Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Indokolt a fociba tenni...

Indokolt a fociba tenni sokkal több pénzt, mint más sportba?

Figyelt kérdés

Sok magyar kormány, nem csak Orbán, a fociba tesznek rengeteg pénzt. Gyakorlatilag más sportágakhoz képest mintha irreálisan több lenne vagy csak elfogult vagyok?

Vannak csomó sportágak, amik alig kapnak pénzt. Nemrég hallottam, hogy nem fért be vidéki rangos kézi meccsre a közönség, de focistadiont azt épitünk, pedig alig járnak ki meccsre, ha nem a dózsa vagy fradi játszik. Viszont mások szerint a tradíciók miatt kell a focit pénzelni. Kinek van igaza?

2015. jún. 16. 22:19
1 2 3 4 5
 41/47 anonim ***** válasza:

"És? Ez évente hány alkalom? Ebből miért következik az, hogy akkor minden városba építsünk egy ráadásul bőven túlméretezett stadiont?"

EDDIG 2 azaz 2 stadion épült, és pont olyan csapat stadionok amik amúgy hozzák a nézőket

2015. jún. 17. 18:08
 42/47 anonim ***** válasza:

"nem előre kell követelni a pénzt, hogy majd akkor jobbak leszünk, hanem jobbnak kell lenni, aztán majd jön a pénz (magán úton is..). Legalábbis ez lenne a normális."

Kis pénz kis foci, nagy pénz, nagy foci. Nem veheted fel amatőrökkel meg félig-képzett, szedett-vedett labdarúgókkal a versenyt az emlegetett Real Madriddal, Barcelonával, Manchesterrel. Egyszerűen nem életszerű. A megfelelő képzéshez megfelelő infrastruktúra kell: sima gyepszőnyeg, hozzáértő edzők, hiánytalan felszerelés, világítás. Ez pénz nélkül (Európában) nem megy.

"Pedig csak ki kéne tekintened kicsit, hogy hol tartanak lényegesebben kevesebb pénzből a környező országok mondjuk. Vagy itthon, más sportágak."

Sz.rból nem lehet várat építeni. A környező országokban baromi jó utánpótlásnevelés folyik, és folyt is mindig - nem zuhant sem Románia, sem Jugoszlávia, sem Csehország (/Csehszlovákia) labdarúgása le úgy, mint a magyar. Nagyjából tartanak egy stabil színvonalat, tehát jó az utánpótlásuk. Nálunk ezzel szemben csak tudálékosság van, tudás nincs. Ezért mondom, hogy számunkra elsősorban a török út járható. A nulla pénzből építkezés útját már megjártuk, mintegy 30-40 éve járjuk, és csak nem történik semmi. Ideje mást csinálni.

"A focinak pont, hogy jót tenne egy pár éves nélkülözés. Legalább tisztulna kicsit, és a csak rajta élősködők nézhetnének más munka után. Utána lennének eredmények is, abban biztos vagyok."

Mit nélkülözzenek még? Pár éve a klubok közel fele csődbe ment, most is jónéhány nem kapott licenszet. Megtisztult? Nem. Amint megjelenik a pénz, megjelenik az azt lefölöző réteg is. Ezt egészen máshogyan kellene kezelni, de ez már inkább az egész országot átható korrupció gondja, nem elsősorban a magyar labdarúgásé.

(Más sportágakban messze nincs ennyi pénz, ezért nincs ennyi csaló sem.)

"És? Ez évente hány alkalom? Ebből miért következik az, hogy akkor minden városba építsünk egy ráadásul bőven túlméretezett stadiont?"

Nem kell minden városba stadion, ezt említettem is. Egy sikeres labdarúgással rendelkező országban elsősorban nem a válogatott meccsek jelentik a sok nézőt vonzó meccseket, hanem a klubok nemzetközi kupaszereplése. Ha azok nem zúgnának ki az első körökben, mint mondjuk a tehetősebb török csapatok, sokkal több telt házas meccsre kerülne sor, főleg, ha egymás után jönne BL-EL csoportmeccset játszani a Chelsea vagy a Roma Magyarországra.

Miniatűr stadionokban nem lehet ilyen szintű mérkőzéseket játszani, így egy nemzetközi kupára készülő klub nem gondolkodhat 5-10 ezer férőhelyes létesítményekben. Tény, hogy az NB1 jelenlegi szintje ezt teszi indokolttá, de fejlődni akarunk, nem? Akkor pedig muszáj előre gondolkodni, és legalább ebben előre tervezni. És bízni abban, hogy sikerül minél többször megtölteni azokat a stadionokat.

Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy egy városba nem kell csuklós busz, mert délben alig ül rajta néhány nyugdíjas. Igen ám, csak délután ötkor állóhely is alig van rajta. És kénytelen az üzemeltető ilyen járműveket beszerezni amiatt a napi 2-3 órás csúcsidőszak miatt, mert egyszerűen nincs más választása.

2015. jún. 17. 18:14
 43/47 anonim ***** válasza:

42: "Kis pénz kis foci, nagy pénz, nagy foci. Nem veheted fel amatőrökkel meg félig-képzett, szedett-vedett labdarúgókkal a versenyt az emlegetett Real Madriddal, Barcelonával, Manchesterrel."

Nem tűnik fel, hogy 30 éve ez a szöveg?! És nem is értem, hogy miért kell állandóan ezeket a csapatokat emlegetni egy lapon a magyar labdarúgással. Két nagyon külön világ. Egyelőre ott tartunk, hogy a csoportkörig sem tudunk eljutni a BL-ben. Ez a realitás. Amit ti itt csináltok, az pusztán álmodozás, nem több. A probléma csak az, hogy ez állami szinten megy, adópénzekből.

"A környező országokban baromi jó utánpótlásnevelés folyik, és folyt is mindig - nem zuhant sem Románia, sem Jugoszlávia, sem Csehország (/Csehszlovákia) labdarúgása le úgy, mint a magyar."

És ők ezt mennyi pénzből csinálják? Tudod aki kicsiben nem tud sikeres lenni, annak nagyban sem fog menni. Nem itt, az utánpótlásnál kellene kezdeni mondjuk? Nem, mi egyből 20-30 ezres stadionokat építünk, az majd az utánpótlás hasznára válik. (Meg az, hogy azt látják, hogy nem eredmények kellenek a sikerhez.)

"Miniatűr stadionokban nem lehet ilyen szintű mérkőzéseket játszani, így egy nemzetközi kupára készülő klub nem gondolkodhat 5-10 ezer férőhelyes létesítményekben. Tény, hogy az NB1 jelenlegi szintje ezt teszi indokolttá, de fejlődni akarunk, nem? Akkor pedig muszáj előre gondolkodni, és legalább ebben előre tervezni. És bízni abban, hogy sikerül minél többször megtölteni azokat a stadionokat."

Hát igen, csak már megint felcserélődött a sorrend. Először rakjuk össze a csapatot, legyenek rendszeres résztvevők, aztán majd lehet arról beszélgetni, hogy kényelmetlen a szurkolóknak a Puskásban játszani. Nonszensz, hogy már a mezőkövesdi pályaterveket is azzal indokolják, hogy majd akkor itt nemzetközi mérkőzéseket is lehet játszani... Ha nem megy a kupleráj, akkor nem a bútorokat kell lecserélni.

"Olyan ez, mintha azt mondanád, hogy egy városba nem kell csuklós busz, mert délben alig ül rajta néhány nyugdíjas. Igen ám, csak délután ötkor állóhely is alig van rajta. És kénytelen az üzemeltető ilyen járműveket beszerezni amiatt a napi 2-3 órás csúcsidőszak miatt, mert egyszerűen nincs más választása."

Nem, nem olyan, ugyanis itt sokkal rosszabb arányokról beszélgetünk. De igen, alapvetően ott is ilyen szintű dilemmával kell megküzdeni az üzemeltetőnek. A fociban ez miért nincs így? Tudod hogy megy ez Amerikában? Egy NBA arénában akár évi 300, zömében telt házas esemény van. Na, azok ki vannak használva.

2015. jún. 17. 19:52
 44/47 anonim ***** válasza:

"Nem tűnik fel, hogy 30 éve ez a szöveg?!"

De igen, és előrelépés sem történt - kis pénzből. És elárulom: itt nem is fog.

"Egyelőre ott tartunk, hogy a csoportkörig sem tudunk eljutni a BL-ben. Ez a realitás."

Ez, de mi a búbánatból jusson el a csoportkörig (még egyszer) egy magyar csapat? Ahhoz komoly, tapasztalt és bátor játékosok kellenek, amelyeket egy NB1 nem tud kinevelni. Lehet játszatni a fiatalokat ebben a lecsóban a végtelenségig (ez is jópár éve divatos szöveg), nem lesznek belőlük Messik, de még Pogbák sem, nem fejlődnek tovább egy bizonyos szintnél, ami nemzetközi összevetésben már kevés.

Ahhoz, hogy csoportkörbe jusson egy magyar csapat, igazolni kell. Ez pedig elsősorban pénzkérdés.

"Nem itt, az utánpótlásnál kellene kezdeni mondjuk? Nem, mi egyből 20-30 ezres stadionokat építünk, az majd az utánpótlás hasznára válik. (Meg az, hogy azt látják, hogy nem eredmények kellenek a sikerhez.)"

Ezért csinálták az akadémiákat (nem csak a kormány, hanem az ETO, a Debrecen és az MTK is), ezt kellene tovább fejleszteni, hogy tényleg jók legyenek. Ugyanakkor stadionok terén is nagyon le voltunk maradva még a környező országoktól is, bármilyen fájdalmas. Ez a tény persze nem igazol sem egy felcsúti, sem egy mezőkövesdi, pláne nem egy kisvárdai stadiont, ezt aláírom, de Debrecenből például már nagyon hiányzott egy színvonalas létesítmény.

"Ha nem megy a kupleráj, akkor nem a bútorokat kell lecserélni."

Valahol igaz, de a stadion a szurkolóknak is épül. Ezt mindig szem elől tévesztik az azt bírálók. Nehéz úgy kicsábítani az embereket meccsre, hogy leszakad alattuk a lelátó, nincs hova leülniük, vagy beleesnek az emésztőgödörbe a WC-nek kinevezett sikátorban. Mondom még egyszer, szerintem is túllőttek a célon, de a létesítményfejlesztés elkerülhetetlen, azt folytatni kell bizonyos szinten, ha eredményes focit akarunk. (Tessék megnézni ismét Törökországot, milyen stadionok vannak ott.)

"Tudod hogy megy ez Amerikában? Egy NBA arénában akár évi 300, zömében telt házas esemény van. Na, azok ki vannak használva."

Nem tudom, hogy jön most ez ide. A kosárlabda az USA nemzeti sportja, egy kiválóan működő iparág. Más rendezvényekkel egyébként sokkal könnyebb megtölteni egy kisebb, fedett sportcsarnokot mint egy nyitott, füves arénát.

2015. jún. 17. 20:55
 45/47 anonim ***** válasza:

44: Sok értelme nincs ennek a diskurzusnak, ameddig nem látod be, hogy nem a foci körül forog a világ, ez egy ugyanolyan sport mint az összes többi. Erről szól a kérdés eredetileg.

Csak ismételni tudom magam, aki kicsiben nem tud sikeres lenni, az nagyban sem lesz az. Az a baj, hogy nagyon szélsőségesen gondolkozol, és azt képzeled a Real Madrid csillogása és a favellák grudjain focizók között nincs semmi. Pedig nagyon is van, úgy hívják, hogy tudatos építkezés. Lépésről lépésre, évről évre, ahogy más sportágakban is dívik. Komolyan nem értem, hogy a fociban ez miért büdös? (költői kérdés, nagyon is értem)

Egész egyszerűen nincsen igazad, mikor olyanokat írsz, hogy "Debrecenből például már nagyon hiányzott egy színvonalas létesítmény". Annak a stadionnak 25% volt a kihasználtsága a tavalyi szezonban, ennyit erről, hogy a "szurkolóknak épül". Ha valóban nekik épült volna, akkor egy jóval kisebb is elég lett volna. És szerintem fel sem fogod, hogy mennyire más dimenzió ez, mint amivel más, amúgy sokkal sikeresebb sportoknak kell küszködni azért, mert minden pénzt a szent labdarúgásra költik.

A légiósokról meg annyit, hogy már a 90-es években is itt voltak, sokat nem adtak hozzá a focihoz. Egyedül arra jók, hogy egy-két kulcspozíciót ideiglenesen betömjenek velük. De ezen kívül csak elfedik az utánpótlásképzés gyengeségeit, így hamar visszaüt, ha rájuk épül a bajnokság. Nem a légiósok hiánya miatt nem fejlődnek a fiatalok, hanem azért, mert már alapból kókler edzőktől tanulnak meg focizni és egy olyan rendszerben szocializálódnak, ahol nem a teljesítmény, a munka és a tudás az, amit díjaznak.

2015. jún. 18. 19:58
 46/47 anonim ***** válasza:

"Lépésről lépésre, évről évre, ahogy más sportágakban is dívik. Komolyan nem értem, hogy a fociban ez miért büdös?"

Csak ismételni tudom magam, hogy 30-40 éve ez itt nem megy. Vagy próbálkozunk mással, vagy belenyugszunk, hogy nem lesz itt soha Foci. (Real Madridot pedig nem nézek, nem érdekel a klubfoci.)

"Egész egyszerűen nincsen igazad, mikor olyanokat írsz, hogy "Debrecenből például már nagyon hiányzott egy színvonalas létesítmény"."

Hát én csak azt láttam, hogy a debreceni csapat egy szánalmas mobillelátós, rossz talajú pályán nyerte a bajnokságokat évekig, aztán ment a szintén szakadt Puskás Ferenc Stadionba, meg Nyíregyházára, hogy nemzetközi meccset tudjon játszani. Ne mondd, hogy ez állapot...

"És szerintem fel sem fogod, hogy mennyire más dimenzió ez, mint amivel más, amúgy sokkal sikeresebb sportoknak kell küszködni azért, mert minden pénzt a szent labdarúgásra költik."

Sajnos ez a világ rendje per pillanat. Ami nagy érdeklődésre tart számot, azt pénzelik. Ami nem, azt kevésbé. Bármilyen igazságtalannak is hangzik.

"már a 90-es években is itt voltak, sokat nem adtak hozzá a focihoz. Egyedül arra jók, hogy egy-két kulcspozíciót ideiglenesen betömjenek velük."

De milyenek? Nem román II-ből érkezett nevenincs emberekre gondoltam. Tessék, ma jött egy vb-t megjárt Sanislav Sesták, igaz, hogy már "idős", mégis tapasztalt, jó játékos... vagy Trochowski, akitől állítólag elájultak az edzésen a többiek. Ilyenekre gondoltam, akik húzzák magukkal a mezőnyt. Törökországban ilyen név volt annak idején Ariel Ortega például.

"De ezen kívül csak elfedik az utánpótlásképzés gyengeségeit, így hamar visszaüt, ha rájuk épül a bajnokság. Nem a légiósok hiánya miatt nem fejlődnek a fiatalok, hanem azért, mert már alapból kókler edzőktől tanulnak meg focizni és egy olyan rendszerben szocializálódnak, ahol nem a teljesítmény, a munka és a tudás az, amit díjaznak."

Igaz is, nem is. Hiába teszed be őket egy gyenge mezőnybe, mitől nőnék túl azt? 10-ből ha 1 eléri a nemzetközi szintet, a többi megreked NB1-es szinten. Nincs, akire felnézzenek, nincs, aki példakép legyen. Marad a lötyögés és a bunda.

2015. jún. 18. 20:59
 47/47 anonim ***** válasza:
Eleve nem a sportba kéne fektetni ezt a sok pénzt, hanem útépítésbe, kórház felújításba, oktatásba, továbbképzésekbe.
2015. júl. 20. 22:52
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!