Mi az a "munkaalapú társadalom"?
Mármint miért használják kiemelten ezt a kifejezést? Nyilván minden társadalom jelentős részben épül a munkára. Én legalábbis nem tudok olyan országról, ahol az emberek nem munkából élnek, és mindenki csak lógatja a lábát.
Szóval ennyi erővel az is lehetne a kifejezés, hogy "életalapú társadalom", hiszen nyilván a társadalom élő emberekből áll.
A fejletlenebb, szegényebb országokban (így Magyarországon is) van munkaalapú társadalom.
A jóléti és munkaalapú társadalmak között a leglényegesebb különbség, hogy míg a munkaalapú társadalomban a lakosság zöme a megélhetésért dolgozik, a jóléti társadalmakban pedig van úgymond alapjövedelem, amiből meg lehet élni. Ezt lehet csúnyább szóval szociális segélynek nevezni, de effektíve azaz alap jövedelem, ilyen 600-800 Euro. Meg lehet élni belőle alapszinten, ami azt jelenti, hogy ami alanyi jogon minden embernek jár, az mondjuk egy 35-40 nm-es önkormányzati lakás, kaja, pia, tömegközlekedés. Meg lehet élni belőle, csak nem fényűzően.
Míg a munkaalapú társadalmakban ezért dolgoznak az emberek, az alap megélhetésért, addig a jóléti társadalmakban már tényleg a jólétért, luxus dolgokért (nagy autó, nagy lakás, nyaralások, nagy lábakon élés), társadalmi megbecsülésért, és saját személyiségük, kreativitásuk kibontakozásáért dolgoznak.
# 1
Ez csak egy szalmabáb. Mutass nekem olyan balos álláspontot, ami alátámasztja az állításodat, és utána szidd a balosokat.
# 2
Tehát akkor Orbán Viktor szerint nekünk a jólét az túl sok? Vagy miért hangoztatja ennyire ezt a "munkaalapú" dolgot? Mert azt nehezen hiszem, hogy politikailag megtérülő lenne ilyet mondani.
Igazából a kormány ezt sosem magyarázta meg, hogy mit ért alatta. Kósa egyik nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy az a céljuk, hogy minél többen dolgozzanak.
Ezzel speciel még önmagában nincs semmi baj, d nem gondolom, hogy ez jelentené az alapját egy társadalomnak.
# 8
Csak az a probléma, hogy a közmunkások attól még, hogy munkára vannak fogva, nem feltétlenül csinálnak hasznosat. Ha pl. én egész nap verem a *****m, és én azt munkának tartom, akkor azért már megérdemlem, hogy az állam fizessen nekem?
Tehát, még mindig sok dolgozó tart el sok alibidolgozót, akiket viszont így nehezebb helyzetbe hozott a kormány. Mert aki bekerül a közmunkába, nagyon nehezen tér vissza a munkaerőpiacra. A kormány, elkerülve a saját maga által emelgetett minimálbért, a közmunkásokat minimálbér alatt dolgoztatja. Közben azért kiplakátolja, hogy milyen jó, hogy nőtt a minimálbér!
De akkor most visszatérve a témára: a munkaalapú társadalom a közmunkára épül szerinted? Ezt akarod ezzel mondani?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!