Vajon a kormány hagyni fogja bedőlni az egykor árfolyamgáttal védett hiteleseket?
Devizahiteles vagyok. Amikor a havi törlesztésem 240 ezer forintra emelkedett, akkor be tudtam lépni az árfolyamgát rendszerbe. A szerződés öt évre szólt, ezalatt 180 ezer forint volt a havi törlesztésem, ezt még éppen ki tudtam fizetni, de decembertől a törlesztésem ismét vissza fog emelkedni 240 ezerre. Mivel öt év alatt nem tudtam szert tenni béremelésre, ezért úgy tűnik fizetésképtelenné fogok válni.
Elméletileg 10 millió forint CSOK-ra lennék jogosult, ezzel természetesen elkerülhető lenne a csődesemény. De azt a tájékoztatást kaptam, hogy a CSOK nem vehető igénybe a fennálló kölcsön törlesztésére. Vajon miért nem? Természetesen lehetőségem van bedönteni a jelenlegi kölcsönt, és a lakóingatlan értékesítésével le lehetne zárni. Ezt követően már megnyílna a lehetőségem a kormány által kínált családi otthonteremtési kedvezményre. Nem értem, hogy miért ösztönöz engem a kormány arra, hogy felrúgjam a családi fészket?
Igazságtalannak tartom, hogy a lakáshoz jutást a devizahitelt igénybe vevők körében a kormány nem támogatja adóforintokkal, ráadásul kiszolgáltatottak maradtak a pénzügyi sokknak is, hiszen a kormány a forintosítás mellett nem a pénzügyi válság kezdetén döntött, hanem jócskán megkésve. A kormány hagyta, hogy a 180 Ft-os végtörlesztést a bankok szabotálják, kartellben megemelve a forinthitelek kamatát. Akkor a GVH 9 milliárd bírságot kiszabott ugyan, ami befolyt az államkasszába, de nem hallottam arról, hogy bármelyik devizahitelest, aki emiatt elesett a végtörlesztés lehetőségétől kártalanítottak volna ebből a pénzből.
A devizahitelek térnyerése előtt az állam még kamattámogatással segítette az emberek lakáshoz jutását, és napjainkban is egy sor támogatási formával segíti, de a legtöbb devizahitelest mellőzi.
"Tévedsz. Ha az autó értéke nem fedezi a teljes tartozást akkor tartozás további része ugyanúgy megmarad."
Ilyen ingatlan esetében is előfordulhat, de ez a bank problémája kellene hogy legyen. Gondolt volna erre akkor mikor a hitelt adta. Ha nem tudom fizetni az ingatlant, kocsit akkor visszadom a bankak és megszünik a tartozás.
a kis elképzelt világodban ez biztos így van de ha veszel egy aztót ahogy kihozod a szalonból csökken 20%ot az értéke. Pár hónap meg 1-2 koccanás után már a felét nem éri. A bank ad mondjuk 10 millát és visszakap egy 4-5 milliót érő kocsit? Ez nem így megy. Hol a másik 5 millió hol a kamat meg devizahitel esetén az árfolyamingadozásból adódó költségek?
"a kis elképzelt világodban ez biztos így van de ha veszel egy aztót ahogy kihozod a szalonból csökken 20%ot az értéke. Pár hónap meg 1-2 koccanás után már a felét nem éri. A bank ad mondjuk 10 millát és visszakap egy 4-5 milliót érő kocsit? Ez nem így megy. Hol a másik 5 millió hol a kamat meg devizahitel esetén az árfolyamingadozásból adódó költségek?"
Mond te nem értesz magyarul? A bank dönti el hogy ad hitelt vagy nem és amit leirtál azzal a bank is tisztában kell hogy legyen. Akkor ne adott volna 10 millót, hanem csak 5-öt. Senki nem kényszeritette a bankokat hogy az ár 100%-ig adjanak hitelt.
Ugyanígy nem senki kényszerítette az embereket, hogy hitelt vegyenek fel.
Mellesleg nem tudom hallottál-e a kamatról.
Felveszel 10 milliót akkor nem annyit fogsz visszafizetni hanem mondjuk a dupláját. Szóval amit akarsz az közgazdasági nonszensz.
"Ugyanígy nem senki kényszerítette az embereket, hogy hitelt vegyenek fel."
CSakhogy az emberek nem pénzügyi szakemberek a bankok viszont azok tehát számolniuk kellett azzal is hogy a hazai fizetőeszköz leértékelődik és sokan nem tudják fietni a törlesztést. Egyébként meg az adós törlesztéskor a kamatot is fizeti. Közgazdaságilag is ez lett volna az egyetlen megoldás és a legolcsóbb.
Az árfolyamgát gyűjtőszámláját abból a pénzből rendezték, amit a bank tisztességtelenül számolt fel. 2014. XL. tv. 12. §
Megnyugtatok minden kétkedőt, hogy ha bármilyen állami szerepvállalás volt is az árfolyamgát mögött, annak a sokszorosát befizettem adóként az államkincstárba.
Ellenben felmerülnek bennem további kérdések:
Akik a hajléktalan szállón laknak, mennyivel járulnak hozzá az adóbevételekhez?
Akik a gyermekeiket nem tudják ellátni és az állam terhén maradnak azok vajon mennyi adóval járulnak hozzá a közös kasszához?
Akik külföldre menekülnek a mély szegénység elől, azok vajon mennyi adót fizetnek idehaza?
Megjegyzem:
Lengyelországban a svájci frank alapú devizahitelek kamatának követnie kellett LIBOR változását, ezért ott automatikusan csökkentek a kamatok, nem volt szükség külön állami beavatkozásra. Magyarországon ezzel szemben ugyan a kockázatfeltárás során rögzítésre került, hogy az ügyleti kamat a LIBOR-hoz igazodik, de egyetlen felügyelet, vagy hatóság sem kérte ezt számon a bankokon.
Ausztriában a bankok minden devizakölcsön igénylőnek bemutatták, hogy a frank árfolyama hogyan változott a kölcsönfelvételt megelőző 20 évben, és azt mondták, hogy ilyen mértékű árfolyam emelkedésre a jövőben is számítani lehet.
Magyarországon a Bankszövetség által kiadott tájékoztató bemutatott egy olyan néhány évet átfogó időszakot, amikor a forint erősödött, és megnyugtatták a kölcsönigénylőket, nem kell félni a devizahitelektől, mert hosszútávon inkább a forint erősödésére lehet számítani.
240 ezer a havi törlesztője egy 20 millió forintot el sem érő deviza alapú kölcsönnek.
Egy ház építés akkoriban is, és mostanában is sok pénzt felemészt, ébresztő. Jelenleg 65 négyzetméteres panel lakásokat kínálnak 16-25 millió között.
"Egy ház építés akkoriban is, és mostanában is sok pénzt felemészt, ébresztő. Jelenleg 65 négyzetméteres panel lakásokat kínálnak 16-25 millió között."
Az ingatlanárak nem valósak. Sokkal mgasabak mint a valós értékük. Szerintem szándékosan tartották és tartják magasan hogy az emberek hitelt vegyenek fel és most is ugyanaz a helyzet. Ma már többet kell fizetni egy átlag lakásért mint a válság előtt. Szerintem ez mindent elmond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!