A Budapestiek miért liberálisabbak mint a vidékiek?
"mert ő csak egy arc lesz az 1,7 millióból. Ha csinál valami hülyeséget, gyorsan túllendülnek rajta."
Más szóval: ridegség, elidegenedés, érdektelenség, magány.
Ez lenne a követendő?
Azt mondanám, más gondolkodásúak, más szemléletűek. És ez a területegységre eső lélekszámtól erősen függ, ahogy fentebb kifejtették.
De a liberalizmus nem egészen az, aminek itt leegyszerűsítve elő szokott fordulni. Mégpedig azért nem, mert olyan mértékben egy két tulajdonságát tekintik csak, hogy az már egészen más, nem liberalizmus.
A liberalizmus nem fogalmazható meg pár szóval. De ha mégis ez szükséges, akkor nem egyéb, mint az embernek az emberi mivoltából származó jó néhány joga, amely éppen ezért senkinél sem kérdőjelezhető meg egyéb kategóriák szerint. De ha valaki itt megáll, akkor nem a liberalizmusról beszél, hanem valami ócska mesét adott elő. A fentiek semmit nem érnek (sőt érvénytelenek), ha nem tesszük hozzá, hogy sokféle és hierarchikus jogféleség van, és mindegyik kizárólag olyan mértékben érvényesíthető, amilyen mértékben ez másokra is igaz, továbbá minden joghoz szorosan tartozik felelősség is. Egyik a másik nélkül nem érvényesíthető. Ha mégis ezt tesszük, akkor az ennek az ideológiának egy elfajzott változata. Nagyjából úgy, ahogy a baloldaliságnak a kommunistának álcázott diktatúra, vagy a konzervativizmusnak a szélsőjobboldali fasizmus is elfajzott változata. Mindegyik üldözendő, mégpedig abból a liberális elvből kiindulva, amely nem ad felhatalmazást embernek másik ember megnyomorítására.
"Ők is ugyanolyan magyar emberek nem?"
Nem. A büdöspesti az simple machine. Egy egyszerű gép amit csak a pénzgyártás technológiája érdekel, köze sincs az emberhez.
"A budapestieknek több pénz jut a gyerekük oktatására."
Akkor miért az ottani kölkök a legostobábbak? Most csak azt bizonyítottad be, hogy a pénz nem ér semmit.
"Más szóval: ridegség, elidegenedés, érdektelenség, magány."
Ez így szerintem nem igaz. Ha meg tudják találni az ő érdeklődési körüknek megfelelő embereket, akkor meg lesz az a közösségük, ahol nem lesznek magányosak. És ezzel együtt megkapják azt a fokú szabadságot, hogy nem kell törődniük a környezeted többi részének véleményével, mert egyszerűen nem kell tartani a megbélyegzéstől.
És ez nagyon kis dolgokra is él. Vidéken például ritkán látni olyat, hogy valaki elmegy sportból futni, míg megyeszékhelyeken már teljesen normális dolog. Nem azért, mert általánosan és nyíltan kinéznék, hanem mert senki nem csinálja, ezért "furcsa". Az érzi magát kellemetlenül, aki belevág. Tanulmányok is kimutatják, hogy a vidékiek körében arányosan lényegesen kevesebben és kevesebbet sportolnak, mint a városiak. Pedig épp azt várná az ember, hogy a vidéki léttel együtt jár a testmozgás.
"ridegség, elidegenedés, érdektelenség, magány. "
Dehogy. Nagyvarosikent en magam hatarozom meg hogy kivel baratkozom, ki ismeri meg az eletem reszleteit, kinek engedek beleszolast, velemenyezest. Falusikent meg nem tudom elkerulni hogy a szomszed lassa hogy mikor kivel hova megyek, megjegyzest tegyen, hogy a boltban kibeszeljenek, hogy mindenki mindenbe beleusse az orrat.
nagyvarosikent ha a szomszed nem szimpatikus akkor le se xarom, nem veszek tudomast a letezeserol, meg csak nem is koszonok neki, falusikent a kozvetlen lakokornyezeted azt gondolja hogy veled valamifele kozossegbe kell tomorulni.
Tudom mert nagyvarosikent eltem 5 evet falun, megtapasztaltam a kulonbseget. Nekem a falu legkore egyszeruen fojtogato volt, en nem akartam hogy a szembeszomszed megtargyalja a kertszomszedjaval hogy en tegnap este miert 11kor motoroztam haza, hol voltam mit csinaltam, hogy miert fuvesitem be a kertem miert ne ultetek repat mint "minden rendes ember" es igy tovabb. Qrvara nem erdekelt hogy az utca vegen lako ember akinek a nevet sem tudtam es nem is akartam megtudni eppen milyen nyavajak gyotrik, hogy a felesegenek a nagynenjenek a lanya kivel jott ossze es hany gyereket szult es meg lehetne sorolni.
Liberalis vagyok, pedig nem vagyok sem zsido sem meleg.
Akkor mi van?
" "A budapestieknek több pénz jut a gyerekük oktatására."
Akkor miért az ottani kölkök a legostobábbak? Most csak azt bizonyítottad be, hogy a pénz nem ér semmit."
Na ha ezt nekem be tudod bizonyítani, megtapsollak :D Budapestiek átlagban jóval műveltebbek, sokan végeznek egyetemet is. Annyira buták nem lehetünk. Ez a többi vidékiről inkább elmondható mint rólunk (kivéve nagyobb városok)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!