Hova tűnt a politikai kabaré?
Mostanában veszem észre, hogy mezei szexizmuson és Fábry múltszázadi történetein kívül gyakorlatilag semmi nincs a rádiókabaréban.
Amióta kabaré létezik, folyamatosan és mindig karikírozott ki politikusokat, közéleti személyeket. Akkor is, ha az egyik volt hatalmon, akkor is ha a másik.
De most? 1 órából összesen egyetlen megjegyzés volt Trump rasszizmusára, a többi ilyen plázacicás "poénkodás" volt, ami ráadásul mostmár minden héten van, baromi unalmas, nagyon igénytelen.
Tudom, hogy a Kossuth a királyi adókhoz tartozik, de itt tartanánk, hogy soha, semmilyen körülmények között nem jelenhet meg semmilyen tartalom, ami nem a hatalmat fényezi?
"hol van ez ahhoz képest, hogy trump rasszizmusát figuráznák ki hosszasan, miközben a társadalom nagy része úgy van vele, hogy trump alapvetően nem szélsőséges hitlerista rasszista"
Erre esetleg tudsz valamilyen közvélemény kutatást mutatni? Én csak olyanról olvastam, hogy a magyarok legkevésbé benne bíznának.
és te tudsz rá?
egyébként én úgy tudom trump az elnök, ha már a támogatottságokról beszélünk
"egyébként én úgy tudom trump az elnök, ha már a támogatottságokról beszélünk"
Magyarországon? Egyre több dolog terül ki, úgy tűnik megint átaludtam pár évet.
"arról szól, hogy az össztársadalmi megvetésnek örvendő teller-levél hamisítást figurázzák ki "
Így van, mind a másfél óra arról szól.
"kérdem én! hol van ez ahhoz képest, hogy trump rasszizmusát figuráznák ki hosszasan, miközben a társadalom nagy része úgy van vele, hogy trump alapvetően nem szélsőséges hitlerista rasszista?!"
Miért, hol figurázták ki trumpot hosszasan?
Most nem olvasom vissza a válaszokat, sajnálom, amikor láttam kiírni a kérdést, még úgy gondoltam, annál a 4-5 beérkezett válasznál meg is áll a téma kitárgyalása, csak ehhez akartam írni, mélyebben nem belefolyva.
Nos, rádiókabarékban nem vagyok képben, és úgy tulajdonképpen őszintén: ki hallgat ma már elsősorban az idősebb korosztály stílusához lelassult, klasszikus rádiót? Mert a rádiózás, mint olyan, eleve nem jut el sok emberhez, de akikhez igen, ott is az energikusabb, és napi aktualitással jobban bíró műsorstruktúrák, Balázzsal vagy Bochkorral, autóban elütve a dugókat a reggeli, délutáni forgalomban, de az például kizárt dolog, hogy ma már tömegek hallgatnának végig egy focimeccset rádióban közvetítve, például.
Általánosan igaz ez minden másra is, ami tévében _is_ hozzáférhető (lásd, minden kabaré, folytatásos műsorok, és más hasonló időkitöltő, amire a tévé elterjedése előtt egyedül a rádió adhatott közlési felületet), és nem kifejezetten és célzottan hangalapú, mint egy reggeli beszélgetőműsor.
Tehát nem tudom, a rádiókabaré hogyan áll. Lehet, ha jobban ismerném, rád is tudnék cáfolni. Lehet, hogy egyetértenék veled.
De azt tudom, hogy tévéről ez abszolút nem mondható el. Vakkomondor? Mikroszkóp színpad?
Igaz, egyik sem olyan jó, mint a valamikori Mi kérünk elnézést, amit sokan szidtak akkor is a színvonaltalansága miatt, azóta pedig már a lőtéri kutya sem emlékszik rá, hiszen tíz éve vége, de számomra még mindig az lenne a műfajnak szóló igazodási pont, és most is vissza-visszanézem youtube-on az összes részét alkalomadtán.
Pro Patria, igazából a rádiókabaré nem más, mint a Showder klub, csak rádióban, és hamarabb:D Mármint amit a Showder Klubban hallasz poénok, azok általában két héttel korábban már lementek a rádióban. Ugyanazok az emberek meg minden, csak vannak jelenetek is, nem csak stand-up. A rádiókabaréban fedezték fel... hát.. a legtöbb nagy stand-upost. Kovács András Péter, Kőhalmi, Bödöcs, Kis Ádám, Dombóvári, Szomszéd Néni... Mind a rádiókabaré által rendezett Humorfesztivál című verseny résztvevői voltak, ott váltak ismertté. És szilveszterkor mindig egy 3-4 órás kabaréösszeállítást csinálnak, amikor a felsorolt nevek szinte mindegyike fellép.
Abszolút nem halott műfaj egyébként, és ezt mint huszonéves mondom.
De egyébként a kérdés vonatkozhatna akkor a Showder Klubra is, mert ott sincs nagyon politikai humor manapság. És akkor a TVnél (Comedy Central, ami ugye elég fiatalos csatorna) tartunk.
"De azt tudom, hogy tévéről ez abszolút nem mondható el. Vakkomondor? Mikroszkóp színpad?
Igaz, egyik sem olyan jó, mint a valamikori Mi kérünk elnézést, amit sokan szidtak akkor is a színvonaltalansága miatt, "
A színvonaltalanságot a leghatározottabban vissza utasítom a mikroszkóp esetében. A Pesti Kabaré, amely egy nem akármilyen műfaj, ennek a Mikroszkóp volt az utolsó támpillére, és nehéz lenne kifejteni itt röviden hogy miért, mert ezzel is amit mondtál, rögtön vitába kéne keverednem. De erre a 15-ös választ legalább megtekintheted. Annyi talán elég, bár ismerve téged.. :-)
"Biztos szarsz a balos szervezetekre, amikor itt sirattátok a sas kabarét meg a mikroszkópot, ami nem titkoltan baloldali szócső volt...
"
nagy tévedés, és aljas rágalom. Minden de minden oldalt, és kormányt és közéletet ugyanúgy kritika alá vont amióta meg van.
Tudod Georgy srác , egyetlen bajod, hogy nem ajnározza úgy a kedvenceidet. Amúgy ahogy visszaolvasom mindenkivel ez a bajod szimplán. Valaki mást mond, és az rögtön balos meg lipsi neked.
Ha ebből ki tudnál törni, ebből az agyjárásból, akkor talán nem kapnál sokszor 0%-ot. És ez jó tanács volt.
"Igaz, egyik sem olyan jó, mint a valamikori Mi kérünk elnézést, amit sokan szidtak akkor is a színvonaltalansága miatt"
- Ez az idézett mondat a Mi kérünk elnézésre vonatkozik, mint az látható is, a Mikroszkóp egy sorral feljebb, másik mondatba van foglalva, ráadásul itt sem én mondtam, hogy színvonaltalan (a nevezett műsor, és nem pedig a Mikroszkóp), hanem mint mások véleményét közvetítettem, velük egyébként nem egyetértésben.
Nem volt ez azért annyira bonyolult szövegszerkesztés, hogy hosszasan magyarázni kelljen.
Egyébként a Mikroszkóp a kedvgyilkos kabaré széles körben ismert szinonimája - balon ugyanúgy, mint jobbon -, annyira nem vicces, amit Sas bácsi csinál.
Ezen részemről nem változtat, hogy minek az örökségeként akarja betudni magát, vagy milyen tartóoszlopi szerepben helyezi el saját munkásságát a műfajon belül.
Biztos, hogy van, akinek tetszik - Fekete Pákó is megél -, hiszen ha nem lenne fogyasztói igény, nem maradna fenn. De ez nem feltétlenül igazolja az értékteremtés létét is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!