Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a baj a közmunkával?

Mi a baj a közmunkával?

Figyelt kérdés
Szerintem nagyon hasznos találmány. Legalább a lusta, léha emberek, akik eddig a többi munkás emberek adójából levont segélyekből éltek, és nem csináltak semmit, azok most kénytelenek dolgozni. Ez által pedig megtanulják tisztelni a munkát, a munkás embereket, rászoknak a munkára, egyfajta rendszerességet visz az életükbe, és megtanulnak felelősséget vállalni, betartani a közösségi normákat. Jobb hozzáállással pedig később képesek lehetnek elhelyezkedni a normál munkaerőpiacon, ami a távolabbi célja ennek a munkaformának. Én tisztelem a közmunkát végző embereket IS, a lusta, léha embereket viszont, akik csak segélyeken szeretnének élősködni, ki nem állhatom.

2016. máj. 26. 13:47
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
58%
2016. máj. 26. 13:53
 2/21 anonim ***** válasza:
2%

a 444 hazudik...

potenciális szívsebészeket taszít el a munka világától a közmunkaprogram na persze...

2016. máj. 26. 13:54
 3/21 anonim ***** válasza:
71%

Jó gyorsan elolvastad a cikket.

A zsigeri gyűlölet az elesettekkel szemben az látom szépen megy.

2016. máj. 26. 14:01
 4/21 anonim ***** válasza:
5%

Igen, elesettek.

Szerintem jó a közmunka, persze akik nem akarnak, azok keresik a kifogásokat.

Persze a markukat azt tartják.

2016. máj. 26. 14:04
 5/21 anonim ***** válasza:
100%

Nem a közmunkával van baj, hanem ahogy csinálják. Nem fogok példákat sorolni, tele van velük az internet. De egy személyes példát mégis említek:

Folyamatosan kirúgják a közalkalmazottakat, és kb. negyedannyiért alkalmaznak helyettük közmunkásokat ideiglenesen. Ez számos okból rossz, pl. nem lesz tapasztalt szakember a közszférában. Képzeld el hogy a te munkahelyeden csak gyakornokokat alkalmaznak, akiket mire betanítasz, már el is küldenek. Hatékony.

2016. máj. 26. 14:06
 6/21 anonim ***** válasza:
87%
Ismerősöm szerint semmi baj nincs vele. 3 hónap alatt 2-3 marék füvet szakított ki, mert útba volt kártyázás közben.
2016. máj. 26. 14:08
 7/21 anonim ***** válasza:
86%

El kéne olvasni a cikket, amit linkeltem.

De megpróbálom nagy vonalakban elmagyarázni.

Az egyik probléma vele, hogy az állami munkahely sosem jó, mert nem eléggé költséghatékony. Azt a munkát, amit a közmunkások csinálnak, ötöd annyi emberrel is el lehetne végeztetni, akik egy magáncég keretében dolgoznak és ahol a vállalkozónak érdeke, hogy rendesen el legyen végezve az adott munka. Ebben az esetben rendes fizetést is kapnának érte, nem pedig 50 ezer forintot, ami semmi egy hónapra, pláne napi 8 óra munkára.

A másik probléma, hogy a közmunkásokat az állam fizeti, az államnak pedig az adókból van pénze. Ha kevesebb a közmunkás, akkor kevesebb adó kell, ha kevesebb az adó, akkor a versenyszférában dolgozók többet kereshetnek, mert kevesebbet von el tőlük az állam. Normális országban így gondolkodnak.

Újabb probléma, hogy ez az egész rendszer lényegében feudalizmust-szocializmust teremt.

Van az eldugott falu, tele munkanélküli szerencsétlennel és az egész közösséget a polgi vezeti, ő ott a nagyúr, élet-halál ura. Mivel gyakorlatilag nincstelen emberek felett uralkodik, akik teljes mértékben ki vannak neki szolgáltatva és még az az 50 ezer is szép pénz nekik, amit a közmunkára kapnak, ezért beállnak nyalonc hűbéresnek a polgihoz, hogy legyen egy kis pénzük, amiből elvegetálhatnak a következő fizetésig.

Aki nem hajlandó szolgának állni és nem tetszik neki a képe, azt a nagyúr kisemmizi és annyi erővel éhen is dögölhet. Ez a mértékű kiszolgáltatottság színtiszta feudalizmus, amit egy jobb EU-s országban szégyellnének, hogy ilyen egyáltalán létezik náluk 2016-ban Európa közepén, de Magyarországon valahogy teljesen normális a legtöbb embernek. Hogy miért, azt nem tudom.

Aztán ott van még, hogy az ilyen nincstelen szerencsétlenek annyira gyűlölik a saját reménytelen életüket, hogy élvezeti cikkekbe menekülnek, hogy legalább egy kis jó dolog jusson már nekik, mert amíg be vannak lőve valami kábszerrel (mondjuk alkohol), addig is nem gondolnak arra, hogy mennyire szar nekik.

De mondhatnám még azt is, hogy ha a közmunkások helyett cégek csinálnák a munkát kevesebb emberrel, akkor egy csomó munkaerő felszabadulna, akik újabb cégek keretében mondjuk meg tudnák művelni a falu körül lévő földeket és például biozöldséget tudnának termeszteni, amit mondjuk jó pénzért el lehetne adni.

Ehhez a kormány simán hozzájárulhatna mondjuk adócsökkentéssel és képzéssel, hogy be tudjon indulni a dolog és akkor még kevesebbet kéne közmunkára költeni és még több bevétel is lenne belőle, mert termelő munkát végeznének.

2016. máj. 26. 14:39
 8/21 anonim ***** válasza:

Az a baj vele,hogy Észak-Koreában tökéletes lenne.

Amúgy ugye azzal tisztában vagy,hogy mi a különbség egy állami alkalmazott és egy magáánszférában dolgozó adózó "értéke"között?

2016. máj. 26. 15:30
 9/21 A kérdező kommentje:
Én is tisztában vagyok vele, hogy nem teljesen jó ez így. Ösztönözni kellene a piaci szférát, hogy hozzanak létre több valódi munkahelyet. Én csak azt mondom, hogy sokkal jobb mintha tömegek segélyeken lebzselnének, és sokkal rosszabb mintha sokkal több valódi munkahely lenne és rendesen meg lehetne élni. Aki normálisan szólt hozzá a kérdéshez, még ha kritikával is illetett annak köszönöm szépen, aki pedig csak trágárkodni és személyeskedni tudott, annak üzenem hogy nem zavar különösebben, mert saját magáról állított ki ezzel szegénységi bizonyítványt (nem anyagi értelemben). Ennyi erővel kérdezhettem volna azt is, hogy mi a baj azzal, hogy nem lehet segélyeken élni, hanem dolgozni kell a pénzért, de valószínűleg akkor is jöttek volna trágár hozzászólások is.
2016. máj. 26. 15:54
 10/21 anonim ***** válasza:
18%
Amióta közmunka van kevesebb a tyúktolvaj. A bodzabokrokat se ríbolja senki. Nekem tetszik. A kiskereskedelmi üzletek alkoholforgalma nõtt . Tehát mundenki jól jár.
2016. máj. 26. 15:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!