Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mit lehetne tenni a magyar...

Mit lehetne tenni a magyar ingatlanhelyzettel? Nem ez a fő generátora az elvándorlásnak?

Figyelt kérdés

Nézegettem nyugat-európai ingatlanok bérleti díjait is, kb. 20 országban (olyan országban amik fejlettebbek nálunk), és mindenhol sokkal kedvezőbb az átlagos munkabér/lakhatás költség arány.

De itt mit érezhet egy fiatal pályakezdő, amikor azt látja, hogy kijön az egyetemről, és a bérének több mint a fele csak a lakhatásra megy el? Már egy Budapest-külvárosi patkánylyuk is 100 ezer + rezsi + közös költségtől kezdődik, ami összeadódva elérheti a 130-140 ezret (főleg, hogy sok lakásnak nagyon rossz az energiatanúsítványa). De viszont összesen két szakma van, aminek 200 ezer forint a kezdőbére: mérnök/programtervező informatikus, villamosmérnök... és ennyi. Az összes többi szakma kezdőbére nettó 200 ezer alatt van.

Akkor mit érezhet egy fiatal, aki nem örökölt ingatlant Budapesten? Nyilván egyből ingert érez arra, hogy kimenjen külföldre, mert úgy érzi itt nincs jövője, ha egyetemistaként még egy külvárosi patkánylyukat is alig tud bérelni.

Nem ezt a helyzetet kéne először megoldani, és csak utána azt az 1000 migráns betelepítésének elhárítását?

2017. dec. 4. 13:47
1 2 3 4
 21/36 A kérdező kommentje:

700 Euró nem lószar Nyugaton, ha már megvan a lakhatás. Mivel 150 Euro-ból bolti és olcsóbb gyors éttermi kajákon meg lehet élni egy embernek. És még jól is lehet belőle élni, mert a nyugati élelmiszerek táplálóbbak. Szóval 700 Euróból egy egész családot el lehet tartani! És még csak egy minimálbéres állásról beszéltünk. Itthon hol tudnál minimálbérből lakást bérelni meg eltartani 4 embert?

Ja, hogy nem járnak minden nap egzotikus étterembe és nem járnak Svájcba síelni? Oké.

Mutass már nekem itthon egy közmunkást aki étteremben zabál és Svájcba jár síelni... ugye még kimondani is nehéz.

2017. dec. 4. 20:13
 22/36 finom zserbó ***** válasza:

"700 euró ló.asz Nyugaton, az ott semmire nem elég. De igen, Nyugaton magasabb az életszínvonal egyébként, köszönjük, hogy ma megtudhattuk."

Hazudozz másnak, 300 euróból 1 fő simán bevásárol 1 hónapra, de egy igényesbb ember is.

Ennyi pénz pedig az utolsó takarító zsebében is marad miután kifizeti a lakhatását. Régiótól függően ez lehet egy kis lakás, vagy mondjuk egy szoba.

Nem él kiemelkedően, de össze se lehet hasonlítani a magyar hasonló emberekkel, akik számlákkal harcolnak, bármilyen váratlan kiadás meg borít mindent.

Haka, ismerlek, te nagyarc kamionos, aki szerint 700 euro az semmi. Másnak meg a komplett fizetése sincs enniy Magyarországon. Az biztos valami meg rengeteg mindenre elég, az a jó kis 300-40 euró.

Mert nem csak a nyugati napidíjakkal felturbózott fizetésű kamionosokból áll Magyarország HAKAPESZI!

2017. dec. 4. 21:06
 23/36 anonim ***** válasza:

22.

Én nem a kamionos fizetésekről beszéltem, egyáltalán, ez hogy jön ide? Arról beszéltem, hogy Nyugaton 700 euró .icsa.

Ne csak az Aldit meg a Nettót számold, ahol megveszed a műanyag palackos sört, meg azt a szar savanyú kenyeret. Kocsit fenntartani, gyereket nevelni, művelődni, néha nyaralni havi 700 euróból? És még akkor nincs saját lakásod, csak egy bérleményed.

Persze, ez még mindig több, mint itthon megmarad, de 700 euró közel nem Kánaán kint, és nem fogod levezetni az ellenkezőjét.

2017. dec. 4. 21:51
 24/36 finom zserbó ***** válasza:

Senki nem írta hogy Kánaán.

De a magyar éhbéreshez képest sokkal jobb a helyzete akár csak a nyugati takarítónak is.

Autófenntartás :D A magyar segédmunkás megvenni se tudja b+, nem hogy fenntartani.

Szerintem kutyasz*ar az az euró, sok embernek meg az élet.

És ne nyomasd mintha bevásárolni se lehetne mondjuk abból a 700ból, mert a feléből is be lehet nélkülözés nélkül.

De te biztos hetente 50 eurós bélszínt zabbantasz.

2017. dec. 4. 22:14
 25/36 anonim ***** válasza:

24.

Na jó, te hoztad fel a kamionos témát. Havi átlag három hetet vagyok kint. Ezalatt a fülkében élek, eszem, egyszerű ételeket. Étterembe ritkán megyek, havi átlag talán egyszer, ha olyan helyen állok meg, ahol tudom, hogy érdemes kajálni, néha egy - egy kebab. Magamnak főzök, tudom hol, mi olcsó, egyszerűen elkészíthető dolgok ezek.

Három hétre olyan 150 - 200 euró között költök, nem dohányzom, de egy tálca sört megiszom hetente. Kifejezetten spórolok, mert én nem szórakozásból vagyok ott, itthon akarom elkölteni a lóvét.

Tehát: 3 hét, gyakorlatilag csak junk food, egymagam, alaphangon 150 euró, de inkább több, kifejezetten spórolva.

Akkor mi a francot akarsz 700 - zal?

2017. dec. 4. 22:22
 26/36 finom zserbó ***** válasza:

És? Akkor ebből az következik hogy 700 nem elég semmire?

300-350 euróból egy főre be lehet vásárolni Nyugaton 1 hónapra ha nem eszel drága húsokat meg mindenféle egzotikus dolgot.

Ne a középosztálybeli frankó életedhez hasonlítgasd hanem a nettó 100 atk kereső magyarok életéhez....

Akiknek a komplett fizetés a 700 nak a fele sincs..

2017. dec. 4. 22:34
 27/36 anonim ***** válasza:

"a magyaroknál ez negatív dolog, hogy valakinek másokkal együtt kell élnie, akik nem a szűk családhoz tartoznak, hát milyen dolog ez. Németországban viszont ez egy buli"

Tényleg tök jó buli lehet vadidegen embereket kerülgetni a lakásban minden reggel, Hans éppen fürdik, Ali szarik, foglalt a fürdőszoba, sebaj, addig iszom egy kávét, no de Jörg épp kenyeret pirít, akkor lássuk csak, Jóska a seggét vakarja, Béla meg de büdöset fingott....Olyan szép, multikulti életkép.

2017. dec. 4. 23:33
 28/36 anonim ***** válasza:

HakapesziM most azt írod, hogy neked ócska szarokon élve elég három hétre, a hónap kétharmadára a százötven euró, akkor az egész hónapra lenne 230.

700:230=3.04

tehát három ember megélne ilyen szar színvonalon egy hónapig abból a pénzből.

Ha meg igényesebb akkor is nagyon szűken kettő, ha meg eggyel számolunk, akkor azért 700 euró igenis elfogadható életszínvonalat ad, de legalábbis mesze jobbat mint ami nálunk van.

2017. dec. 4. 23:37
 29/36 anonim ***** válasza:
HakapesziM nem tudom minek kötözködsz. Bárhogy nézzük nyugaton meg tudsz élni minimálbérből, itthon meg csak nyomorogsz abból. Ezt rajtad kívül mindenki felfogta. Nem tudsz számolni vagy csak unatkozol és kötekedni jársz ide?
2017. dec. 4. 23:39
 30/36 finom zserbó ***** válasza:

"Tényleg tök jó buli lehet vadidegen embereket kerülgetni a lakásban minden reggel, Hans éppen fürdik, Ali szarik, foglalt a fürdőszoba, sebaj, addig iszom egy kávét, no de Jörg épp kenyeret pirít, akkor lássuk csak, Jóska a seggét vakarja, Béla meg de büdöset fingott....Olyan szép, multikulti életkép."

Ez a lakhatási forma Budapesten ia teljesen általános, sőt, sokszor még egyetlen szobát is alig lehet fenntartani ott alacsony bérből.

Arról nem is beszélve hogy sokkal kevésbé rendezettebb a bérlakás piac mint Nyugaton.

2017. dec. 4. 23:48
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!