Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Egyetemi tanár lehet antiszemi...

Egyetemi tanár lehet antiszemita? :D

Figyelt kérdés

Van egy tanárunk, aki ha óvatosan is, szeret politikai utalásokat tenni.

A múltkor azt mondta, hogy az SZDSZ pártban sok volt a politikusokban a ZS vitamin.

Körülbelül mindenki nevetett:D

2016. dec. 12. 21:09
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
Nem tudom, én tartanék tőle, lehet, túl óvatos vagyok, de én a munkahelyemen se szoktam pl. "cigányozni", a mai világban ilyenért simán kirúghatnak valakit, gondolom, ezt látjuk nap mint nap a médiában. Angliában le is sittelik az ilyen embereket. Az egyik nő a bevándorlókat szidta a buszon, lesittelték és elvették a gyerekét... Bár egy egyetemi oktató talán már jobban megengedheti magának, mint egy kisember. Amúgy hasonló dolgokat majd minden pártról mondhatna, a Fideszben is nagyon feltűnő ez a jelleg, pedig elvileg "jobboldali" párt. Amúgy a korai LMP ebben is hasonlított az SZDSZ-re, de a szakadás után az új ciklusban már egész sok magyar van köztük.
2016. dec. 13. 15:55
 22/27 anonim ***** válasza:

A tanár lehet antiszemita, mint ahogy bármelyik másik ember is.

Maga a kijelentés nem az. Hacsak a zsidó szó használata nem jelent azonnal antiszemitizmust. Márpedig tudtommal nem az, mint ahogy a "cigány" szó használata sem jelent azonnal rasszizmust.

2016. dec. 13. 16:18
 23/27 anonim ***** válasza:
22-es, szerintem a mai libsi világban már a zsidó szó is antiszemitizmust jelent.
2016. dec. 13. 17:01
 24/27 anonim ***** válasza:

# 23/23 Időpont ma 17:01

Akkor ezek szerint sehol nincs libsi világ. :-(

2016. dec. 13. 21:35
 25/27 anonim ***** válasza:

Nem lepodnek meg ha szerinted az a mondat hogy " Israel allamban sok zsido lakik " nalad a burkolt vagy rejtett antiszemitizmus kategoriajaba tartozna.

Irok meg egy vadabbat is : "Menachem Begin, Golda Meir sot meg maga Ben Gurion is zsido volt.

2016. dec. 14. 02:30
 26/27 anonim ***** válasza:
A tanár nem antiszemita volt, csak azt mondta, ami igaz.
2016. dec. 14. 18:30
 27/27 anonim ***** válasza:

Persze, hogy lehet. Az antiszemitizmus önmagában nem intelligencia (IQ) hanem érzelmi intelligencia (EQ) függvénye.

Nagyon sok magas IQ-val, de alacsony EQ-val rendelkező ember létezik, sőt, ezek a legveszélyesebbek. Például sok tömeggyilkosnak, diktátornak, valóságos emberi szörnyetegnek volt és van magas IQ-ja.

A gonoszságban, még a gyilkolásban sem az IQ gátol meg, hanem az EQ.

Magas IQ-jú ember nem lehet náci például, mert az egy buta, tudománytalan, primitív fajelmélet, ami tarthatatlan, ezért egy magasabban képzett ember, még ha antiszemita is, nem hihet benne.

De antiszemita lehet bárki, mert az antiszemitizmus egy érzés, nem pedig egy tudatos viszonyulás. Valójában az intelligenciától és a tárgyi tudástól is független ösztönös, állatias reflex, a xenofóbia egyik válfaja.

Az antiszemitizmust és bármilyen zsigeri gyűlölködést az intelligencia vagy a tudás tudás önmagában legfennebb csökkenteni, mederben tartani tudja (az észszerű kereteken belüli gyűlölködés szintjén), de megsemmisíteni nem.

Az antiszemitizmust az érzelmi intelligencia, és ehhez kapcsolódóan az empátia képessége győzi le az emberben.

Ha ez nincsen, akkor a tudás vagy az intelligencia nem oldja meg az ösztönszintű problémát, amely így reflektálatlan marad.

Valahogy úgy van ez, ahogy Pál apostol mondja:

"Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, szeretet pedig nincsen én bennem, olyanná lettem, mint a zengõ érc vagy pengõ cimbalom.

És ha jövendõt tudok is mondani, és minden titkot és minden tudományt ismerek is; és ha egész hitem van is, úgyannyira, hogy hegyeket mozdíthatok ki helyökrõl, szeretet pedig nincsen én bennem, semmi vagyok."

Az apostol pontosan ezt a problémát ragadja meg, amiről te is kérdezel, és amire a modern pszichológia az EQ-ban látja a választ (ez tesztekkel mérhető valóságos intelligencia, mely azonban kifejezetten az érzelmi képességekre és kultúrára vonatkozik).

Az apostol erre érez rá, amikor azt írja, hogy önmagában sem az intelligencia, sem a tudás, sem a hit nem képes igaz emberré tenni, sőt, az az ember, akinek csak ez van egyenlő a SEMMIVEL (durva szavak!).

A történelem ezt igazolta is: az inkvizitorok mélyen hívő emberek voltak, a náci orvosok (a halál angyalainak nevezett gyilkosok) magasan képzett, nagy tudású emberek, a denveri tömeggyilkos pedig kimagasló IQ-val rendelkezett.

Az EQ fontosságát csak nemrégiben fedezte fel igazán a pszichológia és a pszichiátria, de ebben a tényezőben rejlik a válasz a kérdésedre, amely kérdés évezredek óta foglalkoztatja és kavarja fel az európai kultúrát: hogy lehetnek nagyon okos, nagyon képzett, nagyon intelligens, sőt, akár mindezek mellett még mélyen vallásos emberek is gyűlölködőek, zsigeri ösztönlényként utálkozó, uszító lények, vagy akár gyilkosok, terroristák, háborús bűnösök is, ritkább esetekben.

Hát úgy, hogy az érzelmi intelligenciájuk nagyon alacsony, miközben a tanult érzelmi kultúrájuk lehet fejlett is (illemtudás, előzékenység, kifogástalan viselkedés), ami elleplezi az érzelmi képességeik valódi alulfejlettségét. Ezt sem a tudás, sem a hit, sem az intelligencia, sem a felvett érzelmi kultra nem tudja pótolni. Az EQ az IQ-hoz hasonlóan alapvetően született adottság, amit lehet fejleszteni, de pótolni nem. És súlyos fogyatékosság esetén a megfelelő EQ-szint hiánya ugyanolyan problémákat okozhat, mint az IQ hiánya (szociopata magas IQ szint mellett is lehet az ember, ha az EQ-ja túlzottan alacsony).

Na mármost a tanárod egy ilyen, magas IQ-val és műveltséggel, de alacsony EQ-val rendelkező egyén.

2016. dec. 14. 19:07
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!