Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit lehetne tenni a magyar...

Mit lehetne tenni a magyar ingatlanhelyzettel? Nem ez a fő generátora az elvándorlásnak?

Figyelt kérdés

Nézegettem nyugat-európai ingatlanok bérleti díjait is, kb. 20 országban (olyan országban amik fejlettebbek nálunk), és mindenhol sokkal kedvezőbb az átlagos munkabér/lakhatás költség arány.

De itt mit érezhet egy fiatal pályakezdő, amikor azt látja, hogy kijön az egyetemről, és a bérének több mint a fele csak a lakhatásra megy el? Már egy Budapest-külvárosi patkánylyuk is 100 ezer + rezsi + közös költségtől kezdődik, ami összeadódva elérheti a 130-140 ezret (főleg, hogy sok lakásnak nagyon rossz az energiatanúsítványa). De viszont összesen két szakma van, aminek 200 ezer forint a kezdőbére: mérnök/programtervező informatikus, villamosmérnök... és ennyi. Az összes többi szakma kezdőbére nettó 200 ezer alatt van.

Akkor mit érezhet egy fiatal, aki nem örökölt ingatlant Budapesten? Nyilván egyből ingert érez arra, hogy kimenjen külföldre, mert úgy érzi itt nincs jövője, ha egyetemistaként még egy külvárosi patkánylyukat is alig tud bérelni.

Nem ezt a helyzetet kéne először megoldani, és csak utána azt az 1000 migráns betelepítésének elhárítását?

2017. dec. 4. 13:47
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
Te hakapeszi, te gondolom a kamionodban laksz, de ha kinézel a szélvédőn és látod a sok házat, akkor gondolj bele, hogy azokban nagyrészt nem egyszobás studiók vannak, hanem sokkal nagyobb lakások, ahol egyszerre több ember is lakik. Ők tartozhatnak egy családhoz, de lehetnek simán lakótársak, viszont semmiképp nem vadidegenek, mert ha az ember együtt lakik valakivel, akkor két hét után már nem lesz idegen. Tudod emberek szoktak egymással ismerkedni, új lakótársnál meg eleve úgy indul a dolog, hogy van x jelentkező és egy interjún kiválasztja a közösség a legszimpatikusabbat. És igen ha 4 ember együtt lakik (a jelenlegi wg-mben most ennyien vagyunk pont), akkor lehet torlódás a mosdónál, na és akkor mi van. Ez ilyen, annó Pesten öten voltunk a családban, ott is kellett várni a fürdőre.
2017. dec. 5. 00:48
 32/36 anonim ***** válasza:
700 euró meg olyannyira nem lószar, hogy van aki összvissz ennyiből él, mert tanul és csak félállásra van ideje. Ha ennyi megmarad a lakbér után, akkor aranyéleted van, feltéve ha csak magadra kell költeni.
2017. dec. 5. 00:53
 33/36 anonim ***** válasza:
Szóval hakapeszi, láthatóan gőzöd nincs a németországi viszonyokról, csak akkor minek kell kommentálni?
2017. dec. 5. 00:55
 34/36 anonim ***** válasza:

"Szóval hakapeszi, láthatóan gőzöd nincs a németországi viszonyokról, csak akkor minek kell kommentálni?"

16 éve kijárok, értem a nyelvet viszonylag jól. De amúgy is ismerem Nyugat Európát, mert pl. van két svájci, már kint született, magyarul nem is tudó unokatestvérem.

42 éves vagyok, nem ma döbbentem rá, hogy Nyugaton magasabb az életszínvonal, '88 - ban kamaszként jártam kint először. Még láttam a berlini falat élesben - szóval, szerintem ismerem Nyugat Európát, az EU (még) 28 - ból, 26 - ban jártam.

Csak annyit mondok, hogy 700 euró - bár vannak vidéki rokonaim itthon akik összesen ennyit keresnek - de Nyugaton olyan nagyon magas színvonalra nem elég. Tudod te mennyibe kerül egy tengerparti nyaralás? Mennyi egy kocsi biztosítása?

Jó, értem én, te parizerhez szoktál, én ugyancsak szeretem a hasam, de nem csak evésből áll a világ, rengeteg egyéb költség van. Jó, lakhatsz együtt minden jöttmenttel egy kecóban, mert az mennyire cool, de az nem egy otthon, ott nem lehet normálisan gyereket nevelni, családot alapítani.

De jó, 700 euró, több int 200 ezer forintban, oké. De ebből enni kell, mennyit teszel félre? 100 - 150 eurót, .icsa, valami elromlik a lakásban, javítani kell a kocsit, már ugrott is.

Saját lakás, ház pedig irdatlan nagy pénz ott is, pl. Ausztriában 200 - 250 - 300 ezer euró egy nem is olyan nagy ház, apám az 100 millió forint. Azt összerakni egy átlag nyugati fiatalnak igencsak nehéz, még ha jó állása is van.

2017. dec. 5. 07:50
 35/36 anonim ***** válasza:
Te felfogod, hogy ez havi összeg? Ki az aki havonta megy tengerparti nyaralásra? Te kijárkálsz, én itt élek és amúgy érintkezem a helyiekkel is, nemcsak nézem őket, és tudom hogy 700 euro nem aprópénz. De ha te is leírod hogy nyugaton magas az életszínvonal, akkor miért akarod bizonygatni, hogy egyébként mindenki nyomorog?
2017. dec. 5. 12:34
 36/36 anonim ***** válasza:

35.

Nem tudom mely szavakat nem érted. Fenntartom: havi 700 euró költőpénz, bár Magyarországon elég szép summa, de Nyugat Európában lófing, megélsz belőle, de nagyon ugrálni nem tudsz.

Félretenni, évente egy - két alkalommal nyaralni, autót fenntartani, tankolni, biztosítás, egyéb kiadások, művelődés, egy olcsóbb étteremben 15 - 20 euró/fő alatt nem kajálsz, így igen - igen karcsú.

2017. dec. 5. 12:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!