Önnek mi a véleménye az időskorú szülők eltartásáról?
Szerintem alap, hogy az ember gondoskodik szeretteiről erejéhez mérten.
A szélsőséges esetek a problémásak, ahol megromlott a viszony a két fél között. Szerintem az államnak nincs joga ebbe beleszólni.
Nagyon jó ötletnek tartom!
Persze a ballipsi mai fiataloknak nem tetszik, mivel a ballipsik mind felelőtlenek és nem akarják meghálálni a szüleiknek azt a sok jóságot, amit értük tettek és felnevelték őket!
Szégyelljétek magatokat!
Nagyon speciális esetekben kötelezhető csak valaki szülőtartásra. Úgy általában nincs ilyen, és nem is jár automatikusan. El kell olvasni a részletes információkat.
Szerintem, ha valaki jóban van a szüleivel, akkor segíti őket, ha megteheti, anélkül is, hogy erre bármi, bárki kötelezné.
Ha nincsenek jóban, akkor annak általában van valami oka is. Pl. olyan, ami miatt eleve nem jogosult a szülő arra, hogy eltartását kérje a gyerektől.
Mindenképpen érdemes utána olvasni.
Alapesetben természetes, hogy a gyerek - ha anyagilag megengedheti - gondoskodik rászoruló szüleiről. Így nézve erről nem kell jogszabályt hozni.
Viszont, ha a szülő olyan anyagi színvonalon tengődik, hogy már az ellátására sem elegendő a pénze és a jómódú gyereke(i) rá sem hederítenek, akkor talán van értelme. Az is fontos, hogy pl. egy nyugdíjas otthonban élő ember saját nyugdíja nem elég a havi eltartásához, akkor a gyereknek kell kiegészítenie az összeget. Várhatólag 5-10 ezer forintokról beszélünk, bár igaz, hogy akár a fizetés felébe is kerülhet a dolog.
Mindenképpen fontosnak tartom azt, hogy ha már a bírósághoz kell fordulni azért, hogy az idős ember élni tudjon - mert annyira nem figyelnek rá a gyerekei - az már veszett fejsze nyele.
Érdekes kérdés lehet, hogy mennyire kötelezhető szülőtartásra az a gyermek, aki nevelőotthonban, állami gondozásban nőtt fel, a szülő tett rá magasból évekig, aztán meg követeli a szülőtartást.
"Annyi a véleményem, lassan kezdem sajnálni az a sok millát, amit lenyúltak tőlem..."
Én már nagyon régóta sajnálom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!