Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A tanárok mit akartak, amiért...

A tanárok mit akartak, amiért sztrájkoltak? Konkrétan milyen változásokat akartak?

Figyelt kérdés

Nem igazán értek ezekhez. Nem vagyok tanár, és fogalmam sincs, hogy a tanárok mit is szerettek volna. Ezért azt érem, hogy egy egy mondatban írjátok le, ahogy milyen változásokat szerettek volna a tanárok, és hogy a kormány a sztrájk után miket teljesített/fog teljesíteni.

Tehát kb. hasonlóan, mint a '48-as forradalom 12 pontja. Nem kell részletezni, csak konkrétan a követeléseket írjátok le. De az is jó, ha linkeltek.

2016. szept. 14. 20:46
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:
*Ezért azt kérem....
2016. szept. 14. 20:46
 2/21 anonim ***** válasza:
73%

Csak ugyanazt, Kérdező, amit a többi, kormány által kisemmizett ember: normális keresetet, normális munkabeosztást, emberhez méltó munkakörülményeket.

Elég szégyen hogy a XXI. század modern felvilágosult társadalmában ez kuriózumnak számít.

2016. szept. 14. 21:09
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

Az összes követelésüket nem tudom, scak egy párat, de azt nem tudom röviden leírni:D én vagyok a Te embered;)

-normális tankönyvek

mer ugye a kormány eltörölte a tankönyvpiacot és csak az általuk megszerkesztett változatot használhatják a tanárok, ami egy hígfos, politikai propagandában megáztatva. Meg menstruál a hold... erre keress rá, ha nem érted:D

-úgy általában kevesebb politikai beleszólást az oktatásba

-a nemrég létrehozott oktatási központszerű izét, aminek most nem jut eszembe a neve, eltörlését

mármint eddig az iskolákat a helyi önkormányzat finanszírozta... nem voltak gazdagok, de működtek. aztán jött ez a Klebensberg Kúnó intézet vagy mi, és egy villanykörte kicseréléséhez, vagy nyomtató javításához is pályázatot kellett benyújtania az iskolának az intézet felé, amit elbírálnak, visszaküldenek aztán vagy teljesítik ugye, vagy nem... régebben meg jött Jóska bá az uzsiszünetben oszt megcsinálta 10 perc alatt, csak szólni kellett neki, nem pedig hónapokat várni és papírt tologatni

-a fzetéseket szintén ez a fent említett intézet intézte... azazhogy nem intézte, és a tanárok fizetése el-elakadt

lényegében egy abszolút működésképtelen központi intézmény ellen tüntettek, aminek fogalma sem volt, hogy a rábízott iskolák hogy működnek, milyen állapotban vannak, milyen szükségleteik vannak. Persze, az önkormányzati finanszírozás sem volt aranyélet, de ott legalább a fentiekkel kevesebb baj volt.. persze egy szegény faluban gondot okozott az iskola fenntartása, de a KK intézet segítségével kiszámíthatatlan és lassúvá vált az egész rendszer

biztos volt még több is, én ezekről tudok

2016. szept. 14. 21:10
 4/21 anonim ***** válasza:
82%

jaigen

pedagógusi béremelés - ha ezt a kifejezést hallod, tudd miről van szó: bruttó párezer forinttal megemelkedtek a fizetések (értsd ahogy írom: havi 2ezerrel több pl), viszont a heti kötelező óraszám is megemelkedett, illetve megjelent a kötelező, fizetés nélküli túlóra. (na az már szopás öregem! ha már túlórázol, legalább fizetnék ki, de pfff:D)

azthiszem minimum heti 22 óra lett a kötelező.. nem tudom most hogy van, azt tudom, hogy ez felvetült vagy tervezték vagy ilyesmi... de ez a 22 óra ez nem a munkaóra, hanem a megtartott tanórák száma, amire egy tanár ugye otthon legalább ugyanennyit készül

2016. szept. 14. 21:13
 5/21 A kérdező kommentje:

Tehát amit akartak:

- Normálisabb, jobban megfogalmazott, tankönyveket, amelyből tanulni is lehet.

- Magasabb fizetéseket, amit tényleg magasabbak, és nem csak az óraszám van megnövelve.

- Egy olyan oktatási rendszert, ahol az iskola a legtöbb kelléket, sporteszközt, vetítőgépet, krétát, létrát, miegymást megkap, és nem olyat, ahol ezeken spórolnak.

Eddig ezt a 3-at sikerült összegyűjtenünk.

2016. szept. 14. 21:26
 6/21 anonim ***** válasza:
67%

Sokat foglalkoztam a témával, de az összes pontot most én se tudnám felsorolni. Különböző összefogások alkottak nagyon hasonló követeléseket. Minden a Herman Ottó nevű iskolaintézmény nyílt levelétől kezdődött, majd jött a (másik leghíresebb) Teleki Blankások nyílt követelései, a különböző iskolák pontjai, amit a Tanítanék mozgalom nagyobb átfedésbe hozott, illetve különböző civilszervezetek munkássága is közrejátszott, az egészségügyiek meg pláne.

Viszont voltak elég gyakran ismételt követelések:

- Kísérleti tankönyvrendszer megszüntetése, a tankönyvek szabad piacának a visszahozása, legalább is az alternatív választáshoz való lehetőség.

- Az oktatásra fordított GDP %-os arányban érje el az európai átlagot.

- Az iskolák egyéb dolgozóinak (nem a tanároknak, hanem rendszergazdáknak, takarítóknak, gondnokoknak stb) fizetésemelés.

- A KLIKK megszüntetése. (adminisztratív és előforduló hibás bérnyújtási okok miatt)

Valamint azt nem tudom, hogy külön pontnak adták-e elő, de a visszamenőleges hatályú törvénykezés ellen is sok szót emeltek. Felmenő rendszerben gondolkodtak a tanárok, míg a kormány ellenkezőleg kezelte ált. az ügyeket.

És hogy miket teljesített ezekből a kormány?

A KLIKK-et 52 db. kisebb, lokális szintű központra darabolják fel (legutóbb ezek voltak célként kitűzve). Annyiban illúzió romboló ez az intézkedés, hogy legalább 40 ilyen központban ugyanazok fognak ügyködni/irányítani, mint akik eddig is, még kérdéses, hogy ez valódi megoldás-e.

Valamint a tankönyveknél: A mostani 12-esek újra használhatnak kronológiát az érettségin, DE ezt még nem írták bele a rendeletekbe...majd következő év januárjában fog kiderülni, hogy ez üres ígéret volt-e, vagy sem.

2016. szept. 14. 21:29
 7/21 A kérdező kommentje:
Mi az a KLIKK? És mikor alkották meg?
2016. szept. 14. 21:36
 8/21 anonim ***** válasza:
87%

az a Klébersberg Kúnó, amit én is írtam korábban

egyébként érdekes, de a tanárok nem kértek fizetésemelést. Sőt, emlékszem rá, hogy külön felhívták a figyelmet arra, hogy ez most nem arról szól és ne is akarják őket ezzel lekenyerezni, mert nem az ő fizetésükről, hanem a munkájuk körülményeiről és minőségéről van szó

egyébként érdemben gyakorlatilag semmit nem tett a kormány az ügy érdekében. A jelek szerint nem is igazán értették meg mi a probléma.

2016. szept. 14. 21:38
 9/21 anonim ***** válasza:
76%

21:38, egyetértek. De még ha megértették volna miről is van szó, akkor se tettek volna semmit - nem áll érdekükben.

Gondoljatok bele, a kúrmánynak az az érdeke hogy minél több ostoba segghülye manipulálható ember legyen az országban. Aki ugye nem tud semmit,nem kételkedik. Egyszerűen felismerték, hogy a hatalmuk záloga a népesség IQ-jának alacsonyan tartása. Ha ugyanis az emberek mind értelmesek lennének, észbe kapnának igen hamar, és piszok szar világ köszöntene a politikusokra...!

2016. szept. 14. 22:05
 10/21 A kérdező kommentje:
Hogy lehet egy ember annyira szemét, hogy képes egy egész országot nyomorban tartani, csak hogy őneki ne 2, hanem 5 milliárdja legyen? Mint az a nő, aki szándékosan mérgezi a férjét, hogy haljon meg (bocsi a példáért). Hisze a kormányban annyi felnőtt ember van! Szinte már közelebb vannak a halálhoz, mint a gyerekkorukhoz. És ennyi idősen nincs annyi tartásuk, hogy képesek legyenek egy országot normálisan irányítani? Ennyi idősen bűnöznek, pedig már dús gazdagok? De miért? MINDENÜK MEGVAN!! pénz, hatalom, és az ezzel járó összes dolog, amit el lehet érni! Egy valami nincs nekik! Az emberek tisztelete, és szeretete! Ez az egy nem adati meg nekik, mégsem akarják elérni, helyette megutáltatják magukat mindenkivel! DE MIÉRT??!!
2016. szept. 14. 22:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!