Mit lehetne tenni a magyar ingatlanhelyzettel? Nem ez a fő generátora az elvándorlásnak?
Nézegettem nyugat-európai ingatlanok bérleti díjait is, kb. 20 országban (olyan országban amik fejlettebbek nálunk), és mindenhol sokkal kedvezőbb az átlagos munkabér/lakhatás költség arány.
De itt mit érezhet egy fiatal pályakezdő, amikor azt látja, hogy kijön az egyetemről, és a bérének több mint a fele csak a lakhatásra megy el? Már egy Budapest-külvárosi patkánylyuk is 100 ezer + rezsi + közös költségtől kezdődik, ami összeadódva elérheti a 130-140 ezret (főleg, hogy sok lakásnak nagyon rossz az energiatanúsítványa). De viszont összesen két szakma van, aminek 200 ezer forint a kezdőbére: mérnök/programtervező informatikus, villamosmérnök... és ennyi. Az összes többi szakma kezdőbére nettó 200 ezer alatt van.
Akkor mit érezhet egy fiatal, aki nem örökölt ingatlant Budapesten? Nyilván egyből ingert érez arra, hogy kimenjen külföldre, mert úgy érzi itt nincs jövője, ha egyetemistaként még egy külvárosi patkánylyukat is alig tud bérelni.
Nem ezt a helyzetet kéne először megoldani, és csak utána azt az 1000 migráns betelepítésének elhárítását?
Én is megemlíteném a nettó 300-as pályakezdő fizetést közgazdászkénz.
Egyébként 2 dolog:
- Lakótárs
- Barát/barátnő
Mindjárt nem olyan borzalmas, mert fejenként max 80 ezerre kijön.
"Sehol nem vágják hozzád a lakást csak úgy, Nyugaton sem."
Nyugaton 1500 euro a minimálbér. Mondjuk ha 800 euro az albérlet még mindig marad 700 eurod. Budapesten 100 ezer egy albérlet, a minimálbér viszont kevesebb mint 100 ezer. Na akkor hol könnyebb a megélhetés?
16-os
Egy patkánylyukról volt szó első körben, nem három szobás lakásról.
Egyébként hülyeséget írsz, barátom Ausztriában még segélyből is egyedül él egy új építésű 37 nm-es lakásban és simán megél a lakbér+rezsi mellett. Az lakik Nyugaton lakótársakkal, aki kifejezetten szeretne. Budapesten meg kényszerből laknak.
A fő oka az h itt egy képzett szakember kap 400 Eurót azért a munkáért amiért Nyugat EU-ban 2.000-t.
Továbbá minden szintet átitat az Uram Bátyám protekciós rendszer. Ha csak nem a Mekiben lennél pénztáros ismeretség nélkül normális állásra esélyed sincs.
Én 1 éve keresek állást mióta kijöttem az Egyetemről.
De ha köv hónapban nem lesz hála a fentieknek.
Eggyel több lesz a kivándorolt magyarok száma.
"még mindig marad 700 eurod"
700 euró ló.asz Nyugaton, az ott semmire nem elég. De igen, Nyugaton magasabb az életszínvonal egyébként, köszönjük, hogy ma megtudhattuk.
"700 euró ló.asz Nyugaton, az ott semmire nem elég."
Azért csak többre, mint a fenti itthoni példában maradó 0 Ft, nem? :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!