Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szerintetek indokolt-e oktatás...

Szerintetek indokolt-e oktatási reform, és ha igen, ti hogyan csinálnátok?

Figyelt kérdés
2012. ápr. 26. 11:51
 1/7 anonim ***** válasza:
59%
Másfajta követelményrendszert alkalmaznék. A diákok év elején megkapnák, hogy a tananyag mely részeinek elsajátítása szükséges ahhoz, hogy megkapjanak egy bizonyos jegyet. Központilag szabályoznám a dolgozatok pontszámait, és a kérdések tematikáit, nem lenne az, hogy egy maximalista félhülye, vagy egy laza Marikanéni miatt irreális eredmények szülessenek. Ezen kívül az irodalmat nem a történelemoktatás cselédszobájaként használnám, és bizonyos tekintetekben felülvizsgálnám az irodalmi kánont. Szerintem tarthatatlan, hogy 1945 után élt íróktól gyakorlatilag alig olvashat valamit az ember. Moldova szatírái például kifejezetten azok az olvasmányok, amik lekötnék a diákokat a gimnázium vége felé. Alapvetően arra törekednék, hogy az, hogy valaki " rendes magyar ember volt" ne legyen elégséges ok arra, hogy oktassák. Valamint, oktatnék célzottan kelet-európai irodalmat: Hrabalt, Hasekot, Sienkiewicz-t, stb.
2012. ápr. 26. 12:10
 2/7 anonim ***** válasza:
23%
Ugyanazt csinálnám, mint a mostani kormány, csak sokkal radikálisabban. A jelenlegi kb. felére kellene leépíteni a felsőoktatási rendszert, a közoktatásban pedig az intézmények számát összevonásokkal csökkenteni, ill. a rendszert részben privatizálni.
2012. ápr. 26. 12:20
 3/7 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem indokolt, de nem vagyok szakember, és nem tudom, hogyan kellene csinálni.

Csak azt tudom, hogy ennél még a nyolcvanas évek rendszere is sok tekintetben jobb volt.

2012. ápr. 26. 12:48
 4/7 anonim ***** válasza:
72%

A jelenlegit kidobnám a szemétbe és újat építenék.Hasonló alappal mint az angolszász rendszer.Jobban orientálnám a diákokat hogy ki milyen végzettségű lesz.Emellett megfelelő pályaorientációt biztosítanék hogy az gyermek időben el tudja dönteni hogy mi lesz és hogy kiderüljön hogy miből tehetséges , mihez van érzékük.

A tantárgyakat választott végzettség szerint választhatnák a diákok.Lennének az alap kötelező órák és lennének a végzettséghez kapcsolódók.Például ha valaki orvos akar lenni akkor már a gimnáziumban több óraszámban tanulja a biológiát mint mondjuk aki építészmérnök lesz.Nem ezzel az idióta faktos rendszerrel hanem a rendes órák működnének így.Lehet hogy a vegyésszel nem lehetne beszélgetni az irodalomról de az a vegyész kiváló lenne a szakmájában.

Én azt erőltetném amiből tehetséges az a diák ,nem pedig elkönyvelni egy senkinek mert rossz matekból de kiváló bioszból.

2012. ápr. 26. 12:51
 5/7 anonim ***** válasza:
62%
megszüntetném a bolognai rendszert
2012. ápr. 26. 12:52
 6/7 anonim ***** válasza:

Erősíteném a szakképzést, mert abból van hiány.

A mostanihoz hasonlóan visszavágnám a felsőoktatási büfészakok támogatott létszámát.

Nem osztályokat, hanem követelményrendszerek állítanék fel. Így, aki már 14 évesen is le tud érettségizni, annak lehetővé tenném.

2012. ápr. 26. 13:47
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

A poroszos oktatási rendszert el kéne már felejteni. A magyar diákokat lexikonnak nevelik, csomó felesleges adatot kérnek tőlük számon, amit aztán úgyis elfelejtenek. Gondolkodni viszont nem tanítják meg a gyerekeket.

Én középiskolában tanítottam magyart, és döbbenetes volt, amikor a gyerekek megkérdezték, hogy ma miért nincsenek irodalmi folyóiratok? Akkor elvittem őket a könyvtárba...

Valóban igaz, hogy a mai magyar irodalomról fogalmuk sincs a gyereknek. Erre általában nincs idő negyedik osztályban, ha mégis, akkor nincs a gyerekeknek rá igényük, mert úgysem érettségi téma, inkább ismételjük a tételeket. Egyébként most már elég jól meg lehet vágni a tananyagot, főleg a világirodalmat, de a legtöbb tanárnak nincs hozzá mersze, engem is leszóltak a kollégák, hogy te nem tanítod Dantét? Atya Úr Isten!!! Most mi lesz? Mi lenne, volt eddig is olyan diák, aki képes volt végigolvasni? Érdekel ez már valakit?

A jelenlegi érettségi viszont nevetséges. Nem kell hozzá 4 évig az iskolapadban ülni, hogy valaki megcsinálja, bárkit behívok az utcáról, a kettes szintet fogja hozni. Nehezíteni kéne, mert komolytalan az egész. Legalábbis az írásbeli része.

A főiskolai/egyetemi képzést a munkaerőpiachoz kell igazítani. Állítólag most is azt teszik, de elég sok a kritika, majd meglátjuk mi lesz belőle. A felsőoktatásban is az a baj, hogy mindent akarnak tanítani. Export-import menedzser szakon pl. tanultunk PR-t, marketinget, logisztikát, pénzügyet, stb. Aki sokat markol, keveset fog, az a vége, hogy a diák nem ért semmihez. De az az alapvetés, hogy majd a munkáltató betanít. Ja, ez így volt 20 éve, de most már nem! A munkáltató nem akarja betanítani a dolgozóit, olyat akar, aki már eleve tudja is a szakmát! A főiskolák ezt nem biztosítják (tisztelet a kivételnek.) Ennek természetesen gyakorlati akadályai is vannak, mert ahhoz be kéne szervezni a cégeket, hogy fogadjanak gyakornokokat, de ez is egyre kevesebb, mivel a vállalkozóknak erre nincs kapacitásuk, pláne, hogy már az adókedvezményt is elvették tőlük, illetve kötelezővé tették, hogy a diáknak fizessenek (Ami persze a diák szempontjából jogos, de a munkaadó minek vegyen fel diákot, ha ugyanennyiért gyakorlott szakembert is kap?)

2012. ápr. 26. 15:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!