A baloldali pártok mit terveznek a kivándorlás csökkentésére, ha netán megnyernék a 2018-as választásokat?
Én úgy látom, hogy a kivándorlás az egyik legfontosabb problémája jelenleg az országnak (az oktatás és az egészségügy állapota mellett persze). Szinte nem múlik el nap, hogy ne tennék felelőssé ezért egyesek (jogosan) a kormányt. Viszont az sohasem hangzik el, hogy a baloldali pártok mit tennének ennek a visszafordítására, megállítására.
Az MSZP részéről eddig ezt hallottam, ami kapcsolatos lehet a témával:
"Fizessenek a gazdagok" program (ezzel együtt a többkulcsos adót is be kívánják vezetni). Ez által én nem értem, hogyan alakulhatna ki nyugati bér és élet színvonal? A többkulcsos adó max 10.000 ft-ot hagyna kb a szegényeknél, ami még mindig sovány. Viszont szankcionálná a jobban keresőket, akiknek lehet, hogy pont ez lenne az indok az elvándorlásra (nyugaton még jobban keresnének). Az lenne a cél, hogy mindenki legalább a nyugati bérminimumot kapja és erős legyen a szociális háló is, tudjanak az emberek jövőt tervezni az országban.
Aki járatos a témában, legyen szíves fejtse ki, hogy mi módon próbálnának meg 1-2 cikluson belül olyan életszínvonalat varázsolni az országban, hogy a magyar emberek ne hagyják el tömegével a jobb élet reményében? Azt szeretném megtudni, hogy melyik párt, milyen programmal próbálna tenni ennek az ügynek érdekében.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Hagyjuk már ezeket a címkéket. Mi az a nyugati életszínvonal? Az egybesült Állatok is nyugaton van, de ettől még a világ egyik legegyenlőtlenebb országa.
Én csak emberhez méltó életet szorgalmazok. Azt azért szabad ugye?
És ugye nem haragszol, ha nem csak ingyenélőket látok magam körül hanem nyomorgókat akik szenvednek, nincstelenek, és méltatlan hogy az utcán élnek? Ugye megengeded hogy kikérjem magamnak hogy ezek mind ingyenélők?
Azt is hogy ezt a kommunizmushoz hasonlítod.
Lehet hogy neked álomkép, meg irreális, kivitelezhetetlen. de engem meg már untat az hogy "nem reális gondolat". Miért? Csak? Hát az nekem kevés. Meg az is hogy nincs rá pénz. Értelmetlen beruházásokra van. Tudom klasszikus, de mondhattam volna mást is.
Elmondtam: borzalmas dologról szól, arról hogy emberhez méltóan élj meg ha dolgozol, és ne az ételen is spórolnod kelljen. És nem nagy dologért csak hogy befizesd a számlákat, meg fenntartsd a panel lakást. Vagy kulipintyót.
A robotizálás nem érv, hanem feltételezhetően ha fejlődik a világ akkor kevesebb kétkezi munkát kell elvégezni embereknek, mert a műszaki világ fejlődik. De ez nem ide tartozik.
Mi tündérország? Az hogy valaki szeretne problémákat orvosolni? Na kösz, én mentem.
"Én csak azt látom, hogy folyamatosan azért szapulják a kormányt, hogy növekedik a kivándorlás mértéke. "
Milyen ellenzék az, ami még szapulni se tud. :)
Nyitottak a határok, bárhol vállalhatunk munkát Európában, tizenéve, az EU-s népszavazás előtti kampányban ez volt az egyik fő érv a belépés mellett.
Értem, hogy kevésbé érdekel, hogy van ez a környező országokban, de azért érdemes egy pillantást vetni az ábrára:
"Nem védeni akarom a Fideszt, bőven van vaj a fülük mögött, de a Fidesznek is két ciklusa volt eddig, mégis számonkérjük rajtuk az elvándorlás tényét. A Fidesz csődközeli állapotban kapta meg az ország kormányzását a legutóbbi váltásnál (ezt senki sem tagadhatja). Annál azért most egy picit jobb a helyzet véleményem szerint."
Erősen elfogult vagy a Fidesz irányába és az érveid is mind a hazug Fidesz propaganda tipikus szólamai, mint például az a bizonyos csődközeli helyzet ami sosem létezett az MSZP alatt még a világválsággal súlyosbítva sem, a Fidesz a kormányra kerülése után azonnal abba is hagyta a mantrát és egész máshogy kezdte vázolni az államháztartás helyzetét, pl idézet akkori 2010-es cikkekből:
"Varga (Mihály) ... Kérdésre válaszolva megerősítette, Magyarország nincs államcsődközeli helyzetben, "messze van azoktól az országoktól", ahol ilyen eshetőséggel számolni kell, az államcsődöt emlegető nyilatkozatok tehát szerinte "túlzóak", "nem szerencsések" voltak."
"A kormány (MSZP) örökségének akadnak ugyan politikailag igencsak kellemetlen elemei - például a gázár-támogatás régi rendjének fenntartására júniustól nincsen pénz a költségvetésben -, mégis mindent egybevetve az Orbán-kabinet inkább csak hálás lehet elődjének!!!!!!!!: nálunk nincsen szükség nyomban a kormányalakítás után román vagy görög módra a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek durva visszavételére.
A 3,8 százalékos hiány betartásának bejelentésétől kezdve a Fidesz már nem a hiány eltúlzásában, hanem kisebbítésében érdekelt." 2010. Portfolio
Szóval ha te most úgy látod, jobb a helyzet, mikor a létminimum alatt élők száma 8 év "sikeres" kormányzás után a csúcson (41%) van hát gratulálunk neked a butaságodhoz és a tájékozatlanságodhoz.
"És ugye nem haragszol, ha nem csak ingyenélőket látok magam körül hanem nyomorgókat akik szenvednek, nincstelenek, és méltatlan hogy az utcán élnek? Ugye megengeded hogy kikérjem magamnak hogy ezek mind ingyenélők?"
És arról, hogy léteznek nyomorgók, akik szenvednek, nincstelenek, arról csak és kizárólag az aktuális kormány és az elnyomó társadalom tehet, ugye? Nekik még véletlenül sem volt beleszólásuk a saját sorsukba, így gondolod? Szerintem (és ismétlem, ez a SAJÁT véleményem) MINDEN ember a SAJÁT életének/sorsának kovácsa. Én is szegény családban születtem, de megvolt a lehetőségem rá (ahogy mindenkinek az adott faluban), hogy tanuljak, meg is tettem és jelenleg a saját tehetségemnek és tudásomnak köszönhetően egészen jól boldogulok. Úgy, hogy ehhez nem is kell másokat kihasználnom, becsületes munkával és tudással értem el mindezt.
Nem látom, hogy másnak miért ne lenne lehetősége erre? És hogy ezért miért a közösség a hibás, ha valaki nem képes felelősségteljesen élni a saját életét. Mindenkinek adott a lehetőség!
Nyilván történnek balesetek, váratlan események, amikor segítenünk kell, de azért az utcán élők helyzetéhez számtalan rossz döntés vezetett, amit bizony ők maguk hoztak meg. Ezek a tények, a többi a tündérmese. De Te abban hiszel, amiben akarsz!
"Elmondtam: borzalmas dologról szól, arról hogy emberhez méltóan élj meg ha dolgozol, és ne az ételen is spórolnod kelljen. És nem nagy dologért csak hogy befizesd a számlákat, meg fenntartsd a panel lakást. Vagy kulipintyót."
A lakásfenntartás, rezsi, stb az ország régióin belül komoly eltérést mutat. Erre nem lehet megoldás egy általános alapjövedelem, mert egyszerűen drágább a fővárosban élni, mint vidéken. Óriási különbségek vannak. Ha meg régiónként eltérő lenne az alapjövedelem, akkor megint csak igazságtalan lenne. ÉS ez csak egy a millió problémából.
De ha már itt tartunk, a hajléktalanok szociális lakáshoz juttatása (mert ezt tehetné a társadalmi gondolkodás az érdekükben) milyen módon csökkentené az elvándorlást, növelné a hazai bérek versenyképességét a nyugati bérekhez képest? Ez a helyi szociális válságra (egyes mélyszegény rétegek ellátására) jelentene ideiglenes (amíg van mit a tejbe aprítani) megoldást, közben újabb problémákat okozna. Egy gazdag, természeti kincsekben bővelkedő ország meg tudná (és valószínűleg meg is fogja) ezt lépni, de nálunk esélytelen, tündérmese, ahogy mondtam.
nem beszéltem senki felelősségéről, hanem egy problémáról, ami ember életeknek nem százait, ezreit, millióit öcsém, millióit érinti. Szegény az egy mesebeli fogalom. Ki szegény? Aki havi 100 ezret tehet csak zsebre, vagy aki az utcán él? És aki az utcán él, annak vessem oda hogy én is szegén vótam, de tanultam meg minden csináld utánam. és akkor meg van oldva. Én nem bármilyen kormány felelősségéről beszéltem, hanem szolidaritásról, és a közösség szerepvállalásáról, és politikai intézkedésekről, ami pl az alapjövedelem, de ez is csak egy ezerből.
Az alapjövedelem lényege pont az egyenlőtlenségek csökkentése, nem hogy egyenlőtlen legyen.
De hogy örülj: tudom én hogy mindenkinek adott a lehetőség, és nem élhetem mások életét. Okés. DE! Pl mit javasolsz annak az idősödő hölgynek aki úgy esténként a templom lépcsőjén ül, télen gondolom külön élvezi, és ha haza megy, akkor egy utcával odébb egy árokról van szó, amibe nem esik be az eső, és alamizsna az egyetlen anyagi javak közé sorolható valami amit lát időnként? Tudom, tanuljon , meg keressen munkát. Hát ez sem így megy. Nálam az ha az ő felelőssége hogy a táplálék lánc aljára jutott az Ő felelőssége, az nem ok arra hogy azt mondjam, nem érdemli meg a segítő kezet, elesettségében. Ez nem hit kérdése. Csak szeretnék ember maradni az embertelenségben, és emberhez méltó életet szavaznék minden embernek. Ha ez tündérmese, legyen.
"Erősen elfogult vagy a Fidesz irányába és az érveid is mind a hazug Fidesz propaganda tipikus szólamai, mint például az a bizonyos csődközeli helyzet ami sosem létezett az MSZP alatt még a világválsággal súlyosbítva sem, a Fidesz a kormányra kerülése után azonnal abba is hagyta a mantrát és egész máshogy kezdte vázolni az államháztartás helyzetét, pl idézet akkori 2010-es cikkekből"
Nézd, én csak abból indulok ki, hogy annak idején mindenféle IMF hitelekkel próbáltak tömni minket, mostanában meg az IMF nyilatkozta, hogy jó irányba haladunk. Szóval csak van valami oka ennek a változásnak. Az is lehet, hogy a kormány lefizette az IMF-et :)
Arról meg, hogy mit nyilatkozott Varga, csak azt tudom mondani, hogy ő is egy politikus, ha egy ország újdonsült kormánya belátja, hogy csődben vagyunk, az már eleve rossz alkupozíció. Én megpróbáltam külső tényezők alapján megítélni a helyzetet, illetve a saját környezetem alapján következtetni. Amúgy egyszer sem szavaztam a Fideszre az említett időszakban, jövőre sem fogok.
De nem ez a kérdés tárgya, függetlenül attól, hogy kinek van igaza.
A személyes környezeteben nem azt látom, hogy a létminimum alatt élők és a segélyeken tengődők hagyják el tömegesen az országot, hanem képzett fiatal szakembereket látok, akik bőven a létminimum felett kereshetnének, de vagy nincs megfelelő munkahely, vagy a külföldi életszínvonal sokkal vonzóbb jövőkép számukra, mint a tizedannyi bérért, egy életre eladósodva Magyarországon tengődni.
"Az alapjövedelem lényege pont az egyenlőtlenségek csökkentése, nem hogy egyenlőtlen legyen."
Szóval, ha valaki szarik a világba, felelőtlen, csak úgy elvan, nem foglalkozik a jövővel, nem tervez, állat módjára szaporodik/viselkedik, és őt támogatjuk, hogy csökkenjen az "egyenlőtlenség", akkor szerinted az igazságos azzal szemben, aki napi 16 órákat lehúz melóban, hogy meglegyen a családjának a betevő, a legjobbat kapja a gyereke, normális környéken tudjanak élni, stb? Mert szerintem veszettül nem!!!
Nincs olyan, hogy ingyen kaja, lakhatás, boldogulás. Nem létezik az, hogy a semmiből valami legyen. Ha valaki megdolgozik érte, másnak meg csak úgy odaadjuk, akkor az NEM EGYENLŐ, az NEM IGAZSÁGOS. Ez van, ilyen a világ, amiben élünk. Itt nincs olaj a földben, meg aranybánya a hegyekben, stb, aminek az eladása a nagy közös jót elő tudná teremteni. De még gyarmatunk sincs, ahogy rabszolgák vagy gépek (robotizálás) dolgozhatnának helyettünk! Ébresztő!
"Pl mit javasolsz annak az idősödő hölgynek aki úgy esténként a templom lépcsőjén ül, télen gondolom külön élvezi, és ha haza megy, akkor egy utcával odébb egy árokról van szó, amibe nem esik be az eső, és alamizsna az egyetlen anyagi javak közé sorolható valami amit lát időnként?"
Menjen el szociális munkáshoz, vannak erre szakosodott szervek, működjön együtt, próbáljon boldogulni. Vannak akik megteszik és sikerül nekik (vannak akiknek nem). Sohasem szabad feladni. Ne azt várja, hogy majd valaki ad neki az utcán minden nap ételre valót. Ez nem megoldás, másoktól függeni.
"Csak szeretnék ember maradni az embertelenségben, és emberhez méltó életet szavaznék minden embernek."
Be is fogadhatnád az idős hölgyet. Tegyél érte, ha megteheted és valóban megérdemli szerinted. A világon millió ember sanyarog és hal éhen/hal meg betegségben nap mint nap. Ez a világ egy ilyen hely. Valahol mindig rossz valakinek. Még tőlünk nyugatabbra is.
Hol működik az alapjövedelem nevezetű csodaszer jelenleg a világban, úgy, ahogy te elképzelted? Vagy gondolod pont Magyarország lehetne az első? Mert mi megtehetjük? Kicsit belelóg a kezed a bilibe, nem?
"Ne azt várja, hogy majd valaki ad neki az utcán minden nap ételre valót. Ez nem megoldás, másoktól függeni. "
Milyen szerencse hogy nem is ezt mondtam/javasoltam.
"Ez a világ egy ilyen hely."
nem hat meg. Engem csak olyanok tudtak megmozgatni, hatni rám, akik akarták hogy megváltozzon ami megváltoztathatatlannak tűnik. És ma is sokan élnek akik ilyenek. Engem ezek ösztönöznek. Nem azok akik szerint a világ valamilyen, és pont. Nem tudok felnézni arra, vagy nem tudom relevánsnak tekinteni azt a személyt, se politikai nézetet, ami azt mondja hogy minden úgy is olyan amilyennek lennie kell.
- az alapjövedelem nem egy csodaszer, hanem egy normális szociális gondolat. Nem a világ megváltója, de valami ami sokat jelentene a világ azon tagjainak akikkel csúnyán elbánt a sors, vagy szimplán a hétköznapok szüntelen küzdelmeit elvesztették.
-Hol mondtam olyat amivel azt sugalltam hogy a munkavállalókat akarom diszkriminálni vagy tönkretenni? Remélem sehol. Akkor elmondom mégegyszer: a magyar bérek, csak úgy mint a világ 1001 helyén, alamizsnák. Olyanok amik nem biztosítanak megélhetést, anyagi biztonságot annak aki dolgozik, még akkor is ha nem tollal a kezében, hanem felmosóval, vagy akkor is ha nem asztalnál ül, hanem szalag mellett áll.
És az alapjövedelem ha a másik kérdésnél olvastad ;-), pont arról szól hogy aki dolgozik-éljen is meg. Mert nem a túlélésről kell szólnia az ő életüknek sem.
Amire amúgy az esélyük nem sok. És meglep hogy valaki aki szintén tapasztalatból beszél, apró szolidáris gondolatokat feketít. Mert nem az a baj ha nem ért vele egyet.
-Sohasem szabad feladni. Egyet értek. Ennek ellenére, akik már feladták indokkal tették, és nem ok rá hogy lemondjak róluk mint embertársakról.
"Szóval, ha valaki szarik a világba, felelőtlen, csak úgy elvan, nem foglalkozik a jövővel, nem tervez, állat módjára szaporodik/viselkedik, és őt támogatjuk, hogy csökkenjen az "egyenlőtlenség", akkor szerinted az igazságos azzal szemben, aki napi 16 órákat lehúz melóban, hogy meglegyen a családjának a betevő, a legjobbat kapja a gyereke, normális környéken tudjanak élni, stb? Mert szerintem veszettül nem!!!
"
ha nem te, hanem olyan írta volna, aki színvonaltalan, mert sok ilyennel találkozok linkeltem volna egy jelenetet.
"Engem csak olyanok tudtak megmozgatni, hatni rám, akik akarták hogy megváltozzon ami megváltoztathatatlannak tűnik."
Ahhoz, hogy ez megváltozzon, meg kellene valahogy szüntetni azt, hogy az embernek biológiai és egyéb szükségletei legyenek. Amíg ezek megvannak, mindig fog valaki nélkülözni.
"de valami ami sokat jelentene a világ azon tagjainak akikkel csúnyán elbánt a sors, vagy szimplán a hétköznapok szüntelen küzdelmeit elvesztették"
Rendben, ha legalább egy ország bevezeti, ami hasonló cipőben járt mint mi, és hosszú távon is ténylegesen beválik (amit erősen kétlek), akkor én sem fogom ellenezni.
"És meglep hogy valaki aki szintén tapasztalatból beszél, apró szolidáris gondolatokat feketít."
Én azzal nem értek egyet, hogy egyeseket konzerváljunk egy olyan szintre, amiért semmit sem kell tennie, de vígan megél, amiért semmit sem kell tennie.
Ha aggódsz a hajléktalanokért, erősítsük a szociális ellátó szervezetek támogatását, de ez az abszolutista megközelítés, mint az alapjövedelem, több kárt okoz, mint hasznot.
Ki fog alakulni egy olyan réteg, ami az eddigi segély helyett az alapjövedelem kihasználására rendezkedik be és exponenciálisan szaporodik, mindenféle korlátok nélkül. Hosszú távon ez az elöregedő társadalom vs nyugdíj szindrómáját fogja generálni, ha nem lesz egy növekedő réteg, ami képes lesz a növekedő igényeket kielégíteni.
Az elöregedő társadalom egy létező, tényleges jelenség, napjaink fejlett társadalmainak nagy problémája, nyugodtan tanulmányozhatod a jeleit és hatásait. Az alapjövedelem véleményem szerint hosszú távon hasonló fenntarthatóságot okozhat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!