Megszavazták, hogy megint legyenek nyitva vasárnap a boltok. Az eladó az nem ember? Neki nem lehet hétvégéje? Az ő családja nem számít?
Egy kedves kommentelő írotta volt ezt:
"#314:Igen,lehet ez is egy kérdés.De lehet az is,hogy ha valaki tudja,hogy egy adott munkakör akár hétvégi túlórákkal jár,miért vállalja el,ha az nem megfelelő neki? Meg az is lehet egy kérdés,hogy ha a külföldi cégek máshová vinnék a pénzüket és vele a munkahelyeket azért,mert itt nem elég liberális neki a szabályozás, lennének-e magyar cégek,melyek a helyükre állnának és legalább annyi fizetést adnának,mint ők?"
Válaszom néked tisztelt kommentelő:
Abban igazad van, hogy nem kell olyan munkát elvállalni, amely nem tettszik azért, mert hétvégén is kell dolgozni. De figyelj, mi van akkor, ha a szerencsétlen munkavállalónak nincs más választása? Kényszerhelyzetben van? Például a gyerekeit egyedül nevelő asszonyka mit tehet, ha a faluban csak a közértben kap állást és senki nem támogatja őt és gyerkőceit?
Szerintem a külföldi cégeknek figyelembe kéne venni az adott ország hagyomány berendezkedését. Egyébként senki nem tiltja meg nekik a gazdasági tevékenységet és kereskedést, kereskedelmet, csupán azt szeretnénk tőlük kérni, hogy tiszteljék a befogadó országot. Egyébként is szabadkereskedelem van, sok multi szeretne teret nyerni, tehát a már bent lévő multiknak érdeke az, hogy megőrizzék helyi pozíciójukat, hiszen azt mások is betölthetik, de itt a kereskedelmi láncokra gondolok, hiszen az eredeti kérdésem az a kereskedelemmel kapcsolatos.
Szerintem Magyarországon túlzottan is liberálisak a szabályozások. Ezért kerültek hátrányba a magyarországi magyar vállalkozások.
Lennének-e olyan magyar vállalkozások, amelyek bizonyos külföldi vállalkozásokat átvennének? Talán már van ilyen tőkeerővel rendelkező magyar kereskedelmi hálózat, csak hogy maradjunk a kereskedelem esetünkben adott témakörénél.
Na meg ha nincs elég ilyen vállalkozás, szerintem akkor az állami szerepvállalás oldhatná meg a dolgot. Ezzel mindenkinek egyet kell értenie, hiszen ez közös nemzeti érdekünk. Nem lehet senkinek sem érdeke a pénzkiáramoltatás az országból. A pénz itt tartása és visszaforgatása az építő és gyümölcsöző mindenki számára.
Ezt csinálta az USA is, miközben új gazdaságpolitikát hirdetve elhitette a világ minden országával, hogy az a jó, ha az állam kivonul a gazdaságból és azt a multikra ruházza át teljesen. Ezt tette az USA, miközben ő maga az USA-ban közvetve vagy közvetlenül jelentős szerepet vállalt az ottani gazdasági életben. Az USA követendő példa, bármennyire liberális is! Legalábbis ezügyben.
Egy kedves és tiszteletre méltó válaszoló ezt a hozzáfűzés megjegyzést írotta volt:
"És persze "lepapírozva",tehát nem minimálbérre bejelentve,a többit meg zsebbe."
Bonyolult a kérdés. Állami szerepvállalással lehetne szerintem megoldható. Az állami szerepvállalás pedig nem szankció, hanem támogatás, hozzájárulás, azaz támogatáshozzájárulás lenne.
"munkavállalónak nincs más választása? Kényszerhelyzetben van?"
Akkor elfogja vállalni a munkát, hogy legyen miből megélnie és jól fog jönnie a plusz vasárnapi pénz. Vagy, ha keresztény mondjon el egy imát, hátha Isten megsegíti.. Jah nem.. Éhen fog halni. Akkor miről beszélünk?
A nagyon kedves kommentelő ezt szólotta a kérdéshez kapcsolván észrevétel megjegyzésként hozzáfűzendőjét, amely egyben visszaidézés és komment is:
""munkavállalónak nincs más választása? Kényszerhelyzetben van?"
Akkor elfogja vállalni a munkát, hogy legyen miből megélnie és jól fog jönnie a plusz vasárnapi pénz. Vagy, ha keresztény mondjon el egy imát, hátha Isten megsegíti.. Jah nem.. Éhen fog halni. Akkor miről beszélünk?
Vasárnapi plusz pénz. Szerinted mi az? Dolgoztál már érte? Nyiván nem. Akkor kinek a hátán taposol? Azén aki vasárnap munkára van kényszeredve, különben hajléktalanná válna? Az eladókat a magyarellenesek kényszerítik vasárnapi munkára, hogy ők, azaz a magyargyűlölők ne dolgozzanak, azaz, azért hogy nekik ne kelljen dolgozniuk vasárnap. Tehát a vasárnapi vásárlási mániában szenvedők azok istentelen paraziták avagy élősködők?
Én elmondok érted egy imát, de Istennek sem hallanád meg.
Nem Isten miatt halnának éhen a vasárnapi könyöradomány nélkül, hanem a a paraziták miatt. Na de kik a paraziták?
Ahhoz, hogy erre megtaláld a választ, kérlek vedd alapul azt, hogy a kisemmizett eladói társadalom két tűz között van. Ezek: vásárló és munkáltató.
"#323:Viszont én,ha kényszerhelyzetben vagyok,mert nincs más munkalehetőségem,akkor örülök,hogy adnak munkát,ahelyett,hogy a túlóra,hétvégi munka miatt panaszkodnék.És milyen helyi szokásokat vegyenek figyelembe a külföldi multik?45évig szocializmus volt nálunk,az abban felvett szokásokra gondolsz?Hiszen az elég világosan kiderült,hogy a lakosság nagyobbik fele mit szeretne.Lehet ezzel egyet nem érteni,de ez van. Egyébként vannak magyar láncok is,ezek közül az egyik, a vasárnapi boltzár idején is szép,hosszú listán közölte,hogy mely boltjai tartanak nyitva minden vasárnap. Nem úgy hallani,hogy jobban megbecsülnék a dolgozókat,mint a külföldiek,sőt.De tapasztalataim szerint,még a magyar áruk aránya sem nagyobb náluk.Az állam meg,szerintem már eddig is túl sokmindenbe akart beleszólni.
A kényszerhelyzet csak átmeneti megoldás lehet.
A szociban jobban tisztelték az akkori állami cégek, így az egész rendszer a hagyományokat. Lásd esetünket.
Az, hogy a lakosság egy jelentős része elvárja azt, hogy mások azért dolgozzanak vasárnap, hogy ők színvonalas lelki tevékenységként bevásárlóhelyeken tölthessék az idejüket, az nagyon jól lefesti a magyar társadalom jelenlegi helyzetének egyik okát.
Lehet, hogy egyes magyar munkáltatók itt-ott vétenek ebben-abban, de vedd figyelembe azt, hogy gazdaságilag leszorított helyzetben vannak azon nagy cégekkel szemben, akik miatt ők nem fejlődhettek.
De a kényszerhelyzetben nagyon igazad van, tehát a kényszerhelyzetet kell felszámolni, illetve megteremteni a magyar cégek versenyképességhez való lehetőségét, annak alapjait.
"Amúgy is a lakosság azon része akik a szociban voltak hamarosan eltűnnek és már a fiatalok lesznek... :) Szóval kár a rinya"
Akik a szociban voltak, azok még itt vannak és nem minden fiatal érthet egyet veled, velem sem nyilván. De most már kiharcoltátok magatoknak a vasárnapi kedvenc időtöltéseteket, ezért nem értem, hogy mire való még ez a picsogás és hisztizés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!