Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért vannak az egyik legjobba...

Miért vannak az egyik legjobban felháborodva azon hogy kis fizetést kapnak és alig van munka, akik szartak a tanulásban mikor még lehetett? És miért kellet lenézni azokat akik tanultak?

Figyelt kérdés

Volt közép és általános suliba voltak jópáran akik szartak a tanulásba, de most pont azok vannak a legjobban felháborodva, hogy nem találnak jó fizető munkát. Érettségihez közeledve pedig azon hisztiztek, hogy milyen nehéz egy KETTEST összehozni.

Közben meg lenézték azokat akik egyetemre akartak menni. Voltunk kb 4-en a 36-ból akik mentek, persze itt se mind a 4-et. Csak azt amelyik komolyan is gondolta és nem csak a buli miatt, majd kihullottak fél-1 év után.

AZ én területemen könnyű elhelyezkedni és komoly fizetések vannak már kezdőként is. Igaz hogy nem könnyű, de tanulni befektetés.

Közben az előbb említett személyek, ki is vannak akadva, hogy hogyan lehet ilyen munkákkal ennyi keresni és biztos ezek valami nem tisztességes munkák.

2015. aug. 15. 19:06
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
33%
Én pl osztályelső voltam gimiben, lazán bekerültem egyetemre egy gazdasági szakra, könnyedén elvégeztem, több nyelven beszélek, de mivel vidéki vagyok (méghozzá nyugati határmenti), pár hónap itthon dolgozás után inkább kimentem Ausztriába egy étterembe semmirevaló segédmunkát végezni. Mert ezt megfizetik. Pedig régen nagyratörő álmaim voltak, de hála a mai rendszernek, oda lett mind. Nőként, hiába vagy okos és tanult, sosem lesz lehetőséged rendes pozícióba jutni, ha nem vagy annyira agresszív és erőszakos, domináns, mint egy férfi. Én pedig sosem voltam olyan.
2015. aug. 16. 03:59
 22/36 A kérdező kommentje:

"Az még hagyján hogy túl sok a felesleges tanulni való,de még nehezítenek is az érettségi feladatokon."

Azért ezt ne túlozzuk el. 20 éve még sokkal nehezebb volt az érettségi. Ma már olyan hogy aki már retardált és egy minimálisat készült azután odadobják. Egy kettest még a leggyengébb képességűek is össze tudnak hozni. Ha nem akkor egyáltalán nem való nekik az érettségi. Ma már tényleg nincs értéke egy érettséginek, mert szinte mindenkinek van. Ha valaki 1 hetet szán rá, mondjuk napi 5-6 órában akkor kettesre bőven megcsinálja.

Nem a könnyített érettségi a hibás abban ha valakinek nincs meg. Egyébként ezzel az érettségi nehezítés/könnyítés dologgal nem lehet szabályozni hogy kiket vesznek fel. Most lehet az hogy nehezebb, de akkor az mindenkinek nehezebb és nem az lesz hogy hát a pista azért jutott be és én nem, mert most nehezebb volt és nekem nem sikerült. Pista is ugyanazt írta meg mint én. Ha könnyebb lett volna akkor se jutottam volna be, mert akkor Pistának is az lett volna, így ő akkor is jobb és a helyek korlátozottak.

2015. aug. 16. 08:55
 23/36 A kérdező kommentje:

"Mert ezt megfizetik. Pedig régen nagyratörő álmaim voltak, de hála a mai rendszernek, oda lett mind. Nőként, hiába vagy okos és tanult, sosem lesz lehetőséged rendes pozícióba jutni, ha nem vagy annyira agresszív és erőszakos, domináns, mint egy férfi. Én pedig sosem voltam olyan."

Ez olyan dolog, hogy olyan szakot kell választani. Most oké hogy én is kimehetnék a saját szakmámmal külföldre mert kint megkapok 1,5 milliót kezdőként, de ha jól választunk akkor itthon se rossz.

És ugyanakkor az itthoni munkák 80% olyan hogy a szomszédban mosogatással többet kapsz.

2015. aug. 16. 08:59
 24/36 anonim ***** válasza:

"Ez olyan dolog, hogy olyan szakot kell választani"

Mi van????

Akkor menjen mindenki mérnöknek meg informatikusnak, ha érdekli őket, ha nem, csak azért, mert abban van pénz?

Fura hozzáállásod van kerdező...

2015. aug. 16. 09:10
 25/36 anonim ***** válasza:

Hát most csak pislogok, mennyi mindenre rá lehet fogni, mennyi mindent lehet hibáztatni, csak épp önmagunkban nem látjuk soha a hibát.

Ha okos nőként közgáz diplomával nem találtál jó állást, akkor talán mégsem vagy olyan jó szakember. Nem kell a nő-férfi ellentétzre fogni. Én is nő vagyok, de ma már nem ezen múlik. Egy csomó nagy multinál már sok női vezető van, vannak egyenlőségi programok, kifejezetten odafigyelnek, hogy a vezetőségben közel azonos arányban legyenek a nők és a férfiak.

Ha a temperamentumod nincs meg hozzá, hogy vezető légy, attól még lehetsz nagyon hasznos és jól kereső munkatárs, ha valóban olyan jó vagy. Ha meg végül mosogatni mentél ki, akkor szerintem itt nem a nő-férfi kapcsolattal van a gond.

A nehezített érettségi meg nevetséges. Én már 10 éve túl vagyok rajta, de ami mostanában megy, az a vicc kategória. Ha alapból jól tudsz fogalmazni, jó a szókincsed, nulla tanulással összehozhattál egy ötöst. Írj az időről, vagy érvelj valami mellett. Ennek semmi köze ahhoz, amit 4 éven át tanítottak irodalom órán. Persze ott a másik oldal, hogy ennek több közte van a való élethez, mert Móricz regényére nem lesz szükség az álláskeresés közben, az érvelésre meg igen, de ha azt nem tanították 4 évig, akkor érettségin hogy tudjon a gyerek érvelni? Ez az érettségi már nem arról szól, mint régen. Ha ez így folytatódik, nem lesz szükség a lexikális tudásra, a gyerekek semmit nem fognak megtanulni, mert az érettségi úgyis valami olyan lesz, amihez ilyesmi nem kell. Egy csomó 30-40-50 éves a mai napig kívülről fújja a verseket, idézeteket, amiket annak idején a fejünkbe vertek. De ha erre nem lesz szükség, lassan azt sem fogja tudni egy 20 éves, ki az a Petőfi.

2015. aug. 16. 09:20
 26/36 A kérdező kommentje:

Van kereslet és kínálat a munkaerőpiacon is. Ha jóval több a kínálat mint a kereslet akkor értelemszerűen nem fognak érte nagyon fizetni. Most én is elmehetek pl kommunikációs szakra de ha nagy a kínálat, mert rohadt sokan mennek arra és végzik el, viszont alacsony a kereslet, most akkor mit csináljak? Most attól hogy az érdekelt engem, még a cégek nem fognak többet fizetni, hogy jaj mennyire érdekli. Kivéve ha kiemelkedő tehetség.

Pl az infó is egy olyan ág amit itthon jelentősen korlátoz a szakemberhiány. Több cikkben is foglalkoztak vele, hogy még jelentősen nőhetne itthon ez a szektor, viszont az ember hiány miatt nem jönnek ide. Így is több mint 10000 fejlesztő kellene. És jó ha egy nagyobb egyetemen egy évben 40-50 végez. (a 3 szakon összesen, de van ahol csak 1 van) És mondjuk más karok pl öntik ki magukból az embereket, úgy mint pl BTK, GTK.

Fontos az hogy egy terület mennyire fejlődik és mennyire lenne igény a terjeszkedésükre. Pl mint említettem infón, ha van már pár év (kb 3) releváns tapasztalatod, akkor könnyen a fejvadászok céljába kerülhetsz. És nem csak itthonra keresnek hanem nyugatra is. Pl nyugatra rokonomat is keresték évi nettó 22-25 milliós fizetésért. Ez volt 5-6 éve. Most itthon keres évi nettó(kicsivel több) 10 milliót. És akkor jön ehhez az hozzá hogy ezek a fizetések elmaradnak a nyugatihoz képest. Sokan az egyetem után, vagy 2-3 év munka után el is mennek nyugatra, ez is okozza a szakemberhiányt. Hiába nettó 200-250 a kezdő fizetés, nem könnyű nekik e itt tartani. Pl gyakornokoknak egy multi fizet annyit mint mondjuk egy kezdő tanárnak. És csak gyakornok.

2015. aug. 16. 09:26
 27/36 A kérdező kommentje:

"Ha okos nőként közgáz diplomával nem találtál jó állást, akkor talán mégsem vagy olyan jó szakember. Nem kell a nő-férfi ellentétzre fogni."

NA igen, ez a másik. Ha nem kap munkát akkor jón a "hát mert nő vagyok". Ha meg férfi az illető akkor meg a "azért mert nem vagyok puncsos".

2015. aug. 16. 09:28
 28/36 A kérdező kommentje:

Egyébként nem csak a szakmai tudás a fontos. Egy interjún arra is figyelnek, hogy mennyire illenél bele egy csapatba, mennyire könnyű lenne veled együtt dolgozni, stb.

Pont múltkor interjúztattak nálunk és mondta aki bent volt hogy lehet szakmailag jó, de a többi szempontbólé egyáltalán nem volt megfelelő.

2015. aug. 16. 09:55
 29/36 anonim ***** válasza:
17%

Igen, lehet hogy lenne kereslet informatikusokra, de a jelenlegi oktatási rendszer mellett kevesebben mennek továbbtanulni.

Nekem van egy érettségim + egy hálózatépítői szakmám. Magyarul alap informatika. Hogy őszinte legyek boldogan továbbtanulnék az informatikai ágazaton, ha a körülmények adottak lennének.

Azonban a problémáim a következők:

A továbbtanulás érettségi eredménytől függ. Nem vagyok egy hülye gyerek, ezt tudom is magamról, azonban az érettségim nem ezt tükrözi. A matekom kettes lett, ami azért vicces, mert még azok is jobbat írtak nálam, akiknek 4 éven át én segítettem az órákon. Érdekes módon a szakmaim 5-ös lett, amihez szintén kellett a matek.

Szóval a matekom 2-es, a történelem 3-as, a magyar is 3-as. Az informatika 4, az angol 4. Mondjuk nem is tanultam az érettségire sokat. Azonban a felsőoktatást az pont nemérdekli, hogy nekem a szakirányhoz tartozó tárgyak (a matek miatt szívok mondjuk akkor is) + a szakvizsgám "jó" lett, a másik két "fölösleges" tárgy miatt cseszhetem az ingyenes továbbtanulást. Itt tenném hozzá, hogy a szakvizsgám sem lett színötös, ugyanis a munkajog(!) lehúzza még azt is.

Hát így jártam, ez van. Maradna a fizetős felsőoktatás. Még ez is szóba jöhetne éppenséggel, ha nem lennék biztos abban, hogy bejön valami fölös töltelék tárgy, ami miatt megszívom a végzettséget.

Kémiám is 4 évig volt középiskolában. Ha nem tudtad a molekuláris szerkezeteket, nem mehettél érettségizni. Ez mégis miért jó? Rendben tanítsanak meg mindent. Tanítsák meg ki volt az a Petőfi, Arany, Jókai, tanítsák meg ki halt meg a Kurszki csatában, de ezek a dolgoknak a nem makulátlan ismerete ne akadályozzon már meg abban, hogy én megtanuljak javascriptelni.

Ha valahogy úgy lenne felépítve a rendszer, hogy az informatikai irányzatú felsőoktatásban csak azokat a tárgyakat néznék, amiknek köze van a szakmához, akkor lehet többen mennének felsőoktatásba.

2015. aug. 16. 10:34
 30/36 A kérdező kommentje:

ma 10:34

NA azért ne ferdítsünk ennyire. Kérlek neee... Igen van fizetős meg állami közt különbség pl gtk-n vagy jogon. DE!! Infón minimum, jelzem MINIMUM ponthatárral be lehet kerülni infóra. PL szte-n a 3 infóból idén is államin 2 minimum pontos volt, proginfón pedig 1-el több mint a minimum. Infón csak az megy fizetősre aki nem akar hallgatói szerződést. De ez pont az a terület amin lényegtelen, mert könnyen ki lehet fizetni ha kimész, de itthon is kapsz munkát.

És ugyanakkor írtad hogy nem lett jó az érettségit, főképp a matek. Csak jelezném, hogy az érettségi nagyon, nagyon, nagyon, nagyon, NAGYON egyszerű az egyetemhez képest. Pl volt nem egy olyan tárgy aminek a vizsgájára 2x annyit tanultam mint érettségire. És az tényleg tanulás volt és nem úgy mint az érettségin hogy napi 3-4 órát tanultam 1 hétig összesen.

4 évig én is kitűnő voltam matekból, de az érettségin kicsit rontottam és csak 4-es lett, bár 4 év alatt kb 2 órát ha tanultam összesen, bár nem tanultam rá semmit, de hogy ha valaki végig jó, és csak kettes ott már tényleg gond van, már bocs. És akkor azt nem is mondtam, hogy ha végig kitűnő vagy, egyetemen akkor is szívni fogsz vele. Nagyon, de nagyon más és sokkal nehezebb. Középben tényleg röhejesen egyszerű így visszagondolva. Kis területszámítás, kis pitagorasz tétel, még kis logaritmus... Na ezekkel egyetemen ha véletlenül találkozol akkor az tényleg csak valami mellék dolog lesz. Kb mintha fogalmazol és be kell rakni egy névelőt. A névelő könnyű, a fogalmazás többi része a nehéz. És ez csak a matek. A számítástudományról nem is beszéltünk. Na az az igazi halál. Pl formális nyelvek vagy logika.

Egyébként infóra pont hogy az egyik legkönnyebb bekerülni. Kb mindenkit felvesznek. Aki nem jut be az nem is való oda kicsit se. Ahova max nehéz az a BME, ELTE (bár ez se vészes) és ennyi. Kicsit tényleg röhej hogy minimummal be lehet jutni. Mikor felvételiztem 240 volt a határ. AZ 2 60%-os érettségi. Ne vicceljünk már. Előtte egy nem erős közepessel is könnyen be lehetett jutni.

Bent maradni már más. Nem véletlen hogy időben csak a felvettek 4-5%-a végez. És nem véletlen hogy a legnagyobb része kihullik.

"Ha valahogy úgy lenne felépítve a rendszer, hogy az informatikai irányzatú felsőoktatásban csak azokat a tárgyakat néznék, amiknek köze van a szakmához, akkor lehet többen mennének felsőoktatásba. "

Pont így van felépítve. Lehet úgy hogy a teljes érettségit számolják, de ha leleszarod a humánt mint én (bár töri 5-ös lett, angol 4, magyar 3), akkor csak a szakhoz tartozó érettségit nézik. Ez pedig az infó és matek. Ehhez jelentős pluszpontokkal hozzájön az infó okj. Senkit se érdekel hogy milyen lett a kémia vagy a töri. Csak a szakmai dolgok: MATEK, INFÓ (vagy fizika)

2015. aug. 16. 11:35
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!