Hogyan lehetséges, hogy sokan nem tartják felháborítónak a pécsi szeretotthonban történteket?
Igazából jogilag maximum annyi történt, hogy a személyiségi jogai sérültek, tehát nem közterületen fényképezték le és felismerhető volt a képen.
Ha kitakarják az arcát, akkor eleve nincs is ügy jogilag.
Pár éve mentősök fotózkodtak maguk alá vizelő, hányó drogos fiatalokkal, akiket épp vittek be a toxikológiára, csak kitakarták az arcukat, a vége az lett, hogy kaptak egy megrovást, mert mentőautóban tilos fényképezni, de jogilag nem lehetett csinálni semmit.
Még korábban abból volt botrány, hogy orvostanhalgatók a boncolásról raktak fel képeket, ahol egy májjal pózoltak.
A baj az, és ez az amit sokan nem értenek, hogy az egészségügyben a beteg az egy munkadarab, ha beszélsz bárkivel, aki régóta dolgozik ott, akkor ha nem elkötelezett úgy fog beszélni a "melóról" (értsd. betegekről), ahogy mondjuk egy autófényező az épp lefújt kocsikról.
Rég ismert tény, hogy az egészségügyben gyakori a kiégés, és ez az elszemélytelenedés, ami részben szándékos, egy belgyógyász, akinek naponta van betege, aki exitál (meghal) az nem tudja egy idő után emberként kezelni a betegeket.
Te egészségügyben dolgozol? Én igen, és hidd el hogy nem lehet ilyet csinálni, akkor se ha érzelmileg nem kötődsz a beteghez (bár hogy tárgyként tekintenénk a betegre azt kikérem magamnak, akkor is ha sok betegnek van negatív tapasztalata!). Nem jogilag nem teheted meg, szakmailag / emberileg.
Pedig 5-ös itt jogilag van probléma, ha nem lehetne felismerni a gondozottat, akkor maximum a munkavállaló azért vonhatná felelősségre őket, hogy munkaidőben idétlenkedtek, de amiatt nem valószínű, hogy kirúgnák őket.
6-os!
Nem, és épp azért nem, hiába kezdtem egészségügyi főiskolával a felsőfokú tanulmányaimat, mert épp ez zavart, hogy idővel minden egészségügyi dolgozó, teljesen mindegy, hogy ápoló, mentős, beteghordó, gyógytornász vagy orvos lelkileg roncs lesz a legtöbb osztályon, és beindul ez az elhárító mechanizmus (azt hiszem Freud ezt hívta intellektualizációnak), és igen el fogják kezdeni tárgyként kezelni a beteget, mert amikor már a viziten a sokadik betegről hallod, hogy kardiálisan dekompenzált, hogy nyelőcső varixai meg májcirrózisa van, hogy már morfiumot kap, hogy hepatikus icterusa van, és 82 tehát nem fog új májat kapni, ezekről mind-mind tudod, hogy az ott már nem egy menthető ember, hanem egy félig halott test, ami gyakran már teljesen demens is és csak azért tartjuk életben, hogy heti kétszer bejöjjön sírni mellé a hozzátartozó.
Ilyen körülmények között nem tudsz, hogy úgy mondjam ember maradni, ha naponta a halált nyomják a képedbe több fölvonásban.
Mit gondolsz a katonák miérgy lélekmentes "gyilkológépek", azért mert nekik hétköznapi a halál, már ha járt háborúban, egy krónikus bel. osztályon ugyanez van.
Én még mindig nem láttam az öreg néni nyilatkozatát sehol, hogy ő kérte őket, hogy ne csinálják, vagy nem vette poénra. Akkor meg ne vegyük már alapnak néhány kép alapján, hogy ez történt. Maguk a képek ízléstelenek, ez is adja a probléma legalább 80%-át szerintem, hogy pózoltak vele, a baromkodás önmagában még elmenne (ha nem kérte meg őket, hogy hagyják békén), de kirúgták őket, ennyi, kész.
Szerintem sokkal nagyobb gond van azoknak a kommentelőknek a fejével, akik olyasmiket írtak, hogy "be kéne zárni őket életük végéig a börtönbe", vagy "kasztrálnám mind a hármat" (ezzel még logikai probléma is van), stb. Én egyáltalán nem értem ezt a "felháborodást", főleg így a részletek ismerete nélkül (de azok ismeretében sem érteném), mi lenne ha emberekként viselkednénk, és nem csőcselékként?
Hogy jön ide a jog?
Emberileg szarok, meg az is, aki az ilyet védi.
De hát hiányszakma, bármilyen jellemtelen trógert felvesznek már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!