Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Kulfold VS Magyarorszag?...

Kulfold VS Magyarorszag? (elelmiszer arak)

Figyelt kérdés

Tesco itthon 1kg csirkemell file 1599 ft:

[link]

Tesco anglia 1kg csirkemell file 3,85 font (1630 Ft):

[link]

Szinte egy arban vannak! Csak mert nagyon sokat hallottam amikor osszehasonlitjak a kulfoldi fizetest a magyarral sokan mondjak hogy kulfoldon szinte minden dragabb, tessek, a "minden" azert nem mindenre igaz, az elelmiszerek nagytobbsege egy arban van.

2015. ápr. 25. 21:37
1 2 3 4
 11/36 anonim ***** válasza:

igen, de a londoni foberlonek sokkal tobbe kerul megvenni es fennatartani a lakast.

befektetesaranyosan kell nezni, a tobbi ertelmetlen.

2015. ápr. 25. 22:08
 12/36 anonim ***** válasza:
51%
Arra akartam rávilágítani, hogy az élelmiszer csak egy nagyon kis szelet a megélhetésnek. Az hogy nyugaton hasonló árban vannak dolgok, az csak egy dolog. Attól még a megélhetés 1000 másik dolgon múlik.
2015. ápr. 25. 22:13
 13/36 anonim ***** válasza:
78%

Osztrák szlovén árakat ismerem nagyjából, az alap élelmiszerek kb egy árban vannak. A pékáru - és az összes olyan termék, aminek az árának jelentős részét teszi ki az ottani élő erő költsége - az azért drágább. 60 dekás fehér kenyeret szoktam venni 2 euroért, azaz a kilós kenyér ~1000Ft :)

Ami a legszembetűnőbb és ami miatt talán azt mondom, hogy "drágább" kint az élelmiszer, hogy ilyen legalja szarokat nem nagyon árulnak. Ilyen sertéspárizsi meg hasonló olcsó hulladékok nem igazán vannak. Szóval aki eddig noname párizsin élt, az kint ugyanezt nem fogja tudni megtenni :D

Szoktam venni reggelire 10 dekás szeletelt feketeerdei sonkát, az +/-10 forintra ugyanannyi, mint itthon a Tescoban. Néhány hete vettem akciós 20 dekás feketeerdei sonkát Ausztriában a LIDLben, gyakorlatilag vicc áron.

Ami a gyorskaját illeti:

gyros+0.5 CocaCola Szlovéniában 4,50 (~1330Ft), Ausztriában 5.50 (1625Ft ) a körúton ahova én járok 1050Ft.

Ha az ember Hoferban és Lidlben vásárol, akkor kb ki lehet hozni ugyanannyira a kaját, mint itthon. Viszont ahogy írták, nem csak a kaját kell figyelembe venni, hanem a rezsit,lakhatást, biztosítást,üzemanyagot stb..

A lakhatás tényleg drágább, de normális munkával még így is jobban kijössz, mint itthon. Egy régebbi kérdésnél ezt más kiveséztük:

Ausztriában a mekiben megkeresel 1060eurot havonta, egy normális lakást ki tudsz venni 500 euro körül. Itthon a mekiben keresel 70 000-ret, ennyiből még lakást sem fogsz bérelni Budapesten :D

Ha nem a mekiben dolgozol, akkor azért odakint sem nehéz összelapátolni 1500-2500 eurot havonta egy normális szakmával. Ez kb olyan, mintha Budapesten egy szakmunkás nettó 210-350 000Ft-ot keresne.

2015. ápr. 25. 23:01
 14/36 anonim ***** válasza:

"Ausztriában a mekiben megkeresel 1060eurot havonta, egy normális lakást ki tudsz venni 500 euro körül."

Becsben?

2015. ápr. 25. 23:12
 15/36 anonim ***** válasza:
47%

Na, akkor én is beszállok. Imádom az olyan okosokat akik azt mondják, hogy itthon minden olcsóbb mint nyugaton. Egyrészt az élelmiszerek durván egy áron vannak. Anyám rengeteget dolgozik Németországban, és a 90-es évek végén, 2000-es évek elején még innen vitt magával kaját, mert így érte meg. Most már viszont fordult a kocka és minden szart ott vesz meg (nem csak élelmiszert) mert egyszerűen olcsóbb. Nem kevéssel.

Gyorsan meg is lehet bizonyosodni róla: fel lehet menni egy SPAR vagy ALDI oldalra és összehasonlítani a hazai árakat a külföldivel. Ráadásul múltkor kíváncsiságképen IKEA árakat néztem és a német ár egy 600k-s bútornál 40k-val volt alacsonyabb, mint az itthoni. A szolgáltatásokon kívül körülbelül minden olcsóbb ott kint, mint itthon. Ha pedig még bele veszem azt is, hogy legalább 3x annyit keresnek az ottani emberek, mint itthon, akkor még nagyobb lesz a különbség. Svájcot meg már nem is merem említeni.

13: Ahova én jártam gyrosozni, ott csak egy gyros pitában került 1050 ft-ba körülbelül. Ha még vettem hozzá egy fél literes kólát, az felment 1400 ft-ra (nem gyakran gyrosoztam). De például egy átlagos ázsiai kajáldában a normál kaja is 1600 körül van és még nem ittál. Drága ez az ország, nagyon.

14:

és akkor az albérletek. [link] és lehet szemezni a 4-500 eurós albérletek között. Egy ilyen albérlet elviszi egy átlagos 1000 eurós fizetés felét (rezsivel együtt a 60-70%-át). Itthon (ha 110k mediánt veszek) ez durván 60k. Mit kapok ennyiért? Egy 50-60-as években épült szutykot, amihez már 30 éve nem nyúltak. Ott meg a fizetésed feléért felújított lakást kapsz, amiben nem kell fagyoskodnod télen. Persze magyar forintban kifejezve sokba kerül a dolog, de ottani viszonyokhoz képest sokkal elérhetőbb és élhetőbb az egész.

3: Ez mondjuk pont nem az a téma, ahol libsizni kell. Ezek valós problémák és megoldást kéne rá találni.

5: Még Szlovéniában is 750 euró körül van a minimálbér, a magyar 335 euróval szemben.

2015. ápr. 25. 23:31
 16/36 anonim ***** válasza:

" A szolgáltatásokon kívül körülbelül minden olcsóbb ott kint, mint itthon"

Ingatlan, energia, szolgaltatasok. Es az elelmiszerek nagy resze is. Gondolom edesanyad nem hust, zoldseget es pekarut hord haza.

2015. ápr. 25. 23:33
 17/36 anonim ***** válasza:

16: Jól gondoltad (bár szokott már mindenfélét hozni. Mielőtt hazajön bevásárol, elteszi hűtőtáskába a dolgokat és kész, úgyis kocsival jön), viszont az ingatlan árak sem annyira húzósak. Pont pár hete néztem ugyanazon az oldalon - amit linkeltem - az ingatlan árakat. Egész jó házak vannak már 50 millió körül (150-200m2 körüliek).

A rezsi meg egy ilyen 5-600 eurós albérletnél olyan 200-250 euró körül szokott lenni. Ez is lehet több, mint itthon, de arányaiban nézve kevesebb.

Viszont értem, hogy mire akarsz kilyukadni.. ha szerinted szar ott élni, nyugodtan hazajöhetsz.

2015. ápr. 25. 23:43
 18/36 anonim ***** válasza:

Ha szar lenne itt elni akkor nem elnek itt.

Egyszeruen leirom a tenyeket. Valoban, aranyaiban jobban jon ki egy atlagember.

Csak nem szabad azzal hulyiteni a nepet hogy itt minden ugyananyiba kerul vagy egyenesen olcsobb, mert nem igaz es konnyen nagy szopas lehet belole, amikor valaki kijon, es az otthoni fejjel gondolkodik, es azt mondja hogy netto 1000 eurobol milyen urasan meg lehet elni.

Hatvanyozottan sulyosbodik a helyzet ha csaladod van.

Nekem az a benyomasom hogy ide olyanok irnak tapasztalatot akik nem eletvitelszeruen, hanem vedegmunkaskent elnek nyugaton. Berelnek valami lyukat, aztan kethetente hazajarnak, ami ott olcsobb azt hazahordjak de a nagyobb reszet a penznek otthon koltik el.

2015. ápr. 25. 23:47
 19/36 anonim ***** válasza:

"A rezsi meg egy ilyen 5-600 eurós albérletnél olyan 200-250 euró körül szokott lenni. Ez is lehet több, mint itthon, de arányaiban nézve kevesebb."

Ja igen. Ami azt jelenti hogy egy 600 euros alberletre rajon meg 200 euro, es akkor 800at maris elkoltottel a lakhatasra. Gondolom azt nem hiszed hogy havi 200 eurobol meg lehet elni.

Nyilvan ha keresel netto 2000 eurot, abbol mar nagyobb a jatekter, de hidd el nekem az nem a mekiben mosogatok kategoriaja, mernoki poziciok is vannak akik ennyit keresnek aztan azokat elvileg jol fizetik...

2015. ápr. 25. 23:49
 20/36 anonim ***** válasza:

Minden attól függ, hogy hol nézed és mikor. Az ikeás példa is vicces, mert más meg másfélszer annyi, mint itthon.

Az élelmiszereket ki lehet hozni tényleg hasonló áron, mint itthon, főleg akciósan és nem feltétlen azért, mert nem jó minőségű.

Viszont akkor kezdjük nézni a szolgáltatások árait. Ha mondjuk olyan dolog kell, amit nem fedez az egészségbiztosításod, vagy fedezi, de csak részben az sokkal drágább, mint itt, ahol ingyen van. Igaz, vitatkozhatunk akkor arról, hogy de kint színvonalasabb. Akkor nézzünk egy olyat, hogy aszondja fodrász, autó biztosítás (pl. az angoloknál nem csak azt nézik, hogy falu vagy város, hanem az se mindegy a város melyik részén laksz, nagyon nagy különbségek vannak) állatorvoshoz kell vinni a kutyát, az általános vizsgálat kint annyi, mint itthon egy komplett műtét.

Az megint hülyeség, hogy ha kint adod el a házad 200 millió, ha Pesten 15 millió. Igen, de venni is annyiba kerül. Sokszor nem azért nem laknak saját lakásban/házban csak béreltben, mert az nem divat, meg jobb a bérlés, hanem azért, mert elérhetetlen a saját, annyira drágák az ingatlanok. Nekem pl. van egy tágas, napfényes, jó környéken lévő lakásom, ami hitelestől rezsistől kijön 80 ezerből havonta. Ennyiért nyugaton soha nem lesz tető a fejem fölött.

Ami viszont összehasonlíthatatlan, az a tervezhetőség, kiszámíthatóság. Ebben tényleg marhára le vagyunk maradva és ez rengeteget dob az ember életkedvén, közérzetén, még akkor is, ha tegyük fel arányaiban annyit keres és annyit költ, mint itthon.

2015. ápr. 25. 23:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!