Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a véleményetek egy progress...

Mi a véleményetek egy progresszív, sávos SZJA-ról, egy degresszív támogatási rendszerrel párosítva?

Figyelt kérdés

Ez egy elméleti kérdés, szóval nem érdekel, hogy "a baloldal jól kifosztotta az embereket a többkulccsal" stb. stb.

Legyen az SZJ emelkedése 15-20-25%

Nettó 250 fölött kezdődik a 20%

nettó 550 fölött pedig a 25%

De ami érdekesebb az a kérdés második része, a degresszív támogatási rendszer. Most jobb ötlet híján igazítsuk a határait az előző adórendszerhez.

Pl.: a családi adókedvezmény (aminek akkor alakítani kéne a feltételrendszerén)

Az első adózási sávba tartozók kapnák a jelenlegi (vagy akár több) kedvezményt.

A második sávba tartozók kevesebbet

a harmadik sávba tartozók pedig akár 50%-kal is kevesebbet kaphatnának, vagy még többet.

Szerintem ebben a rendszerben a gazdagok és a középosztály felső része fékeződne, a szegények és alsóközéposztálybeliek pedig felemelkednének.

Tudom, hogy sokan csak a címet olvassák el és úgy írnak hozzászólást, viszont ha te eljutottál idáig olvasó, akkor szeretném, ha lehetőség szerint belecsempésznéd a válaszodba a következő pontokról alkotott elképzeléseidet:

- Szerinted mely transzfert kéne degresszívvé tenni?

- Szerinted milyen szabályozás tudná elejét venni annak, hogy élősködjenek ezen a rendszeren? (Igen, a romákra gondolok sajnos)

- Szerinted van-e egyáltalán jövője ennek a megközelítésnek?

2017. júl. 26. 16:11
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:

8-as!

Attól félek, félreérted a progresszív adózást.

"Nettó 250 fölött kezdődik a 20%

nettó 550 fölött pedig a 25% "

Azaz a 250 és 550 KÖZÖTTI RÉSZRE kell 20%-ot fizetni és az 550 FELETTI RÉSZRE 25%-ot.

2017. júl. 26. 20:07
 12/27 anonim ***** válasza:
0%

"8-as!

Attól félek, félreérted a progresszív adózást.

"Nettó 250 fölött kezdődik a 20%

nettó 550 fölött pedig a 25% "

Azaz a 250 és 550 KÖZÖTTI RÉSZRE kell 20%-ot fizetni és az 550 FELETTI RÉSZRE 25%-ot. "

Nem ha valaki 549 et keres 20% ado ha 551 akkor 25% hatalmas külömbség

2017. júl. 26. 20:50
 13/27 Estádio de Felchút ***** válasza:
100%

Figyelj, kispubi, lassan írom, hogy megértsd.

Az, hogy valaki megkeressen nettó 300 ezret (ez BP-en nem egy hűdenagy összeg!!), a munkáltatójának 556 ezer forintjába kerül, ennyi a teljes bérköltség.

Tehát a főnök rád szán 556 ezret, ebből te kézhez kapsz 300 ezret.

A 300 ezerrel bemész a bótba, és 27%-os rekordáfáért vásárolsz, tehát a szabadon elkölthető jövedelmed gyakorlatilag 236 ezer forint.

556 ezret szán rád a főnök, ebből az állam visszavesz 320 ezret!! És akkor még nem bankoltál, nem vettél jövedéki terméket, ésatöbbi.

Szóval mi a retkes lóhímtag kéne még? Nem elég? Mennyit kéne befizetni, b.aszod??!

2017. júl. 26. 21:10
 14/27 A kérdező kommentje:

Igen, a fizetéseket bruttóban adják meg, azért írtam nettóban, mert így szinte mindenki érti. Írhattam volna nettó 250 ezer helyett bruttó 380 ezret is, ugyanaz, csak az előbb kedvesebb a szememnek, jól olvasható, kerek.

"Itt a nagyobb gond hogy te nem keresel jól és mérgedbe büntetnéd a módosabbakat."

Akkor az egykulcsos adó azt jelenti, hogy a szegényekbe rúgjuk bele még egyszer? Nem minden fekete és fehér. Elfogadom ha nem tetszik a felvetés, és vagyok annyira reális, hogy tudjam, nem is fogják bevezetni. Sőt, lehet ha bevezetnék, akkor se hozna semmi eredményt, mert legalább annyival nőnek a rendszer fenntartásának a költségei.

"Hát tudod mit, elmész te a jó francba az ötleteiddel. "

A fenti írást neked is üzenem, és én nem kívánom hogy menj a francba, csak mert nem azonos a meglátásunk. Azzal teszed a legnagyobb szívességet ha részletezed a véleményedet, egyébként meg nem jutunk sehova, és én is csak anyázni tudnék. Egyikünk sem örülne neki.

"még magasabb fizetést kiharcolni, ne érjek vele semmit, mivel akkor további családi adókedvezménytől esnék el - tehát pont azt a célt nem érhetném el soha, ami miatt nagyobb jövedelemre próbálnék szert tenni, ti, hogy jobb élete legyen a családomnak. "

Köszönöm, ez már használható infó. Akkor a jelenlegi rendszert tartsuk meg, ne vegyük el magunktól a családi kedvezményt.

De akkor van 2 kérdésem:

1. Szerinted a havi nettó 1 milliót kereső embernek is szüksége van erre a kedvezményre?

2. Hogyan oldjuk meg, hogy a minimálbéres gyerekgyár mentalitású emberek ezen a rendszeren élősködjenek?

"Önmagában a többkulcsos adórendszer eleve nem szimpatikus, hiszen aki többet keres, az arányosan több adót fizet be egykulcsos rendszer esetén is. "

Szerintem itt alapvetően más a világnézetünk, kár lenne ezen vitatkozni.

"kezdenének hogy mégis hogy is van ez hogy a műszak vezető és a helyettesi pozícióban lévő között zéró bérkülömbség lenne"

Ez lehetetlen. Nem vagyok biztos benne, hogy tudod mit jelent a többkulcsos adózás.

Az én példámban (és most bruttó béreket kell megadjak)

van pl. egy szalagmunkás és egy targoncás. Az előbbi br. 420 ezret, az utóbbi 460 ezret (próbálok közeli értékekkel szemléltetni)

Szalagmunkás adója:

380ezer * 0,15 + 40ezer * 0,2 + 420ezer * 0,185 = 142.700

Nettó: 277.300 ft

Targoncás adója:

380ezer * 0.15 + 80ezer * 0.2 + 460ezer * 0,185 = 158.100

Nettó: 301.900 ft

Mivel a többkulcsosnál, mindig csak a határ túllépő összeg esik nagyobb kulcsú elszámolásba matematikailag lehetetlen, hogy aki egy fizetésemelést kap, az kevesebbet keressen mint előtte (vagy mint egy alatta lévő alkalmazott).

Egyébként ha ugyanezeket a béreket a mostani 15%-kal számolom, akkor a nettó fizetésük így néz ki:

Szalagmunkás: 279.300 ft

Targoncás: 305.900 ft

Ezek az ezres eltérések a szememben nem nagyok, a legmagasabb átlagbér pedig Közép-Magyarországon van: bruttó 300.000 ft (2015-ös ksh adat szerint)

( [link]

"Az, hogy valaki megkeressen nettó 300 ezret (ez BP-en nem egy hűdenagy összeg!!)"

Sajnálom, lehet, hogy nem "Hűdenagy", de attól még nagy. Én itt élek Budapesten, ebben élek, itt szegényednek el és gazdagodnak meg fele-fele arányban az ismerőseim, a családom és én is.

Én most statisztikákat nézek. Sajnos a KSH nem tartja nyilván a mediánbért, de így is tudjuk, hogy az átlagbér felfelé torzul. Az ország lakosságának nagyobbik része van bruttó 300 ezer forint alatt.

Ne akarjátok összemosni a példámban megadott kulcsokat az MSZP kormány alattival, ahol már bruttó 150 ezer felett a legmagasabb kategóriába esett az ember.

2017. júl. 26. 21:31
 15/27 anonim ***** válasza:
100%
Rosszak az adosavok. Bármely keresettebb mérnök vagy informatikus 250 el indul és 5 év múlva elérheti az 550-et. Na ezeket ha te megjobban megadoztatod, akkor az így is erős kivándorlás méginkább felgyorsul es azokat a szakembereket veszitenénk el, amelyekből alapból a legnagyobb hiány van és amelyekre a jövőben is szükség lesz. Az ultra gazdagokat kell megadóztatni nem a legnézettebb közallalmazottakat akik nélkül már tényleg egy hatalmas osszeszerelouzem lenne ez az ország
2017. júl. 26. 21:37
 16/27 Estádio de Felchút ***** válasza:
100%

Kérdező, rólad eszembe jut a cigány, aki meg akarta tanítani a lovát, hogy éhezzen. Csak az a rusnya gebe mielőtt megtanult volna éhezni, hát nem éhen döglött?!

Szóval a kérdés:

Ha a munkáltató rám szán mondjuk 556 ezer forintot, én ebből kézhez kapok 300 ezer forintot, a rekordmagas ÁFA miat tisztán elkölthetek 236 ezer forintot, azaz a állami elvonás mértéke majdnem 60%, akkor:

"Mi a pötsöm kellene még?"

Tudsz erre választ adni?

2017. júl. 26. 21:44
 17/27 anonim ***** válasza:
100%

kérdező nem érted ha azt aki többet keres az átlagnál megadóztatod akkor tényleg feleslegesen épit karriert az ember ebben az országban .

a másik dolog ki mondja meg ki a gazdag? kereshets 1 milliot is de lehetsz szegény mint a szar a devizahiteleseknél vannak ilyek is

2017. júl. 26. 21:52
 18/27 anonim ***** válasza:
100%

"Hogyan oldjuk meg, hogy a minimálbéres gyerekgyár mentalitású emberek ezen a rendszeren élősködjenek? "

A sávos adókulcs és kedvezmény menyiben oldaná ezt meg?:-) Egyébként a magam részéről úgy gondolom, hogy aki a gyerekei után nem segélykét, hanem adókedvezményt kap - vagyis dolgozik, és a megkeresett béréből az államnak fizetendő rész csökken, nem pedig adományt kap teljesítmény, termelőmunka nélkül -, azt finoman szólva nagy ostobaság élősködőnek nevezni. Maximálisan támogatom azt a fajta szociális hálót, ami nem segélyeket nyújt, hanem adókedvezményt, munkalehetőséget - akár közmunka formájában -, és ingyenes képzési, átképzési lehetőségeket.

2017. júl. 26. 21:54
 19/27 A kérdező kommentje:

"Rosszak az adosavok."

Rendben. Hiba volt példasávokat is megadnom, túlságosan ezen rugózik mindenki. Elfogadom, hogy rosszak a sávjaim, ne is beszéljünk róla tovább. Ha van ötleted szívesen meghallgatom egyébként. Hol érzed az ultra gazdagság határát?

"Mi a pötsöm kellene még?"

Tudsz erre választ adni?"

Bármi, aminek az elvonásával fellehet húzni annyira az oktatást, egészségügyet, nyugdíjrendszert, közbiztonságot és ügyintézést, ami miatt kifizetődőnek érzed az adódat.

Egy másik kérdésben célom feszegetni kicsit a korrupció témáját is, mert jelenleg (ha jól emlékszem) a GDP 15-20%-ára tehető a mértéke. Ha ezek tisztán visszaforognának a gazdaságba, akkor nem csak ez a progresszív adórendszer elgondolásom lenne teljesen felesleges, de még a jelenlegi adókat is csökkenthetnénk.

"A sávos adókulcs és kedvezmény menyiben oldaná ezt meg?:-)"

Semennyiben, de az eredeti kérdésemben is külön problémaként vetettem fel. :) Lehet erre inkább egy külön kérdést kellene áldozzak.

"Egyébként a magam részéről úgy gondolom, hogy aki a gyerekei után nem segélykét, hanem adókedvezményt kap - vagyis dolgozik, és a megkeresett béréből az államnak fizetendő rész csökken, nem pedig adományt kap teljesítmény, termelőmunka nélkül -, azt finoman szólva nagy ostobaság élősködőnek nevezni."

Én csak undok közmunkásokat, építőmunkásokat, segédmunkásokat és ehhez hasonlókat láttam ebben a témában, de ezzel a megfogalmazásoddal nem tudok vitatkozni.

Egyszerűen azzal a jelenséggel nem tudok mit kezdeni, mikor erejükön felül szülnek 5-6-7 gyereket, ahelyett, hogy csak kettőt vállalnának be, de azt a kettőt tisztességesen taníttatnák és nevelnék. Az előbbi esetben is megkapják az adókedvezményt, de ugyanúgy el van rontva egy csomó emberi élet, ami egy ördögi körként tér vissza újra és újra nemzedékeken át.

2017. júl. 26. 22:13
 20/27 A kérdező kommentje:

"és ehhez hasonlókat láttam ebben a témában"

*a téma kapcsán a való világban....nem az itt válaszolókra gondolok, nehogy félreértse valaki

2017. júl. 26. 22:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!