A magyarok miért asszisztáltak a második világháború alatt a brutalitáshoz?
Lehet akárkit hibáztatni, a minisztereket, akik a nácikkal szimpatizáltak ( avagy legalábbis nem szegültek nekik ellen ) és törvényeket hoztak, Horthy-t, amiért hagyta ezeket a minisztereket, de igazából maga a nép is asszisztált.
Bizonyára sokan hallottak már történeteket, hogy a magyarok ugyanolyan brutálisak voltak ( persze nem mind, ez azokra vonatkozik, akik a zsidókat gyűjtötték össze ), mint az SS-esek, sőt volt olyan német tiszt, aki panaszkodott a magyarok brutálitása miatt ( az utóbbiról nem találtam biztos forrást, tehát lehet csak legenda ). De nem csak a katonák voltak durvák... Azok a vasutasok, akik marhavagonba vitték őket, a csendőrök, akik nemhogy hagyták volna elszökni őket, hanem gyűjtötték és szökés esetén megverték vagy lelőtték őket... A hivatalnokok, akik felírták őket, ezreket menthettek volna meg, ha azt mondják, hogy xy nem is zsidó.
És ez csak 5 példa volt ( politikusok, katonák, csendőrök, vasutasok, hivatalnokok ), senki nem lépett fel ez ellen, mindenki tudta mi történik, mégis mindenki hagyta.
Miért asszisztáltak az emberek ehhez?
Ez nem magyar sajátosság, az akkori szélsőséges helyzet rendszerszinten magába foglalta. Volt ilyen korábban és később is lesz sajnos.
De azért a többség nem iyen volt. Sokan saját életük köckáztatásával segítettek ellenséges katonáknak vagy üldözötteknek, a legtöbben meg csak egyszerűen ki akartak maradni az egészből és túlélni.
Akkoriban ilyen volt a korszellem.
Nem csak itt, hanem máshol is.
Lengyelország is elég antiszemita volt a 30-as években. A franciáknál ott volt a Dreyfus-ügy, ami évtizedekre rányomta a bélyegét a zsidókra. A németek által megszállt ukrán, balti és fehérorosz területeken módszeresen irtották a a zsidókat a németek érkezése előtt.
Akkor ilyen volt mindenki.
Az én őseim aktívan nem vettek ebben részt, de nem is tettek ellene. Mégis mit tehettek volna? Én is legfeljebb lelépni tudnék, ha elszabadulna a gyűlölet.
Amikor én vagyok a hülye agymosott, ha ki merem nyilvánítani, hogy sehová nem vezet a kormány gyűlölet propagandája a migráns ügyben, akkor ha ennél sokkal durvább lenne a helyzet, nem kellene államhatalom,a tömeg lincselne meg, ha szólni mernék.
Kedves Kérdező!
Mit szeretnél ezzel a kérdéssel elérni? Hogy kezdjük magunkat ostorozni? Mert háború volt, egy végtelenségig szélsőséges korban.
Nyilván persze hibás az akkori apparátus, de kollektíven feltételezni a magyar nép egészéről,(kb a felsoroltak) hogy asszisztált ehhez a förtelemhez, nem csak buta, hanem nyilván légből kapott feltételezés is. A magyar nép ugyanúgy szenvedett a háborútól, mint bárki más, sőt utána is Rákosi és a szovjet minta alatt is.
Miért nem teszed fel azt a kérdést, hogy hova lettek a kicsi robotra összeszedett emberek, hol vannak az ÁVH. börtöneiben meggyilkolt ezrek? Merthogy az is cudar dolog volt ám... Kicsit provokatívnak tekintem a kérdésed.
Mert sajnos ez volt az érdek. Horthy sose áll össze Hitlerrel ha a miniszterelnökök nem erőltetik. De ez volt az érdek, ugyanis helyre akarták hozni Trianon sérelmét és ebben csak Hitler tudott segíteni. Nem sejtették hogy ezzel végzetes hibát követnek el...
És hogy ezzel el is ássák trianont. De hát ez van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!