Magyarországon az állam miért ellenzi azt, hogy minél többen menjenek felsőoktatásba?
Az unokatestvérem Ausztriában tanul egy "Fachhochschuleban" (szakfőiskola vagy mi).Alap bachelor diplomát ad.
A tandíj még magyar szemmel nézve is baráti, valami 370 eurót fizet félévente.
Mellette dolgozik is.
A felvételi követelmények minimálisak,szinte mindenkit felvesznek.Bent maradni viszont nem könnyű.Az 1. év egyfajta rosta, sokan kiszóródnak.Az 1. évben derül ki, hogy a diák alkalmas-e a szakra.
Szerintem sokkal életszerűbb, mint a magyar rendszer, hogy "írj jó érettségit és felvesznek".
Ő sem volt a tanulás hőse, a német nyelvet szerette.Felvették és már 4. szemesztert fogja csinálni.
Azt mondta, Ausztriában az állam nagyon támogatja azt, hogy felsőoktatásba kerüljenek a diákok.
Ahova ő jár, ott huszonévestől az ötvenesig mindenféle korosztály előfordul.
Emellett, több egyetem van,jóval több szak is,nagyobb a választási lehetőség, mint Magyarországon.
Pedig lakosságra nagyjából ugyanakkora a két ország.
Magyarországon meg ennek az ellentéte zajlik.Az állam nem támogatja a felsőoktatásba vágyókat.
Én magyar egyetemre járok, költségtérítésesre, a tandíjam dupla annyi, mint az osztrák egyetemé, ahova az unokatestvérem jár.
A szakon, amit évek óta kinéztem, megugrottak a pontszámok.
Ezért kellene ezt a pontszámítós rendszert eltörölni,a tandíjakat meg lecsökkenteni.
Nem normális, hogy az állam kedvére emelgeti a ponthatárokat.
Nem tudom miért kellett lepontozni...
A sok büféfőiskola számvitelszakáról hányan lettek valóban pénzügyi vezetők, és nem aktatologatási asszisztensek?
Melyik ez a suli? Mennyit fizetsz?Milyen ösztöndíjak igényelhetőek?
Na nyugi, ez már megint Séffiú :)
Mindig kitalál valami kamu sztorit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!