Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mitől van az, hogy annak...

Mitől van az, hogy annak ellenére, hogy magas a munkanélküliség, az újság mégis teli van álláshirdetéssel?

Figyelt kérdés
Összeszámoltam, hogy a városban (25-30 ezer fős) 75 munkalehetőséget hirdetnek az újságban, annak ellenére, hogy sok a munkanélküli. És ebből több helyre több embert is felvennének.
2015. jún. 19. 17:12
1 2 3 4 5
 1/42 anonim ***** válasza:
2015. jún. 19. 17:13
 2/42 anonim ***** válasza:
100%

Itt is ez a helyzet. Nem tudom, nálatok mit hirdetnek, de errefelé kétféle munkalehetőség van.

Az egyik a betanított kulimunka: gyártósori operátor, csomagoló, segédmunkás, anyagmozgató - általában munkaerő-közvetítőn át. Az ilyeneket folyamatosan keresik, mert egyrészt az ilyen munkákhoz változó létszám kell, másrészt óriási a fluktuáció. Sok meló kevés pénzért, pár hetes vagy hónapos, folyamatosan megújított szerződéssel - gyorsan forognak az emberek, nagy szaktudás amúgy sem kell hozzá. A munkanélküliek egy része a környék valamennyi ilyen munkahelyét végigjárta, elegük van mindből. Inkább olyan munkát szeretnének, ahol egy hónapnál hosszabb időre is kapnak szerződést, van szabadság, esetleg minimálbérnél többet is lehet keresni.

A másik fajta állás a képzett, adott gyártási-technológiai területen tapasztalt mérnököké. Több év építőipari, villamosipari, vegyipari (ami a cég profilja) tapasztalat, SAP ismeret, szakmai angol-német nyelvtudás meg ilyenek. Na, ilyet meg nem nagyon találnak, mert képzett szakemberből nem sok van.

2015. jún. 19. 17:35
 3/42 A kérdező kommentje:
Itt is ugyanez van... de még mindig jobb mint a közmunka... vagy tanulni kell
2015. jún. 19. 17:44
 4/42 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem találkozik a kereslet meg a kínálat, akkor hiába minden.

(nagyon leegyszerűsítve: kereslet: iskolázottság nélkül milliókat keresni, kínálat: diploma+nyelvvizsga meglegyen és adok neked minimálbért)

2015. jún. 19. 17:48
 5/42 anonim ***** válasza:

- Aki egyetemet végzett, tanult, nyilván nem elégszik meg szakmunkával. Túl sok hely van egyetemen/főiskolán ezért kevés a szakmunkás ami ehhez vezet.

- Sok a feketén dolgozó.

- Vannak akik nem akarnak dolgozni, a tipikus helyzet hogy a feleség nem dolgozik, mert a férje pénzeli, vagy minek dolgozzon ha a szülei eltartják, vagy minek dolgozzon ha összelophat mindent?

- Mienk vállaljon el 100,000 forintért egy munkát, ha ügyeskedéssel havonta összeszed 200,000 et feketén?

2015. jún. 19. 18:22
 6/42 anonim ***** válasza:
Felénk leginkább lakatos, hegesztő, stb munkákat hirdetnek, erre nőként nem tudok jelentkezni, irodait, ami jó volna meg fényévente.
2015. jún. 19. 18:29
 7/42 anonim ***** válasza:
100%
Ne légy már naiv, a fele kamu, vagy trükközés. Különben miért lennének olyanok, akik időről időre ugyanazon a helyen ugyanazt az állást hirdetik meg? Olvasgasd az ÁFSZ, vagy újabban NFSZ hirdetéseit. Ém olvasgattam már eleget munkanélküliként, kénytelen voltam arra rájönni, hogy azoknak a fele se igaz. Próbaidő lejártával kihajít, jöhet a következő, új hirdetés, új munkalehehetőség, szenzáció, megint lett egy új munkahely, mert hirdetik, aztán Dr. Bubós hasonlattal élve "Kérem a következőt!" :)
2015. jún. 19. 18:29
 8/42 A kérdező kommentje:

"Felénk leginkább lakatos, hegesztő, stb munkákat hirdetnek, erre nőként nem tudok jelentkezni, irodait, ami jó volna meg fényévente."

Hát irodai nem sok van, mert gyorsan betelik és nincs olyan sok egy kis városban. Viszotn van bőven kenyérgyárban, kertekben, meg olyan amiket nők is tudnak.

2015. jún. 19. 18:33
 9/42 anonim ***** válasza:
100%

2: Mondjuk ez igaz. A kis vállalkozás, ahol dolgozom mérnökként, két helyre kerestek embert. Egy "adminisztrátor-asszisztensi" pozícióra és egy építőipari mérnöki pozícióra. Az adminisztrációs munkára mindig voltak jelentkezők dögivel és csak érettségi kellett meg egy kis számítógépes tudás.

Az én pozíciómra meg a három év alatt amíg kerestek embert, egy értelmes, felvehető ember sem jelentkezett. Aztán én most végeztem januárban és a környéken nem találtam állást. Láttam ezt a lehetőséget a neten és gondoltam megjátszom. Úgy voltam vele, hogy úgysem vesznek fel, mert messze lakom, erre mégis azonnal kezdtem; kaptam lakást és fizetik teljes egészében a benzinemet is. Később céges kocsit is kapok, ha vesznek végre egyet. Az adminisztrátor csaj meg fele annyit keres mint én és semmi pluszt nem kap (viszont mégis sorban állás volt).

Cserébe viszont míg ő csak kisegít, én folyamatosan tervezek és számolok. Havi szinten legalább egy milliót hozok úgy, hogy még tapasztalatlannak számítok.

Ez a baj az országgal, hogy rengeteg a tanulatlan, képzetlen ember és nekik a legnagyobb a szájuk, hogy szarul keresnek. Elárulom, hogy a jó szakmunkások is tudnak annyit keresni, mint egy átlagos diplomás, csak ahhoz értéket kell előállítani. Egy összeszerelő sori munkás nem ez a szint, sajnos. Ráadásul Dunát lehetne fakasztani az olyan emberekből, akik képesek szereldébe menni. Ha megtanulna például egy CNC gépet programozni, egyből dupla fizetéssel kezdene és határ a csillagos ég lenne. Helyette viszont inkább csak siránkoznak.

2015. jún. 19. 18:36
 10/42 anonim ***** válasza:
49%

#4: XDDD Na igen.

#5:akkor se, ha csak és kizárólag az van? különben felkopik az álla?

#9:

de ahhoz tapasztalatot kell szerezni. Egy friss vízvezetékszerelő/kőműves hol dolgozhat? Kevesebben hívhatják, hogy ha tudják, még újonc.

CNC programozó lehet egy nő?

Még a "sima" programozóban is alig akad nő, de cnc-ben?o.O

Amúgy a kérdés érdekes. :)

Szerintem amiért teli van:

- ismerőst kell felvenni, de meghirdetni megkell

- valami kedvezmény/előny miatt kell hirdetni

Van olyan diákmunka, ahova asszem minden héten van felvétel. De szerintem szórják is kifele az embereket. Azt hallottam erről a diákmunkáról, hogy ha nem tukmálsz elég emberre termékeket, ki vagy rúgva.

Vagy nem találnak senkit, aki jó lenne.

2015. jún. 19. 21:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!