Mitől van az, hogy annak ellenére, hogy magas a munkanélküliség, az újság mégis teli van álláshirdetéssel?
10: Valahol el kell kezdeni. Én is kezdő voltam és nagyon gyorsan belejöttem a dologba. Egy szakmunkással miért ne lehetne ugyanez?
Egyébként igen. Nőből is lehet programozó, vagy CNC programozó... ha érdekli természetesen.
75 állás egy 25-30 ezer fős városban az szerinted sok?
És ezek milyen állások?
Én amikor munkát kerestem, 1 évig nem találtam semmit. Pedig beszélek nyelvet, van tapasztalatom is.
Igen, minden nap volt az újságban állás: kerestek péket, asztalost, kőművest. Melyiknek is menjek? Nem győzök válogatni.
Diplomás állások eleve az újságban nagyon ritkán vannak,inkább felteszik a netre a saját honlapjukra, vagy beadják fejvadásznak. Az én szakterületemen átlag havi 2 hirdetés jelent meg. A fejvadász meg is mondta, ha első nap nem adom be a jelentkezésemet, már másnap el sem olvassák.
Így tartott 1 évig, mire találtam munkát, de a statisztikák szerint ez egyáltalán nem ritka, szóval hiába is gondoljátok, tudok önéletrajzot írni, és az állásinterjúkon sem voltam troll.
Ahogy már előttem írták, a kereslet-kínálat nem egyezik. Ha péket akarnak felvenni, hiába is jelentkezik rá bárki kőműves képesítéssel.
"Diplomás állások eleve az újságban nagyon ritkán vannak,inkább felteszik a netre a saját honlapjukra, vagy beadják fejvadásznak. Az én szakterületemen átlag havi 2 hirdetés jelent meg. "
Megkérdezhetem, hogy mégis milyen szakot végeztél? (a saját szakomon ilyen problémák nincsenek, inkább ellenkezőleg, hogy nagy a hiány)
Kérdező!
Be tudnád másolni azt a 75 "munkalehetőséget"?!
Te milyen szakon végeztél?
Egyébként az álláshirdetéseknek kb. 80% -át csak alibiből hirdetik meg. Már eleve meg van rá a jelentkező.
A másik része meg kamu. Pl.: adathalászat, fizess előre, házalós munka, ingyenes próbanapok/próbahét, "átjáróház" munkahely, "erotikus" hírdetés, a hírdető nem munkatársat keres hanem "magánprostituáltat" stb. stb..
Másik ilyen "lehúzos" trend, hogy "tanfolyamra" elkérnek tízezreket aztán amikor elvégzed akkor jön a szokásos "majd értesítünk".
"Egyébként az álláshirdetéseknek kb. 80% -át csak alibiből hirdetik meg. Már eleve meg van rá a jelentkező."
Ezek főképp fizikai munkák. Tehát nem azok az irodai munkák ahol jellemző ez a "alibi" hirdetés. Mert keresnek embert kenyérgyárba (betanított munkára is), más gyárakba, eladónak, raktárosnak, stb...
Annak ellenére, hogy nagy a munkanélküliség (a városban is ~1000 fő) nem sokan akarnak menni. Elsétálok a munkaügyi hivatal előtt és ott is jó pár kivan rakva.
BEszélgettem 1-2 emberrel és azt mondták hogy látták hogy van munka, csak nem tetszett nekik, mert vagy gyárba kell lenni (az meg meleg, hangos, piszkos, stbstbstb) vagy fizikai munkát kell végezni (árú feltöltő) vagy tanulni kellet volna hozzá.
"Te milyen szakon végeztél? "
Programozó.
"Hát irodai nem sok van, mert gyorsan betelik és nincs olyan sok egy kis városban. Viszotn van bőven kenyérgyárban, kertekben, meg olyan amiket nők is tudnak."
Nem vagyok se pék, se kertész, jobb híján az árufeltöltőt már többször próbáltam eredménytelenül, amúgy felsőfokú gazdasági végzettségem van. Volt jó állásom, amit szerettem, addig, míg az egyik főnök ismerősének nem kellett egy munkahely, simán kitettek, ahogy egy másik kolléganőt ugyanezen okból, nem nézték, ki hogy dolgozik, hanem kinek ki az ismerőse, nekünk nem volt, ahogy fogalmazott „nekünk ott nincs székünk”. Legutóbb közmunkában dolgoztam több mint 1 évig irodán, ott meg előbb vették fel a protekciós emberekéket, utána hirdették meg az állást.
Kérdező!
Még mindig nem másoltad be a 75 "munkalehetőséget"!
"Elsétálok a munkaügyi hivatal előtt és ott is jó pár kivan rakva. "
Igen a munkaügyibe olyanokat raknak ki ami hetek óta lejárt, és nem tőrödnek vele, hogy cserélgessék. De azokat is csak a netről nyomtatják ki.
Egyébként ez hülyeség hogy a fizikai munkára nem jelentkeznek. A legputrisabb munkákra is 150-200 jelentkező van. Más munkákra 6-800 pályázat is lehet.
Konkrét eset: egy rabszolgabéres portás állásra 500 -an (!) jelentkeztek és abból 60 -an diplomás volt. És valószínüleg kamuból hirdették meg mert eleve meg volt az ismerős a helyre.
-Nyilván azért mennek el szemetet szedni, utcát seperni az emberek 300 -ért mert annyi munkalehetőség van. Legyél kinnt te +35 vagy -10 fokban szégyenmellényben az utcán!
Ha hirtelen kellene pénzkereset akkor az ilyen jellegű helyeket te levállalnád felsőfok végzettséggel, vagy oda nem illő szakmával? Családtagodat küldenéd ilyen helyre? Vagy csak más farkával vered a csalánt!? Hm....?
"Nem vagyok se pék, se kertész,"
Írtam is hogy olyan munkakör van ahova nem kell végzetesség. Keresnek péket sé kemencést is, de sokkal több betanított munkást. (a betanítás kb 15 perc) Magam is dolgoztam régebben nyári munkaként kenyérgyárban. Hidd el nagyon sok munkához nem kell ott végzettség.
Ugyígy kertészetbe is keresnek embereket, de ott se kikötés hogy legyen végzettséged, mivel nagyon egyszerű munkákat végeztetnek veled.
Ha nem marad más akkor el kell végezni egy képesítést. (legyen az egyetem vagy okj, csak hogy keresett legyen)
A legtöbb területen (nem közszféra) nem úgy veszik fel az embert, hogy hát barát. Ha nem ért hozzá akkor nem veszik fel. Kivéve ha valami kis papírmunka amihez nem kell feltétlen nagyon végzettség. Pl a saját területemen nem vesznek fel úgy embert, hogy hát a haverom gyereke... Ha nem megy át az interjún akkor nincs felvéve. És a régi embereket se fogják rájuk lecserélni, mert a cégnek nem éri meg.
"Még mindig nem másoltad be a 75 "munkalehetőséget"! "
Leírtam neked hogy kb milyen munkák vannak. Az hogy te nem tudsz olvasni más nem az én bajom. Hagy ne gépeljek már be neked 1-1,5 oldalt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!