Szerintetek melyik lett volna jobb döntés?
Az ÁFA illetve SZJA csökkentéssel kapcsolatosan.
Ugye 1% pontos SZJA csökkentés és a sertés hús ÁFÁ-nak az 5%-ra való lecsökkentése a 27%-ról, bontott húsként.
Való igaz, hogy nem tudni hogy egyből, vagy csak szigorú lépések után fog csökkenni a sertéshús ára, az ÁFA csökkentése miatt, ugyanakkor, a SZJA hatása egy átlagos családra nézve nem olyan sok (1000 ft körül).
Viszont ha a költségvetést nézzük akkor:
0,35%-os GDP-t igényel a SZJA, míg az ÁFA csökkentés csupán 0,07%-ot. Ugyanakkor talán utóbbi a családok számára nagyobb segítség, mint az előbbi, hiszen egy minimálbér esetén 1050 Ft (105.000-el számolva).
Viszont ha mondjuk 2 kiló sertéshúst nézünk (sertés hosszúkaraj) 1400Ft/kg 27%-os ÁFÁ-val azaz 654 Ft megtakarítás 2 kg hús esetében, mivel 1074 Ft lenne így a végár.
Ha azt nézzük hogy ennek csak egy része hárul a lakosságra, akkor is valószínűleg jobb, hiszen nem csak karajt esz az ember, hanem combot is, feltéve ha eszik sertést, mivel a csirke jóval olcsóbb.
Szóval számomra ez a lépés nem értelmezhető.
Én elhiszem azt hogy Magyarországon a legnagyobb az adóteher, azt is hogy kevés a bér, ugyanakkor szerintem ott az ÁFA ami sokkal fontosabb, mivel Romániában is bevált és családi szemszögből jobb és a költségvetés szintjén is, hiszen magában csak a sertés volt 0,07%, míg a SZJA meg 0,35%.
Ha mind a 0,35%-os SZJA-t ÁFA csökkentésre fordítottuk volna, akkor az 3x ilyen hatékony lenne mint ami így lesz. (mondhatjuk hogy nem igazán fogjuk megérezni, de megérezhetnénk ugyanebből a kiadásból jobban is)
Jó a személyi adócsökkentés, csak jelenleg nem éri meg. Mivel az ÁFA egyelőre még hatékonyabb "fegyver".
16%-ról 9%-ra lehúzni a SZJA-t lényegesen nagy teher, és már jelentős összeg lenne, viszont a költségvetésben is jelentős teher.
Ha az alapélelmiszerek ÁFÁ-ját letoljuk (húsok, tejtermékek /azokon is 18% van, ami szintén magas/, liszt és cukor és egyebek) illetve még magát a "rezsit" is valamely szinten, az még mindig hatékonyabb és költségvetési szempontból is jobb mint a SZJA csökkentés.
Csak nézzünk bele.
1 Kulcsos adó => Gazdagabb rétegnek kedvez.
SZJA csökkentés => Gazdagabb rétegnek kedvez.
Ha elmegy az ember a boltba 500 ezres nettó fizetéssel vesz 2 kiló sertéshúst ugyanannyit spórol mintha 100 ezres nettó fizetéssel vesz 2 kiló sertéshúst.
A szegénységet nem lehet SZJA-val, vagy nem lehet olyan hatékonyan SZJA-val felszámolni, mint ahogy az ÁFÁ-val lehetne. Egyébként is igazságosabb.
Akkor nem lenne jó, ha szimplán kivonnám az áfakülönbözetet.
De én előtte kivontam a 27%-ot, és így tettem rá a 5%-ot.
Nem pedig - 22%, mert úgy false adatot kaptam volna.
Hibát vétettem de jelentéktelen, mivel 127-el kell osztani, nem 100-al. Ugyanakkor így is még mindig aktuális a fent leírt állapot.
4 kg sertéskaraj áfacsökkentése egyenlő egy 100.000 ft-os SZJA csökkentéssel. Még önmagában így is nagyobb értelme lenne hiszen 4 kg húst biztos vesz valaki, aki dolgozik egy hónap alatt.
Illetve ez még mindig csak 0,07 értékpontos kiadás a 0,35-höz vagyis még 5 darab ekkora tételt lehetne SZJA helyett csökkenteni. (már amennyiben a sertésárat egy 6.-nak nézzük).
Azt is meg kell jegyezni hogy pl. a baromfi sokkal olcsóbb a sertésnél, így az áfa is kevesebb (még ha sokat is vesznek) vagyis szerintem az még nem is lenne egy 0,07 pontos kiadás, ha ÁFA csökkentésben nézzük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!