Miért van az, hogy a nyugati egyetemeken sokkal lazább a rendszer és nincs azaz állandó stressz és hajtás? (jó kivéve a szabad bölcsész és tárai)
Volt batárnőm kint erasmuson Franciaországban és ő is mondta, hogy ott teljesen másképp megy a tanítás.Ott nincs az a nagy hajtás mint itthon, ott sokszor felkelnem valamikor délelőtt, majd megebédelnek egy koliban együtt, majd kis pihi és utána mennek órára. Alig van órájuk, azok is lazábbak. Az emberek nem idegeskednek, sokkal nyugodtabbak. A vizsgaidőszak is csak pát hét, mert annyi idő alatt bőven be lehet fejezni, míg itthon jóval hosszabb. Ott nem kell minden bemagolni.
De ezt most egy cikkben is olvastam.
"A hazalátogatás persze nem csak a családról szólt, és a barátokkal, volt osztálytársakkal való találkozás óhatatlanul is előhozza azt a témát, hogy miben más az angol egyetem, mint a magyar. Nóri, aki három év ELTE után költözött ki a pszichológia mesterképzésre, elég éles különbségeket lát. „Az egyik volt csoporttársam mesélte, hogy az összes alapozó tárgyat újra kellett tanulniuk, amit már alapképzésen is vettünk. Sok gyakorlati órájuk is van egészségügyi intézményekben, pszichiátrián. Nekünk inkább intervenciótervezés és kórházi gyakorlat teszi ki a szemesztert.” A két, érettségi után Angliát választó diákunk az itthon maradtak túlterheltségére csodálkozott rá. „Az a legfurcsább, hogy otthon egy-két bukás szinte természetes dolognak számít. Ahogy én látom, az otthoniaknak rengeteg tantárgyuk van, és ezért vizsgázni is sokat kell. Azt már tőlük hallom főleg, hogy a tárgyaik egy része teljesen felesleges.”"
DE az egész cikk érdekes.
DE persze itthon is van 1-2 laza szak. Ilyen a szociológia. BArátnőmnek kint több órája volt mint itthon a szociológusoknak, de nem ez a jellemző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!