Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ha tüntetnénk a kálium ellen,...

Ha tüntetnénk a kálium ellen, akkor a fidesz felhagyna stop só programnak nevezett egészségrontó politikájával?

Figyelt kérdés

Gondolom Orbán Viktor sem káliummal mérgezett sóval eteti a gyerekeit, miért nem tesz a pártban ez ellen semmit?

Vagy mire várnak? Tapsra?

Tudjátok én a Fideszre szavaztam, de nem azért, hogy megpróbáljanak el tenni minket "láb alól".

2016. máj. 3. 15:03
1 2 3 4 5
 31/41 anonim ***** válasza:

Akkor számoljunk:

A vér nátrium koncentrációjának normális értéke 135-145 mmol/liter. Számoljunk 140 mmol/literrel! Az NaCl (konyhasó) moláris tömegét figyelembe véve ez ~8,2 g/liter só.

A napi ajánlott folyadékbevitel 2,5 liter. Tehát hogy fenntartsuk a vér nátriumszintjét, napi 20-21 gramm sót kell bevinni a szervezetbe. Amit ezen felül viszünk be, az már káros, hiszen időszakosan növeli a sókoncentrációt a vérben, és végül a vesét terheli a kiválasztással.

Konyhasót nem csak a közvetlen sózás formájában visszük be. Az ételeink alapanyagaiban ott van a só, sőt, a sima ivóvízben is van, ásványvízben még több is. Tehát amit ráraksz még pluszban, azt vissza kell már fogni. Vagyis az 5 gramm ajánlott érték már csak arra a pluszra vonatkozik, és szerintem teljesen reális.

Az infúzióról tudjuk jól, hogy nagyjából olyan ionkoncentrációnak kell benne lennie, mint a vérben. Mivel az közvetlenül a vérkeringésbe kerül, tragikus lenne, ha ettől komolyabban eltérne. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy az infúziót kapó emberek általában nem, vagy csak keveset táplálkoznak, tehát nekik tényleg az az egyetlen sóforrás.

2016. máj. 4. 09:36
 32/41 A kérdező kommentje:

Számolásod tökéletes.

De

Semmi bajod nem lesz ha 21 grammnál több sót eszel, maximum szomjas leszel és 2,5 l víznél több vizet fogsz meginni.

Az 5g pedig túl kevés a számolásból is látni.

2016. máj. 4. 11:20
 33/41 anonim ***** válasza:
100%

Hát épp ez az, hogy lesz tőle bajod.

Azt nem tudom, hol látod, hogy az 5 g kevés.

2016. máj. 4. 11:30
 34/41 A kérdező kommentje:

5 g fél liter víznek felel meg ami kevés. Nagyaon kevés.

Szerinted én 21 g sót fogyasztok ha sportolok???? Inkább 40-et, és azóta sokkal jobb a teljesítményem.

És hát van e tőle bajom? Nincs. Makkegészséges vagyok. Magasvérnyomásnak nyoma sincs.

2016. máj. 4. 11:46
 35/41 anonim ***** válasza:
100%
Akkor fogyassz annyit. Ki tiltja meg? De a gyerekeket a közétkeztetés ne tömje sóval. Otthon mindenki úgy sózza a kajáját, ahogy jónak látja, de óvodában, iskolában abszurd, hogy kapásból túl legyen sózva a kaja, mert valaki úgy gondolja, hogy az csak úgy finom.
2016. máj. 4. 11:49
 36/41 A kérdező kommentje:

Eddig sem volt túlsózva a kaja, éppen csak annyi só volt benne, hogy meg lehessen. Most meg már abszolút ehetetlen.

Kár, hogy az emberek azt hiszik, hogy a gyerekeknek nincs szüksége sóra.

Nem azt akarjuk, hogy nátriumhiányos nyomorék gyerekek járjanak az iskolába, hanem hogy egészségesek, életerősek legyenek.

2016. máj. 4. 12:20
 37/41 anonim ***** válasza:
Senki nem hiszi azt, hogy a gyerekeknek nincs szüksége sóra. De örülök, hogy a saját magad által kreált gondolat jó vitaalapot teremt neked. Szerintem te hiszed azt, hogy az egyetlen sóforrás a kristályosított konyhasó, amit direktben rászórsz a kajára.
2016. máj. 4. 12:43
 38/41 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező mégis mi a problémád?

Egyszer "káliummal mérgezett sóval etetik a gyerekeket"

Aztán "sótlan az iskolai étel"

Bár már az is érdekes, hogy méregnek tartasz egy természetes ásványi anyagot, amire a szervezetnek szüksége van. Túladagolva pedig bármi lehet káros, akár a C-vitamin, vagy tiszta vizbe is bele lehet halni (lásd LD50).

Infúziós oldatról volt szó (épp van is nálam Ringer oldat), melynek fél literje tartalmaz 4,615g sót. Megnézném, hogy te ebből iszol egy nap 2,5 litert, gondolom még sose kóstoltad. Csak a miheztartás végett az ásványvizek tartalmaznak kb 500mg oldott iont, de ebben, így is a kálcium-ion teszi ki a legnagyobb részt.

A nagymamás példád pedig a legnagyobb baromság. Lehet, hogy a tied élt 90 évet, de 100-ból 90 csak 60-at (csupán hasraütött számok). Pontos információkért nézd az adott korszak átlagéletkorát. Mindenkinek akad a családjában olyan, aki igencsak sokáig elélt, de attól még a várható élettartam jóval kevesebb volt.

Végül pedig az, hogy valaki netán orvos, még semmit sem jelent. Rengeteg diplomással találkozni, akik éppencsak átbuktak a vizsgákon. Bizonyára hallottad már, hogy "10-ből 9 fogorvos ezt ajánlja" te pont az vagy, aki elhiszi a maradék egynek a néphülyítését.

2016. máj. 4. 12:49
 39/41 A kérdező kommentje:

A kálium rákkeltő és keringésrontó, ha a fiziológiásnál többet fogyasztanak belőle.

És nem csak egy orvos van aki tanúsítani tudja.

Prof Papp Lajos, Weixl Várhegyi László

De biztos vannak többen is, csak nem merik felvállalni a nevüket, mert félnek, hogy a porba tiporják a becsületüket, mint ahogy Tejfalussy Andrással teszik.

Hazaárulók!!

2016. máj. 4. 14:06
 40/41 anonim ***** válasza:
100%
Először fogd fel a kálium és a káliumklorid közti különbséget, aztán hazaárulózzál. A két bálványod pedig nem tudós hanem kókler, akik népirtásról hallucinálnak pedig csak az általános iskolai kémiával sincsenek tisztában.
2016. máj. 4. 17:46
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!