Miért van ennyire nagy Budapest központúság?
Még a Csontváry kiállítást is át akarták tenni Budapestre Pécsről, holott Pécs is az ország legszebb városai között van ( és ezt nem Pécsiként mondom ).
De ez már tényleg a minden mindene, hogy a kiállításokat is oda akarják, emellett szinte mindennek ott van a központja.
Szerintem az nem kifogás hogy főváros, külföldön is sok nagyváros van, ami attól függetlenül jelentős hogy nem az a fővárosa az országnak. Sőt, Trianon előtt nálunk is a nagyváros, illetve megyeszékhely központúság volt a jellemző, utána lett Budapest az abszolút első.
De miért? Mármint ma, a 21. században miért kell még arról is tudni Budapesten, ha pl. Miskolcon szellentenek?
Engem is nagyon idegesít.
Ez azért van, mert a pestiek azt hiszik, hogy ők az Übermensch, a többi magyarországi számukra genetikusan alsóbbrendű.
Ez miatt is kitalálták és elterjesztették a budapesti-vidéki hamis kompozíciót.
Szerintük ugyanis az egész világ csak budapestiekre és "vidékiekre" (már-már tajparasztokra) osztható fel. Mintha csak ezekből állna Magyarország... Szánalom a köbön...
Elég csak megnézni a statisztikákat is, a drogosok, deviánsok, bűnözők száma is hatványozottan nagyobb Budapesten (nem a mérete miatt, hanem %-ban is sokkal nagyobb).
(mély tisztelet a kivételnek)
Budapesten nem él 2 millió ember.
Magyarországon kb. 10 millióan laknak (+ a kb. 3 millió külföldi magyar).
Ebből csak mintegy 1,8 millió lakik Budapesten.
Nem budapestiként sok esetben valóban bosszantó számomra is, hogy "na, ez is Budapesten van". Viszont azt is be kell látni, hogy Budapesten lakik Magyarország minden 5 embere és így valamelyest érthető is. Egy kiállítás például magasan itt tud elérni a legtöbb embert, hiszen ha arányaiban ugyaannyi az érdeklődő egy témában, akkor Debrecennel (tehát a 2. legnagyobb városunkkal) szemben is közel tízszeres az érdeklődés.
Az ilyen központúságot igen nehéz megakadályozni is. Ha veszünk egy országos táncbajnokságot, akkor is pesti rendezés lesz, mert ezt diktálja a józan ész. Jóval több ember számára elérhető a fővárosban (nézők szempontjából) és sokkal több csapat van Pesten az emberek száma miatt, így kevesebb versenyzőnek kell utaznia. (Ez csak egy kitalált példa volt!) Szóval bármennyire is bosszantó vidékiként, el kell fogadni, mert így ésszerű.
Mert nagyon sokan költöznek ki az agglomerációba. Úgyhogy ez az 1,8 millió hivatalosan ugyan igaz, de a valóságban inkább 2,5 millió. A wikipédia szerint 0,75 millióan élnek az agglomerációban, és olyan 1,75 millióan BP-en. Az agglomerációban élők többsége gyakorlatilag pesti. Ide járnak óvodába, iskolába, dolgozni, bulizni, stb.
"Ez azért van, mert a pestiek azt hiszik, hogy ők az Übermensch, a többi magyarországi számukra genetikusan alsóbbrendű."
Ez amúgy egy irtózatosan nagy ökörség. A valóságban egy pestit sokkal kevésbé érdekel az hogy pesti, mint a "vidékieket" (sértődjetek meg, ez a bevett szóhasználat). Pesten mindenki megszokta hogy mindenki mindenhonnan jött, és senkit sem érdekel az ilyesmi. Senki nem fog kinézni azért, mert nem vagy pesti. Ellenben én már nem egy esetről hallottam, amikor kinézték ismerőseimet Magyarország más területein, mert pestiek. Persze azért vidéken sem túl elterjedt az ilyesmi, de többször előfordul mint itt. Szóval szerintem ez egyáltalán nem igaz kritika.
Ami mondjuk tényleg igaz, az az hogy sokan ellenszenvesek a határon túli magyarokkal szemben, ilyesmiről már többször hallottam. Mindenhol vannak hülyék. De hogy valaki Pesten kifejezetten utálná a "vidékieket", olyanra soha életemben nem láttam példát, pedig itt éltem egész életemben.
6# ez a vidéki-pesti ellentét azért van, mert Magyarországon még a nagyvárosok se annyira hihetetlenül nagyok, Budapestet leszámítva.
Tehát Budapesten nem tűnik fel, illetve nem törődnek a "vidéki stílusú" emberekkel, ellenben nálunk még a nagyvárosokban is ( nem hogy a kicsikben ) feltűnik a nagyvárosi stílus ( ami mint mondtam 99%-ban a budapestiekre jellemző, bár nekik is csak egy részükre ).
"Még a Csontváry kiállítást is át akarták tenni Budapestre Pécsről, holott Pécs is az ország legszebb városai között van"
Szerinted ezt a kiállítást hol tudják megnézni többen? Pesten vagy Pécsen?
Hová könnyebb eljutni mondjuk a Dél-Alföldről? Pestre vagy Pécsre? Egy szegedinek mi a jobb fölülni az óránként járó vonatra és fent lenni Pesten két óra alatt vagy a napi három-négy busszal zötyögni félnapokat? Vonattal ak ét város közt nem is tudsz közlekedni csak pesti átszállással.
Vagy ha autóval nézzük, mi a jobb végigrepeszteni az M%-ön és beérni a pesti belvárosba 90 perc alatt vagy végig szerencsétlenkedni az 55-ös főűton Bátaszékig és onna tovább más utacskákon?
Szegeden kívül pedig mondhattam volna még egy rakás helyet, ahonnan Pest sokkal jobban megközelíthető mint Pécs.
Egyébként sokan sírnak, hogy az ország vízfejű, de ez nem igaz, Budapest és Nyugat-Magyarország termeli a GDP-t a vidék csak azért él meg, mert Pest kifizeti nekik, ha már Szeged meg Pécs, szerinted ez a két város hol tartana most, ha az állam, tehát a jobbára Budapesten megtermelt adóbevételek nem lennének állami intézmények, formájában szétosztva?
Csontváryt nem csak ideiglenesen akarták áttenni? Tudtommal a kiállításokat szokták cserélgetni országon belül, pont ezért, hogy ne kelljen a fél országot átutazni.
Egyébként meg, ahogy a másik kérdésnél kifejtettem:
Budapest közel kilencszer akkora népességgel rendelkezik legalább mint Debrecen, ami a második legnagyobb város.
Trianon után megvágták a kisebb városaink infrastruktúráját, ezért vesztették el jelentőségüket. Nem jó ez, de mi a megoldás? Éljen Budapest és környéke feleakkora pénzből? Így is kevés amit visszakap, gyakorlatilag bármilyen összehasonlításban. Csak ha meg ennél többet kap, akkor meg az ország másik fele hal éhen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!