akkor teljesen érthetően lesz***d a munkát nagyívben és elvégzed elégségesre.
2018. jan. 26. 09:09
 33/39 anonim ***** válasza:

Az én fizetésem minimálbér. A cég semmit nem emel rajta, pedig egyre kevesebben vagyunk.

A munka egyre több, a túlóra egyre több, a morál egyre kevesebb.

Most tanulok, aztán remélem le tudok lépni.

2018. jan. 26. 10:12
 34/39 anonim válasza:

"Szerencsére csak a hulladékabbja lépett le, aki életképtelen volt. Értelmes ember eddig is jól élt itt és ezután is jól fog."

12.-es,szóval szerinted az hulladék,aki környezetváltozásra és jobb fizetésre vágyik.Ráadásul megállja a helyét külföldön.

:):)

2018. jan. 26. 15:03
 35/39 anonim ***** válasza:
40%

Pont az a "hulladék",aki itt marad.

általában azok nem mernek kimenni,vagy nincs hozzá tehetségük,vagy megelégednek azzal a "jóléttel",ami itthon van.

2018. jan. 26. 15:12
 36/39 anonim válasza:
Nem feltétlenül hulladék aki itt maradt,és nem is kéne így beszélni senkiről.Sok ismerősöm él külföldön szerte a világban,de ilyenre gondolni sem mertem volna,hogy ők a hulladékok,mert megállják a helyüket évtizedek óta másik országban.
2018. jan. 26. 15:25
 37/39 anonim ***** válasza:

a 68%-os leírta a lényeget. pontosan ez probléma.

nem kérdező, nem lesz vége az „el lehet menni” mentalitásnak. ezek az emberek megszokták az évtizedek alatt, hogy mindig találnak egy rabszolgát éhbérért. nagy részük még mindig nem fogta fel (vagy csak nem akarta), hogy 2017-18 van.

de kezdjük az elején: a munkáltatók többsége egy normális álláshirdetést nem képes összerakni, vagy összerakatni Marcsikával, csupa helyesírási hibás hirdetés van, amelyekben se fizetés, de még a munkavégzés helye sem szerepel.

ha felhívod, h érdeklődj, nem tudja megmondani, h pontosan mi a munka, sőt még telefonon sem hajlandó részleteket mondani, vagy összevissza hazudozik.

ha eljutsz interjúra, kiderül, h teljesen más a munka, tovább kell dolgozni.

betanítás természetesen nincs, 10 perc után úgy kell nyomni, mint azok, akik 10 éve ott vannak, ami sokszor még balesetveszélyes is.

STB STB.

persze biztos lesznek, akik nagy duzzogva bért emelnek, de nagy változást én nem várok.

2018. jan. 29. 15:23
 38/39 anonim ***** válasza:
51%
A béreket szerintem nem a munkáltatók fogják felemelni összességében. Ha jól végzed a munkád - na és van tudásod, képesítésed - több esélyed van arra hogy több pénzt kérhetsz el idővel. Azaz, meghúzol egy vonalat hogy ennyiért dolgozol és kész... Tudom ezt így könnyű mondani, de ha szép lassan az IGAZÁN jó melósok nem mennének el gombokért dolgozni, akkor lenne változás. Persze ez nem megy egyikről másikra.
2018. jan. 29. 21:13
 39/39 anonim ***** válasza:
Én mezőgazdaságban látom a munkaerőhiéányt, a tulajok röhögve dicskednek elgújabb akár 100-150 milliós, traktoraikkal, kombájnaikkal, új 10 milliós terepjáróikkal, felénk egy traktoros, már jó ,hogy ha 100-150 nettót megkeres, erre mi van messzirők Kárpátaljáról hozznak fiatalokat, csak hát ők is idejönnek pár év és továbbállnak nyugatra. Egyszeerűen nem veszi be normális ember gyomra, hogy akik anno szétlopták a TSZ-eket, msot kiskirályként játszák az agyukat.
2019. aug. 6. 14:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!