Hazaellenes dolog kimenni külföldre dolgozni?
Egyik szélső jobboldali elveket valló fiatallal beszéltem, aki szerint külföldre kimenni dolgozni majdnem felér egy haza árulással. Olyan érveket hozott fel, amelyekre én is azt mondtam, hogy igaza van.
Pár apróság:
- A Szózat ismerése, tiszteletben tartása és igaza.
- Külföldi GDP növelése különböző módon - még akkor is ha hazajön elkölteni egy részét. (Szállás, kaja, egyéb)
- Kulturális értékeink figyelmen kívül hagyása.
- Attól, h itthon büdös a munka attól meglehet élni és akár jól is lehet élni.
- Mosogatás, árufeltöltéshez nem kell tudás.
- Magyarnyelv hanyagolása.
Nekem úgy jött le belőle, h csak a buta, életképtelen emberek mennek ki. Közben meg a művelt fiatalok is kalandvággyal és kiváncsiságból is kimennek. Annyi, hogy ha nem mennének ki, akkor előrébb juttathatnák az országot, de inkább cserbenhagyják az otthonukat.
Igen, hazaellenes dolog más országok lakóival vállalni sorsközösséget a saját nemzetünk helyett.
Más országot gyarapítani a sajátunk helyett.
Annyira majmolja mindenki Amerikát. Emlékszünk még, hogy mit is mondott Kennedy? Hogy ne azt nézd, hogy mit ad az országod neked, hanem azt, hogy mit tudsz te adni az országodnak.
Még csak nem is fatherland-et mondott, CSAK country-t! Nem hazáról beszélt, csak országról.
Mondjuk; meg is ölték.
Az "átkosban" disszidált emberek 90%-áról megvan a véleményem. Politikai menedékjogot KÉRtek üldözésre való hivatkozással. Azt hazudták, hogy tilos templomba járni, hogy nem tudnak egyetemre járni, hogy a buta gyereküket az iskolában azért buktatják meg, mert cigányok. Alá is írták; rágalmazták a hazájukat.
Mondjuk; az igaz, hogy a segélyszervezetek dolgozói adták a szájukba, hogy mit kell mondani, meg a Mariahilferstrassze-n vadászó ottani magyarok.
Még az 56-osok nagy része is sáros. Látták a lehetőséget, hagyták a feleséget a gyerekekkel otthon, hogy ne kelljen gyerektartást fizetni. A repülőn Amerika felé meg kitalálták, hogy orvosnak okosabb nem hazudni magukat, mert latinul semmit nem tudnak, hát akkor legyen mérnök, vagy hallgató, legfeljebb látják, hogy milyen szar az oktatás, ha nem tudnak semmit.
Fordítani lehetett volna Mo-on is, voltak is, akik abból éltek. Ha priuszuk volt a múltjuk miatt, akkor feketén. Négerként, más neve alatt. Nem volt könnyű, bármikor örömmel a kezükbe adták volna az útlevelet, hogy megszabaduljanak tőlük. De nem mentek. Róluk ma nem beszél senki.
Hogy árulás-e a faluból a városba menni, mert nincs helyben "állás"? Bizonyos mértékig igen, attól függ, hogy a családban hányan vannak. Pénzért menni, igen, árulás. Mondhatni prostitúció.
Az az ember, aki a helyén marad, és vállalja a sorsát. Vagy nem?
Hol vannak azok a régi dokumentumfilmek, amiket az "átkosban" készítettek pl. arról az idegsebészről, aki maszek antannaszereléssel kereste meg a pénzt, hogy külföldi konferenciákra menjen, vagy arról a valamilyen egyetemi tanárról, aki a nyakába akasztva hozta haza az ajándékba kapott, a Mo-n nem kapható valamilyen számítógépet. Majd bele szakadt, minden szabályt megszegett, de hazavitte. Azt, ami nyugaton már elajándékozandó volt.
Hol vannak a dokumentumfilmek az olyan orvosokról akiket 9. jelentkezésre vettek fel, a családjuk miatt.És addig műtősként, ápolóként dolgoztak.
Nincs példa a kitartó, igazi, makacs, a helyükön maradó emberekről. Baj.
"Az "átkosban" disszidált emberek 90%-áról megvan a véleményem. Politikai menedékjogot KÉRtek üldözésre való hivatkozással. Azt hazudták, hogy tilos templomba járni, hogy nem tudnak egyetemre járni, hogy a buta gyereküket az iskolában azért buktatják meg, mert cigányok. Alá is írták; rágalmazták a hazájukat."
1. SOHA nem állítottam, hogy üldöztek. Azért jöttem ki, mert jóformán az egész családom itt élt.
2. SOHA nem állítottam, hogy nem szabad templomba járni, meg is vagyok keresztelve. A keresztlevelemet az esküvőm előtt a pesti Bazilika szó nélkül el is küldte.
3. Magyar-latin szakos egyetemet végeztem, pedig nem kimondottan munkáscsaládból származom.
4. Nem szidalmaztam soha semmit és senkit, nem írtam alá a világon semmit, nem is volt szükség rá, a kutya se kérte.
5. Nem vagyok cigány sem.
A második válaszoló vagyok.
Kedves Julianna; akkor annak semmi köze nem volt -személyesen- az átkoshoz. Ha szimpla családegyesítés volt; nem?
Amerikába is csak be kellett adni a pesti követségen a papírokat, és volt, hogy néhány hónap alatt visszajött az engedély. Bár ilyenkor az előző családtag járta végig az eljárást.
Azért még úgy sem ilyen egyszerű. Még arisztokrata családok sem települtek egytől egyig ki. Inkább takarítónő, mosogatólány, segédkönyvtáros, szerződéses -azaz határozott idejű- munkából éltek. Ott, ahova tartoztak. Lehet, hogy csak hovatartozás kérdése, nem tudom.
Én nem tudom, mi baj van cigányokkal; hagyományosan nem helyhez kötött nép, vándorolhattak nyugodtan, mindig is. Lehet, hogy nekik egész mást jelent a haza, nem tudom. Bár, a halotti anyakönyvekben elég sok cigány név mellett van az írva, hogy "a hazáért hősi halált halt".
'Igen, hazaellenes dolog más országok lakóival vállalni sorsközösséget a saját nemzetünk helyett.
Más országot gyarapítani a sajátunk helyett.'
Többször átrágtam magam a megjegyzéseden és mindig ugyanarra jutottam: te lényegében röghöz kötnéd a többi magyart.
Az EU-n belül ott van a szabad munkaerő-áramlás joga, így aki kimegy külföldre, az tulajdonképp él ezzel a jogosultsággal. Márpedig sokan élnek vele, mert a létfenntartás odakint nagyobb pénzösszegből oldható meg. Van odakint ismerősünk, akinek esze ágában sincs hazajönni és nem hazaárulóként gondolok rá, hanem úgy, kint találta meg a számítását.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!