Megszavazták, hogy megint legyenek nyitva vasárnap a boltok. Az eladó az nem ember? Neki nem lehet hétvégéje? Az ő családja nem számít?
"Látod, 19 évig tanultál és ennyi eszed van."
Igen. Az orvosi szakma már csak ilyen. Örülj, hogy egyáltalán van modern egészségügy ahol nonstop ellátnak és nem a középkorban élünk.
Amúgy meg: A kormány nem azt szavazta meg, hogy kötelező nyitva tartani, hanem azt, hogy kinyithat a bolt! Ezt már a vezetőség fogja eldönteni, tehát aki bőg emiatt az menjen a főnökeihez a szakszervezethez. A boltnak nem kötelező kinyitnia...
'Amúgy meg: A kormány nem azt szavazta meg, hogy kötelező nyitva tartani, hanem azt, hogy kinyithat a bolt!'
Csakhogy az nem jutott el mindenki tudatáig, hogy kissé konkretizálja a képet.
Egy kedves kommentelő ezt mondta, írta:
"Mióta világ a világ a vásárokat vasárnap tartották.
Hánemháde?!
Nem mindegy egy eladónak, hogy egy multinak vagy közvetlenül egy hájas kereskedőnek dolgozik?"
Válasom:
Igen, vasárnap tartották a vásárokat. Innen a vasárnap elnevezés, azaz vásárnap. De itt a vásárosokról van szó.
Tehát nem látom akadáját annak, hogy vasárnap egy vásározó árulja portékáit piacokon, vásárokon, hétvégi szabadtéri kereskedőhelyeken. De a vásáros ezt tegye egyedül, esetleg családtagjával együtt, azaz, ne olyan alkalmazottal, aki nem családtag.
Nos, erre a megjegyzésre azért oda kell figyelni:
"Nem mindegy egy eladónak, hogy egy multinak vagy közvetlenül egy hájas kereskedőnek dolgozik?"
Lehet, hogy az eladónak mindegy, de az országnak nem. Mert az egyik kiviszi a pénzt az országból, a másik pedig visszaforgatja. De, az egyik jogilag jobban betartja a unkajogot az alkalmazottja felé, mert eladója filléres költség számára, a másik pedig ezt nem tudja megtenni, mert lehetőségei anyagi szempontból kényszerszabottak, de van olyan eset is, hogy szándékosan nem teszi.
Ez a kifejezés, hogy "hájas kereskedő", azért sértő és durva. Miért? Ha ő nincs, akkor alkalmazottjának nincs munkahelye. Ráadásul a hájas kereskedő Magyarországon forgatja vissza a bevételéből fakadó jövedelmét. Az viszont igaz, hogy lazábban veszi a Munka Törvénykönyének egyes paragrafusait, de ez is kiküszöbölhető. Egy kis segítséggel. Nem büntetéssel! Az rossz megoldás. Rávezetéssel, mégpedig támogatással.
Megjegyezném, mellékesen, hogy a hájas kereskedőzés valamennyire hasonlít a kulákozásra és gazdag zsidózásra, meg zsíros parasztozásra.
A kerskedő azzal, hogy bevállal egy jelentős befektetést, mindenképpen a saját és családja vagyonát, jövőjét kockáztatja. Tehát gazdasági korlátok szabják kereskedelmi és vállalkozói mozgástarületét.
Míg a multik gazdasági fölényükkel könnyen kilövik őket. Tehát felmerül annak kérdése, hogy létezik-e Masgyarországon hátrányos versenyhelyzetből adódó csökkent verseny képesség?
Tehát a kompenzációra is oda kell figyelni. Vagyis, ha egy "hájas kereskedő" nem tud elég fizetést adni alkalmazottjának, akkor az mindenképpen legyen kipótolt az állami büdzséből. Az állami büdzsé pedig legyen ehhez feltötltött a pénzkiviteli kamatokból. Tehát, ha egy lánc a nyereségét, bevételét kiviszi, kiutalja Mgyarországról, akkor azt adóztassák meg. Az adó legyen fedezet. Ennyi.
" Az orvosi szakma már csak ilyen. Örülj, hogy egyáltalán van modern egészségügy ahol nonstop ellátnak és nem a középkorban élünk. "
Mindjárt térden hálát rebegek. Hiába vagy orvos, még sincs elég eszed hozzá, hogy megértsd az egész az emberségről szólna.
Van egy csoport, akinek könnyebbséget adtunk egy évig. Most lehetőség van ennek elvételére és te el is vennéd csak azért, mert te megszívtad. Magyarul irigységből.
A többi csak rizsa.
"hozz fel valami érvet is az álláspontodra."
Milyen érv kell még azon kívül, hogy van egy csoport, akinek könnyebb lesz így az élete, ha a munkahelye zárva van vasárnap? :D
Hol voltál, amikor az észt osztották, a plázában? :D
"Ez a kifejezés, hogy "hájas kereskedő", azért sértő és durva. Miért? Ha ő nincs, akkor alkalmazottjának nincs munkahelye."
Akkor most a multikat szidni nem sértő és durva? Hány embernek adnak munkát, hány termelőtől vásárolnak?
Mindegy, a baromsággal nincs értelme vitázni, sajnos későn vettem észre, hogy a kérdező egy troll.
Én tudom, hogy troll, de én a majmokat is szeretem etetni az állatkertben.
Olyan murisak.
Erre hogy "nem ember" nekem egyértelműen egy másik kifejezés jutott eszembe: "há azér' mert cgány vagyok".
(Aki úgy viselkedik, mint aki/ami nem ember, az nem az.)
Na mindegy, attól függ kinek mi az életcélja.
Ha neked az, hogy legyen egy szabad vasárnap a héten, és nem tudod elintézni, akkor nem, nem vagy ember, csak egy droid.
Amúgy meg minek csináltál családot, ha nem tudod ellátni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!