Miért volt fenntarthatatlan a manyup rendszer?
Amikor Hornék létrehozták a koncepciót, akkor voltak neki támasztott elvárások, amiket nem hozott, és a manyup nagyon sokba került a költségvetésnek. (és ezt tudja mindenki aki elolvasta a wikit)
erre volt az érv, hogy neki éppen tök jó volt a manyup ezért és azért, erre mondtam, hogy a személyes vélemény és tapasztalat édeskevés, hogyha mondjuk a személyes jóléted mások kárára valósul meg, sőt neked is többet kell adóznod, szóval relatív, hogy végső soron miért jobb ha az egyik kezedbe odaadják a másikból meg elveszik
vagy nem?
Mire várjanak még 50 évet? Ott íjra, hogy 12 év alatt helyrehozhatatlanul elcsúsztunk az alapkoncepciótól, és egyébként egyedül a fidesz kormány alatt volt tartható hellyel közzel.
Ha Orbánék meg akarták volna menteni a manyupot, akkor első körben feltőkésíteni kellett volna a bankokat, mert ugye az önkormányzatokat már régen kiszorították ebből a piacból. És akkor ott tartunk, hogy gyakorlatilag eltartjuk a bankokat, és még fizetjük is a nyugdíjakat. Bocs a "magántulajdont".
"Egyébként meg pont itt a GYK-n tette fel valaki azt a kérdést,hogy hogyan mondhatnak az emberek olyat,hogy nem foglalkozratja őket a "nyugdíj előtakarékosság",mert az állam úgyis elveszi. Na,hát az nagyjából a "manyupos akciónak" köszönhető,meg az annak köszönhetően megingott bizalomnak(mármint az állam irányába)."
Szerintem úgy értette, hogy ez csak egy kifogás. És miért az állam irányába? A jelenlegi magánmegtakarítások tényleges piaci portfóliók, nem ilyen tagdíj%ból működő bohózatok, ahol ha egy kicsit sok osztalékot fizetnek ki ráfogják az inflációra, aztán majd vagy kapsz valamit idős korodra, vagy majd talán fizet a MABISZ (amit senki sem gondolhat komolyan).
Mire el vegye el azt az állam? Állampolgárságra hivatkozva?
Egyébként tök más rendszer az előtakarékoskodás, meg a manyup borzalom.
"Magyarán,pont csak azt nem várták,meg,míg kiderül,hogy működőképesebb-e,mint a tisztán állami."
Ezaz, hogy ezt pont megvárták, és nem. Nem az. A három pillérből meg kettő állami volt, a harmadik manyup pillér hiánya pedig akkora volt, hogy akár tisztán állami rendszerben is kioszthatták volna azokat a pénzeket. Semmiféle terhet nem vett le, és nem is nézett ki úgy, hogy valaha levesz az államról.
A kedvenc nem idetartozó részem egyébként, a már itt is felhozott EGO. Hogy én, az én vagyonom, a saját kezemmel megkeresett megtakarításom. Aztán meg rinyálunk az INGYENért. Ingyen minőségi oktatást, egészségügyet, és persze legyen az állam szolidáris is az elesettekkel.
Csak adózni ne kelljen, mert az ez enyém a sajátom...
Persze lehet manyup rendszer, és igazából tök felesleges is állami keretet meg IMF modellt adni neki. Mindenki gyűjtse a saját belátása szerint megfelelő portfóliókba a vagyona egy részét, és aludja úgy az álmát ahogy az ágyát vetette. Ki lehet állni emellett is.
De könyörgöm, akkor ne rinyáljunk már a szolidárisért, meg a minden igyenért egy rákövetkező kérdésben! Ne mutogassuk a nincstelen nyugdíjast, meg az analfabéta cigánygyereket, aki nem kap hétvégén ingyenebédet!
"Ingyen minőségi oktatást, egészségügyet, és persze legyen az állam szolidáris is az elesettekkel."
Csak megjegyzem, hogy én nem vagyok a fizetős oktatás ellen, ha az valóban egy magasabb minőségi színvonalat képvisel. Viszont, ha állami kézben marad az oktatás, ott a fizetőssé tételt sem követné minőségnövekedés.
Itt van most egy halom egyetemi szak, amin effektíve megszüntették az államilag támogatott képzést. Ha jár erre valaki, aki a váltás időszaka alatt járta ezeket (2012 előtt kezdett, 2013 után végzett), igazán írhatna pár tapasztalatot, hogyan változott a színvonal, mert amennyi rálátásom nekem volt, konkrétan semennyire.
Mire kellett volna várni? Ezt már egyszer megkérdeztem. Nem azért, mert nem olvastam volna azt, hogy évtizedeket kellene várni (ezt egyébként a 0. kilométerkőnél mondták, valamiért nem merte senki bejátszani 2010ben), hanem elég szilárd tényérvekkel szüntették meg.
Valamint a Horn kormány óta, gyakorlatilag kétszer írták újra a kereskedelem íratlan szabályait.
Hogy képzeljük el, hogy olyan irányba változott volna, hogy ez bárkinek is megérje? A profitorientált bankok (amik többsége nem is magyar), hirtelen szolidárisan kezd el gondolkodni?
"z állami nyugdíjra pedig(különösen az "Alaptörvény"-módosítás óta, semmivel sincs több garancia.Arra meg végképp nincs,hogy mennyi lesz,a beígért egyéni számlák hiányában.És hogyan vennék el a megtakarításokat?Törvénymódosíással, "Alasptörvény"-módosítással.Ebben nagyon jók."
Ez egy nagyon gyenge érv. Neked komolyan ezért nincs hosszútávra lekötött betéted? Se ingó-ingatlanod? Mert bejön orbán azt elveszi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!