Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a véleményetek egy progress...

Mi a véleményetek egy progresszív, sávos SZJA-ról, egy degresszív támogatási rendszerrel párosítva?

Figyelt kérdés

Ez egy elméleti kérdés, szóval nem érdekel, hogy "a baloldal jól kifosztotta az embereket a többkulccsal" stb. stb.

Legyen az SZJ emelkedése 15-20-25%

Nettó 250 fölött kezdődik a 20%

nettó 550 fölött pedig a 25%

De ami érdekesebb az a kérdés második része, a degresszív támogatási rendszer. Most jobb ötlet híján igazítsuk a határait az előző adórendszerhez.

Pl.: a családi adókedvezmény (aminek akkor alakítani kéne a feltételrendszerén)

Az első adózási sávba tartozók kapnák a jelenlegi (vagy akár több) kedvezményt.

A második sávba tartozók kevesebbet

a harmadik sávba tartozók pedig akár 50%-kal is kevesebbet kaphatnának, vagy még többet.

Szerintem ebben a rendszerben a gazdagok és a középosztály felső része fékeződne, a szegények és alsóközéposztálybeliek pedig felemelkednének.

Tudom, hogy sokan csak a címet olvassák el és úgy írnak hozzászólást, viszont ha te eljutottál idáig olvasó, akkor szeretném, ha lehetőség szerint belecsempésznéd a válaszodba a következő pontokról alkotott elképzeléseidet:

- Szerinted mely transzfert kéne degresszívvé tenni?

- Szerinted milyen szabályozás tudná elejét venni annak, hogy élősködjenek ezen a rendszeren? (Igen, a romákra gondolok sajnos)

- Szerinted van-e egyáltalán jövője ennek a megközelítésnek?

2017. júl. 26. 16:11
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:

"Egyszerűen azzal a jelenséggel nem tudok mit kezdeni, mikor erejükön felül szülnek 5-6-7 gyereket, ahelyett, hogy csak kettőt vállalnának be, de azt a kettőt tisztességesen taníttatnák és nevelnék. Az előbbi esetben is megkapják az adókedvezményt, de ugyanúgy el van rontva egy csomó emberi élet, ami egy ördögi körként tér vissza újra és újra nemzedékeken át.+

Kevered a szezont a fazonnal. 3 vagy több gyermek esetén max 220 ezer forinttal csökkenthető az összevont adóalap, havonta, kedvezményezett eltartottanként. Aki 5 gyereket összehoz csak az adókedvezmény miatt (és nem áll meg 2-3-nál), az legalább 1,1 millió bruttó keresettel rendelkezik. Ez viszonylag ritka a segédmunkások körében, és aligha jelent problémát ennyiből akár 5 gyereket felnevelni.:D

2017. júl. 26. 22:27
 22/27 kasz gyu ***** válasza:
A jövedelem bevallását mindíg az adókulcsoz igazítja aki csak teheti. Ez mindíg így volt, és így is lenne. Jó ez az egykulcsos, viszont a vagyont, és a luxust, azt keményen kellene adóztatni. Okosan, hogy az átlagembert, ez messze kerülje el. Az a probléma, hogy ezek az emberek mind ott is vannak, ahol az ilyen szabályokat meghoznák. Közben pedig meglehetne kérdezni, hogy miből is telik erre?
2017. júl. 27. 07:45
 23/27 A kérdező kommentje:

"Aki 5 gyereket összehoz csak az adókedvezmény miatt"

Nem csak amiatt, hanem más segélyekért is. + irracionalitás.

"az legalább 1,1 millió bruttó keresettel rendelkezik. Ez viszonylag ritka a segédmunkások körében, és aligha jelent problémát ennyiből akár 5 gyereket felnevelni.:D"

De, probléma. Én is egy 5 gyerekes családban nevelkedtem, probléma. Még 1,1 millió fölött is.

2017. júl. 27. 07:53
 24/27 anonim ***** válasza:

"De, probléma. Én is egy 5 gyerekes családban nevelkedtem, probléma. Még 1,1 millió fölött is."

Ne hazudozz, kérdező. Több 4-5 gyerekes ismerősöm, barátom van, én 3 gyereket neveltem fel diplomás embernek egyedül, ennél kevesebből. Ha te nem érzed jól magad többgyerekes családban, az az egyéni problémád, járj pszichológushoz, és ne vetítsd ki a saját lelki nyomorodat másokra. A családi adókedvezmény a gyereknevelés anyagi fedezetét hivatott biztosítani, segélyeket nem nagyon osztogatnak gyerekekre, 1,1 milliós bruttó fizetésre pláne, akinek meg nincs ennyi, az NEM adókedvezményért csinál gyereket - az adókedvezmény SEMMILYEN mértékben nem segíti elő az erőn felüli gyerekvállalást. Nagy a fogalmi zavar a te fejedben.

2017. júl. 27. 08:11
 25/27 A kérdező kommentje:

"Nagy a fogalmi zavar a te fejedben."

Nem, csak mondtam egy példát a kérdésben és alatta volt egy alkérdés, ami az egész transzferre/támogatási rendszerre volt értendő.

Egyszerűen mondok egy példát és mindent abba akartok beleolvasni.

Hogy most van-e segélyezési rendszer azt valóban nem tudom, nem néztem utána.

"az adókedvezmény SEMMILYEN mértékben nem segíti elő az erőn felüli gyerekvállalást."

És ezt miért írod nagy betűvel? Mikor például ezt írtam, abból nem jött le, hogy ezzel én is tisztában vagyok?:

"mikor erejükön felül szülnek 5-6-7 gyereket, ahelyett, hogy csak kettőt vállalnának be, de azt a kettőt tisztességesen taníttatnák és nevelnék. Az előbbi esetben is megkapják az adókedvezményt"

"Ne hazudozz"

Nem hazudok, vagy nehéz elképzelni, hogy havi kevesebb mint 100 ezer forintból nem leányálom 5 gyereket felnevelni? Csak most, ahol élek 80 ezer a bérleti díj, mégis hol élsz te? Vagy ennyire szeretsz provokálni másokat, hogy lusta vagy szöveget értelmezni, vagy csak egy kicsit nagyobb kontextusban gondolkodni?

2017. júl. 27. 19:13
 26/27 anonim ***** válasza:

"De, probléma. Én is egy 5 gyerekes családban nevelkedtem, probléma. Még 1,1 millió fölött is."

EZT írtad, kérdező. Milyen kár, hogy vissza lehet idézni, ugye? Vagy ennyire nem vagy képben azzal, hogy mit firkálsz? Mi olyan baromi érthetetlen azon, hogy csak a családi adókedvezményért havi 1 milliós fizetés alatt NEM éri meg 5 gyereket összehozni, mert egyszerűen nem tudja az illető kihasználni - TEHÁT nincs összefüggés az erőn felül vállalt gerekszám és a kedvezmény között? Levezettem komkrét számokkal. Te vádolsz engem provokációval, amikor bedobsz hülyeségeket, és én teszem helyre a dezinformációidat?:DD

2017. júl. 27. 19:24
 27/27 anonim ***** válasza:

12-es!

Attól félek, rosszul tudod.

Mutatok példát:

A sávok:

200ig 15%

200-500 20%

500 felett 25%

Ha 490-et keresek, akkor

200-ig 15%-ot vonnak: 30e Ft

200 feletti rész (290) 20%ot vonnak: 58e Ft

azaz a 490-ből 88e Ft-ot

Ha 600-at keresek:

200-ig 15%-ot vonnak: 30e Ft

200 és 500 közötti rész (390) 20%-ot vonnak: 60e Ft

500 feletti rész (100) 25%-ot vonnak: 25e Ft

azaz a 600-ból 115e Ft-ot

sok adóbevallást csináltam az egykulcsos bevezetése előtt, szóval biztos, hogy így van.

A wikipedia ezt mondja:

"A társadalomban általánosan jelen lévő tévhit, hogy a sávhatárnál (1 700 000 forintnál) magasabb jövedelműek teljes egészében jövedelmük 36%-ával adóztak, ilyen módon nemcsak a határadókulcsban, hanem a fizetendő összegben is egy „ugrás” figyelhető meg a sávhatárnál. Valójában mindig csak az 1 700 000 FELETTI rész adózik a magasabb kulcs szerint."

[link]

2017. júl. 28. 16:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!