Mi a baj a közmunkával?
Sokan szidják, itt a fórumon is, nem értem miért, hiszen ez jó a közmunkásoknak. A segély csak 22e, abból semmire se ftuja, a közmunkával több mint 2x annyit kap.
A sok munkanélküli most kap közmunkát mind, ez is nagyon szép dolog, igaz még nem tudnak teljes minimálbért adni nekik, de azért a szakértelem nélküli lébecért a versenyszféra még annyit sem adna, valljuk be. Vannak sokan itthon, akik részmunkaidőben dolgoznak, rengeteg supermarketláncban is minden eladó így dolgozik. A közmunkások sem dolgoznak többet és a bérük így is valamivel több, mint a részmunkaidősöké. Azaz ők jól járnak. Akkor miért szidják a közmunkát?
"hiszen ez jó a közmunkásoknak"
Közmunkás vagy?
"igaz még nem tudnak teljes minimálbért adni nekik, de azért a szakértelem nélküli lébecért a versenyszféra még annyit sem adna"
És azt mivel magyarázod, hogy a szakmához vagy érettségihez kötött foglalkozásoknál is kevesebbet kap a közmunkás mint akit rendes szerződéssel vesznek fel? Jahogy ezen elfelejtettél elgondolkodni... értem...
Ezelőtt 22ezret fizettek a semmiért, most 50ezret fizetnek ugyanezért.
Mivel a közmunkát nem nevezném hasznos, értékteremtő foglalkozásnak.
- Nem valódi munka, csak látszattevékenység, időtöltés
- Nem fizetnek érte rendes fizetést, még a minimálbért sem!
- Nem folyamatos, csak 3 hónapig jár, utána hónapokig semmi.
- Kiszolgáltatottá teszi az embereket
- Nem vezet vissza a munka világába, ellenben létrehoz egy zsellér réteget.
- A magas végzettségűeknek sem kínál kvalifikált munkát, csupán utcasöprést, kertgondozást, egyebet.
- A közmunka elsődleges célja a statisztikák hamisítása.
"- Nem folyamatos, csak 3 hónapig jár, utána hónapokig semmi. "
Ez így ebben a formában nem igaz. Én több mint öt évig voltam közmunkás ugyanott, a lényeg hogy évente egyszer legalább egy napra meg kell szakítani a folyamatosságát.
Nálunk ez úgy dívott, hogy mondjuk dec. 31-el lejárt a szerződés és csak jan. 2.-ától volt új. Tehát még a megszakítást is ünnepnapra tették. De volt ugyanilyen május elsejével is.
"Nem valódi munka, csak látszattevékenység, időtöltés "
Az otthon ülés még annyi sem.
"Nem fizetnek érte rendes fizetést, még a minimálbért sem! "
A 22800Ft segélytől több.
"Nem folyamatos, csak 3 hónapig jár, utána hónapokig semmi. "
Ez így ebben a formában kissé nem igaz, lásd másik válszolók.
"Kiszolgáltatottá teszi az embereket "
A munka is. A segély méginkább.
"Nem vezet vissza a munka világába, ellenben létrehoz egy zsellér réteget. "
Nem hagy otthon tespedni legalább.
"A magas végzettségűeknek sem kínál kvalifikált munkát, csupán utcasöprést, kertgondozást, egyebet. "
Mert a közmunka arról kellene, hogy szóljon, hogy a közért dolgozol, az meg valóban nem egy két bölcsészdiplomás dolog. Igen, tudom, sok helyen visszaélnek a közfoglalkoztatással.
"A közmunka elsődleges célja a statisztikák hamisítása."
Nem feltétlen elsődleges, de benne van.
Szerintem is meg kéne szüntetni. A segélyekkel együtt. Az biztosan sokkal jobb lenne annak, aki nem tud elhelyezkedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!