A magyarországi nemzetiségek miért nem követelnek területi autonómiát?
Lényegében létszámtól függetlenül gettósítanál valamennyi nemzetiséget -akár saját akaratuk ellenére is- csak azért, hogy olyan területi autonómiát erőltess rájuk, amit nem is igényelnek. Kulturális autonómiájuk meg van. Szép. (Az alapvetően hibás történelem tudást meg inkább nem is részletezném)
Még-hogy a liberalizmus nem tud autokrata módon viselkedni...
Mondom ezt alapvetően liberálisként.
"Szerintem ti féltek!"
Hát esetleg a hozzád hasonló inkompetensektől... :P
22.
Kicsit félünk, persze. A hülyéktől.
Akkor visszakérdeznék, bár gyanítom választ nem fogok kapni:
Először is mitől félnénk?
Másodszor: Mi indokolná ezt a lépést? A nemzetiségek nagy aránya a társadalomban? A kulturális elnyomottság? A saját nyelvhasználat tiltás?
3: Miért nem a nemzetiségek, vagy azok képviseletetét kérdezed erről?
4: Ha ők azt válaszolják, hogy nekik így jó (nyilván ha nem lenne jó lennének ilyen irányú törekvések), miért is akarnának területi autonómiát(?), te akkor is e mellett kardoskodnál és csak azért is tömbösítenéd őket?
Ha már mi vagyunk akik félünk (bár nem tudom mitől, mert ez valahogy pont kimaradt), akkor ha lennél olyan kedves felvilágosítani minket arról, hogy mik az érvek a te felvetésed mellett... csak, mert a "miért nem" nem érv. Köszi.
"Először is mitől félnénk?"
Magától a gondolattól, hogy az országon belül részlegesn független entitások legyenek.
"Mi indokolná ezt a lépést? A nemzetiségek nagy aránya a társadalomban? A kulturális elnyomottság? A saját nyelvhasználat tiltás?"
Az asszimiláció elleni fellépés. Próbálj egy szlovák többségű faluban szlolvákul ügyet intézni, kíváncsi vagyok, mire jutsz.
"Miért nem a nemzetiségek, vagy azok képviseletetét kérdezed erről?"
Azért, amiért ti is kérdeztek sok egyebet ezen az oldalon.
"Ha ők azt válaszolják, hogy nekik így jó (nyilván ha nem lenne jó lennének ilyen irányú törekvések), miért is akarnának területi autonómiát(?), te akkor is e mellett kardoskodnál és csak azért is tömbösítenéd őket?"
Azt kérdeztem, miért nem követelnek. Ha nem követelnek, hát nem követelnek autonómiát. Az az ő akaratgyengeségük, érdektelenségük, asszimiláltságuk, stb. jele. Nem nekem kell ezt eldöntenem.
"Ha már mi vagyunk akik félünk (bár nem tudom mitől, mert ez valahogy pont kimaradt), akkor ha lennél olyan kedves felvilágosítani minket arról, hogy mik az érvek a te felvetésed mellett... csak, mert a "miért nem" nem érv."
Érvemet már közöltem. Az asszimiláció nagyon erős. A fiatalokat a szülők a szlovák falvakban inkább angolul vagy németül tanítattják őseik nyelve helyett. Ha a hétköznapokban tudnák használni a nyelvet, talán tovább meg tudnának maradni - így gyakorlatilag kihalásra vannak ítélve.
Azért gondolkozz el azon, mit jelent az autonómia szó.
Benne van, hogy "auto". Önmaguknak kell tenni önmagukért.
Ha a hazai kisebbségek nem állnak ennek a törekvésnek az élére, (már ha van ilyen törekvés) te nem erőltetheted rájuk. Ha nincsenek elegen, ha nincs bennük elegendő politikai akarat, és nem állnak ki magukért, akkor így van jól.
Ha meg akarnak maradni, azért a legtöbbet ők tehetnek, tehet az anyaországuk, mi legfeljebb a megfelelő jogi környezetet adhatjuk - ami adott. Ha egyszer egy szlovák származású valaki nem akar szlovákul beszélni - mert mondjuk nincs is kivel - arról nem a magyar állam tehet.
Ha te felülről rájuk kényszerítesz egy működésképtelen dolgot, akkor az marha demokratikusnak és Európának tetszőnek hangzik, csak épp minden, csak nem autonómia.
A hazai kisebbségek általában több jogot élveznek mint a kisebbségi magyarok a környező államokban.
Nekünk elsősorban a határon túli magyarokért kell lépéseket tennünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!