Nem igazságtalan a diploma mentés? A diplomás miért értékesebb, mint a nem diplomás?
Miért kapnak ingyen lehetőséget egyesek egy nyelvvizsga megszerzésére míg mások nem?
Akinek szakmája vagy csak érettségije van annak miért nem fizetnek egy nyelvtanfolyamot?
Talán nekünk is könnyebb lenne egy valamilyen szintű nyelvtudással.
Ebben megint azt látom,hogy a diplomás értékesebb, mint a nem diplomás.
A diplomához kötelező a nyelvvizsga. Lehet, hogy régen nem így volt, de most igen. Van néhány kivétel, pl. x életkor felett nem kell.
Viszont sok egyetemen, főiskolán nincs nyelvi képzés, nincs nyelvi óra.
Pl. nálunk sem volt! Most akkor hogyan lehet elvárni a diplomához nyelvvizsgát, amikor nyelvi képzés nincs is azon a szakon???
Ennyiből jó a diploma mentés.
Az más kérdés, hogy aki kicsit is komolyan vette a sulit, az összehozott egy nyelvvizsgát valahogyan, hogy megkapja a diplomáját, diplomamentő nélkül is.
Szerintem szeretnék, ha minél több "lezárt" ügy lenne és nem lógnának a levegőben a diplomák. Na meg ha nappali és finanszírozott, akkor az már úgy is pénzébe került az államnak, vagyis nekünk.
"Ebben megint azt látom,hogy a diplomás értékesebb, mint a nem diplomás."
Inkább fogalmazzunk úgy, hogy egy diplomás értékesebb, ha kezében van a diplomája, mint ha nincs. Főleg hogy az állam is elég sok pénzt beleöl az egyetemekbe, és neki sem éri meg, hogy 2-300 ezres fizetésekből visszafolyó adók helyett 70-80 ezrekért ülnek a gyárban.
Mondjuk ha értelmesen csinálnák, akkor már általános iskolában, meg középiskolában fejlesztenének mindenkit olyan szintre, hogy használni tudjon egy idegen nyelvet, és iskolán belül letudnák a vizsgáztatást.
"Aki 3-7évet tanul egyetemen, és nemképes megszerezni, egy középfokú nyelvvizsgát"
Van eleg sok eset, amikor ennek anyagi okaik vannak.
Tudod nincs ingyen a nyelvvizsga sem.
Ha elég elszánt az ember otthon is meg tudja tanulni. Meg ugye ELTE-n nyilvánosak az előadások, akárki beülhet nagyjából akármilyen nyelvet tanulni.
Másrészről meg előre tudta, hogy a diplomához kell a nyelvvizsga, a nyelvvizsgához meg pénz és idő. Ha ez nincs biztosítva, akkor nem érdemes belefogni. Csúnya dolog ez, de már csak papíron támogatott a felsőoktatás, felső középosztály alatt nem nagyon engedheti meg magának egy átlag család.
Lehet sokan kiakadnak, de én jártam diplomamentôs tanfolyamra. Munka mellett hétköznap délután meg szombaton egész délelôtt. Egyetemen lehetôségem nem volt nyelvet tanulni, pénzem meg idôm sem volt mivel dolgoznom kellett mellette. Nem szuper telefonêrt, hanem a megélhetésem miatt. Támogatásom meg 0 volt.
A végén sikeres nyelvvizsgát tettem. Kikérem magamnak, hogy érettségi szintû volt. Nem tudom ezt honnan szedte az illetékes válaszoló. A bekerülésnél alapszintû tudás alatt nem lehetett bekerülni. Írásbeli meg szóbeli vizsga is volt.
Rengeteg munkám benne van nem kell lekicsinyíteni.
Szerencsére záróvizsga után sikerült a szakmámban elhelyezkedni nyelvvizsga nélkül is, de így csak szebb.
A vizsgát ki kellett fizetni, nem volt ingyenes.
Tudtommal volt különbözô nyeltvtanfolyam a munkaügy által is. Az nem szúrja senki szemét?
19:
Nem én mondtam, de van két nyelvvizsgám, úgyhogy tudom, hogy nem nehéz levizsgázni. Angolból konkrétan úgy mentem el annak idején, hogy körülbelül fél napot készültem rá. Németből pedig 6-7 év szünet után 2 hónap alatt felfrissítettem mindent és simán meglett. Egyáltalán nem nehéz.
Viszont nekem is az jutott eszembe, hogy ha a kérdező nem dolgozik, nyugodtan mehet a munkaügybe és jelentkezhet nyelvtanfolyamra, aminek a végén ha ügyes még nyelvvizsgát is kaphat. Ellenben a diplomásnak kell a papír, mert addig nem kapja meg a végzettségéért járó bizonyítványt és sok helyen nem is vállalhat munkát. Vagyis olyan, mintha a szakmunkás a vizsga után nem mehetne dolgozni. Ezért volt szükség erre a diplomamentéses dologra.
Főleg úgy, hogy régebben x év után ha nem szerezted meg a nyelvvizsgát, buktad a diplomádat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!