Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért volt fenntarthatatlan a...

Miért volt fenntarthatatlan a manyup rendszer?

Figyelt kérdés
2016. febr. 26. 20:49
1 2 3 4 5
 31/50 A kérdező kommentje:

"Csak megjegyzem, hogy én nem vagyok a fizetős oktatás ellen, ha az valóban egy magasabb minőségi színvonalat képvisel. Viszont, ha állami kézben marad az oktatás, ott a fizetőssé tételt sem követné minőségnövekedés. "

Az a baj, hogy a 90es években mindeni úgy gondolta, hogy lesznek "a tehetősek", akik egyrészt fizetik a magánintézményt, a magánórákat, és adóznak is, diplomát pedig külföldön szereznek. Ezzel szemben van, ahol ez megtörtént. Budapest és az Észak-Dunántúl. Csak az a baj, hogy az ország többi részét is az ő adójukból tartjuk fenn, ekkora adóelvonás mellett tehetősnek lenni mégsem akkora buli, szóval inkább közpénzen termelik magukat újra.

Manapság is él ez a hülyeség, és komolyan úgy gondolják egyesek, hogy tehetősék SZJA különbségből szedik meg magukat.

2016. febr. 27. 20:44
 32/50 anonim ***** válasza:
Szerintem felesleges is lett volna bejátszani 2010-ben. A kötelező manyup 1998-ban indult és szerintem azért még a Wikipédia sem 12évet ért több évtized alatt.Abban meg semmi meglepőt nem látok,hogy egy ilyen mértékű átalakítás után többször is módosítani kell a dolgon. Ennél sokkal egyszerűbb "törvényecskéket" is többszörösen módosítanak,nem egy alkalommal.Azon meg lehet vitázni,hogy ki miért nem tud,vagy akar betéteket lekötni,stb.,de azon már kevésbé,hogy Orbánék megteremtették az általam írtak lehetőségét és az egész stílusukból az árad,hogy azt tesznek amit akarnak. És tesznek is.Olyan nagyon nem lehet csodálkozni a irántuk való bizalom hiányán.
2016. febr. 27. 20:57
 33/50 anonim ***** válasza:
Szóval,amit tőlem"visszaidéztél",az sokak esetében,nagyonis ütős érv lehet.
2016. febr. 27. 21:00
 34/50 A kérdező kommentje:

Mit nem értettél azon, hogy a bankok profitorientáltságuk miatt kicsit sem érdekli a szolidaritás, hogyha az állam úgyis kifizeti a piaci folyamatok által okozott deficitet mi a fenéért aggódnának egy percet is?!

Ehhez nem kell még egy válságot várni, hogy hátha...

2016. febr. 27. 21:00
 35/50 A kérdező kommentje:

Ütős érv lehet politikailag, de csak annyira amennyire adózni sem akarunk, és totális svájci meg finn szintű közellátást.

Szóval sok értelmét nem látom ki**szni saját magunkkal csak azért, mert vannak véleményeink amiket ugyan tényérvek cáfolnak, de azért tényként kezeljük őket.

Öregkorodban senki nem fogja elfogadni, hogy neked azért nincsenek megtakarításaid, mert rettegtél, hogy elveszi a diktátorbán.

2016. febr. 27. 21:03
 36/50 anonim ***** válasza:
Hát igen,de az adófizetés nem,vagy nehezen kerülhető el. Egyébként én nem magamról beszéltem,hanem azokról,akik így gondolkodnak.Ismerek ilyeneket,nem keveset és ha nem is egészen értek egyet velük,megértem a kiábrándultságukat.
2016. febr. 27. 21:17
 37/50 anonim ***** válasza:
Amúgy meg azt jobban megértem,hogy a bankokat nem érdekli a szolidaritás,mint ha az államot érdekli egyre kevésbé. De végülis ha összegezni akarnék:én elolvastam számtalan érvet,ellenérvet ebben a témában.Minden szakértő,politikus, meggyőzően tud érvelni,így gyakorlatilag nem marad az embernek más választása,mint azalapján dönteni,amit tapasztal.Függetlenül attól,hogy önző,vagy sem.Én mindenesetre úgy látom,hogy szó nem volt a "nyugdíjak megvédéséről",stb.Végülis nem kell egyetértenünk,de még mindig jobb helyen van az állami pénz az ilyen árfolyamkockázatok kompenzálásában,mint milliónyi más helyen,ahová "tolják a pénzt".Nem kezdek stadionozni,olimpiázni megtette már más.
2016. febr. 27. 21:28
 38/50 A kérdező kommentje:

Tisztán észérvek mentén egyáltalán nem logikus megérteni őket. Persze ott a vélemény, meg el is beszélhetünk egymás mellett csak annak nem sok értelme van.

Azt meg, hogy nem akarunk adót fizetni nem úgy értem, hogy mi nem mindenki más meg igen. Hanem egyáltalán kollektíven kiállunk egy olyan gazdaságpolitika mellett, ahol nem fizetünk adót, vagy legalábbis jóval kevesebbet. Na ez az ami mellett a baloldal nem áll ki, hanem tolja a magánnyugdíjas maszlagot, gyakran ugyan abban a mondatban pedig már a társadalmi szakadékokért sírnak.

Persze tudom én, hogy kisebb transzferek is szinte exponenciálisan mérsékelnek mutatókat, tanultam közgázt. Nem is az adónemfizetésre kampányoltam, hanem arra, hogy a manyup rendszer melletti érveknek tulajdonképpen se füle se farka.

2016. febr. 27. 21:31
 39/50 anonim ***** válasza:
Na de,az emberek jelentős része,szavazni sem tisztán észérvek mentén szokott.Persze nem mondom,hogy ez jó,de attól még tény.Azt meg,hogy a manyup-rendszernek se füle se farka,többek közt azért kétlem,mert ha ennyire egyértelmű,akkor miért hozták volna létre és miért vitáznak rajta a mai napig?
2016. febr. 27. 21:40
 40/50 A kérdező kommentje:

"Amúgy meg azt jobban megértem,hogy a bankokat nem érdekli a szolidaritás,mint ha az államot érdekli egyre kevésbé."

Hát nyilván. Nem is az OTP adja a családi pótlékot, meg nem ő finanszírozza az eü-t meg az oktatást csak úgy a profitjából, hanem a beszedett adók újraelosztása.

Vagy ez amolyan cinikus megjegyzés akart lenni? Mit kezdjünk vele?

Az állami szolidaritás olyan amilyen. Ott van 4 évenként a szavazóurna, lelkiismeretedre van bízva, hogy milyenné teszed az államigazgatást. Jelenleg abba bele lehet kötni, hogy mennyire az ország 2/3ának véleményét tükrözi az a 44%, viszont azt valahogy elfelejtjük, hogy az ellenzéki szavazatok felét meg a jobbik kapta meg, ami inkább közelebb áll a fidesz politikájához, mint a baloldaléhoz.

Nem is értem, hogy mit fikáztok amúgy. Egy az egyben lejött a véleményetekből, hogy egyéni munka(/eredmény)pártiak vagytok, és nem homogén társadalomszemlélettel rendelkeztek(szolidaritás). Egyszerűen csak nem visz rá titeket a lélek, valamilyen csak elméletben létező erkölcs miatt, hogy orbán/jobboldal csak rossz lehet, egy hozzászólásban hangzik el, hogy

"De végülis ha összegezni akarnék:én elolvastam számtalan érvet,ellenérvet ebben a témában.Minden szakértő,politikus, meggyőzően tud érvelni" miután tisztáztuk, hogy a manyup által felhozott előnyök foghíjasak beírsz egy ilyet

"így gyakorlatilag nem marad az embernek más választása,mint azalapján dönteni,amit tapasztal."

Most megtapasztalhattad, hogy a manyup fenntarthatatlan volt. Amit te itt tapasztalatként írsz le nagybetűs VÉLEMÉNY és PÁRTPREFERENCIA. Azért nem vagy hajlandó egyetérteni velem, mert azt hiszed akkor orbánnal és a fidesszel értenél egyet, és ez valahol így is van, de még inkább úgy érzem egy nagyon magas lóról esnél le azzal kapcsolatban, hogy szerinted a manyup egy jó rendszer volt, és ezt nem akarod.

"Függetlenül attól,hogy önző,vagy sem."

Nem mehetünk el emellett így. Ugye írtam, hogy választhatsz egyéni portfóliót jelenleg is, és mondjuk viseld a saját kockázataidat. Közpénzen viseltetni ezeket több, mint ocsmányság.

"Végülis nem kell egyetértenünk,de még mindig jobb helyen van az állami pénz az ilyen árfolyamkockázatok kompenzálásában,mint milliónyi más helyen,ahová "tolják a pénzt".Nem kezdek stadionozni,olimpiázni megtette már más."

Egyetérteni? Még mindig nem érted, hogy itt tényekről volt szó, amiket nehezedre esik feldolgozni, és azt hiszed, hogy a számok tudnak hazudni...

Nézz bele a pénztárcádban, hogy a Horn kormány előrejelzése szerint mennyire is van benne Euró egy jó 6 éve...

2016. febr. 27. 21:47
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!