Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért van az, hogy a nyugati...

Miért van az, hogy a nyugati egyetemeken sokkal lazább a rendszer és nincs azaz állandó stressz és hajtás? (jó kivéve a szabad bölcsész és tárai)

Figyelt kérdés

Volt batárnőm kint erasmuson Franciaországban és ő is mondta, hogy ott teljesen másképp megy a tanítás.Ott nincs az a nagy hajtás mint itthon, ott sokszor felkelnem valamikor délelőtt, majd megebédelnek egy koliban együtt, majd kis pihi és utána mennek órára. Alig van órájuk, azok is lazábbak. Az emberek nem idegeskednek, sokkal nyugodtabbak. A vizsgaidőszak is csak pát hét, mert annyi idő alatt bőven be lehet fejezni, míg itthon jóval hosszabb. Ott nem kell minden bemagolni.

De ezt most egy cikkben is olvastam.

"A hazalátogatás persze nem csak a családról szólt, és a barátokkal, volt osztálytársakkal való találkozás óhatatlanul is előhozza azt a témát, hogy miben más az angol egyetem, mint a magyar. Nóri, aki három év ELTE után költözött ki a pszichológia mesterképzésre, elég éles különbségeket lát. „Az egyik volt csoporttársam mesélte, hogy az összes alapozó tárgyat újra kellett tanulniuk, amit már alapképzésen is vettünk. Sok gyakorlati órájuk is van egészségügyi intézményekben, pszichiátrián. Nekünk inkább intervenciótervezés és kórházi gyakorlat teszi ki a szemesztert.” A két, érettségi után Angliát választó diákunk az itthon maradtak túlterheltségére csodálkozott rá. „Az a legfurcsább, hogy otthon egy-két bukás szinte természetes dolognak számít. Ahogy én látom, az otthoniaknak rengeteg tantárgyuk van, és ezért vizsgázni is sokat kell. Azt már tőlük hallom főleg, hogy a tárgyaik egy része teljesen felesleges.”"

DE az egész cikk érdekes.

[link]

DE persze itthon is van 1-2 laza szak. Ilyen a szociológia. BArátnőmnek kint több órája volt mint itthon a szociológusoknak, de nem ez a jellemző.

2015. febr. 14. 10:23
1 2 3 4 5
 11/43 anonim ***** válasza:
100%

Magyarországon nem célja a kormánynak, hogy az emberek gondolkozzanak.

A közoktatásban is az megy, hogy egy szigorú tanmenet alapján a tanár leadja az anyagot, és a gyerek meg otthon magolja be. Ne gondolkozzon, ne értelmezze azt ami tanulni kell, csak tanulja meg és kész, majd 1 hét után felejtse is el az egészet.

Eredmény: Otthon a gyerek dupla annyi idő alatt bemagolja a tankönyvet, másnap leírja a dolgozatra amit bemagolt, és 1 hét után már semmire sem emlékszik az anyagból.

2015. febr. 14. 12:13
 12/43 anonim ***** válasza:
74%

Őszintén szólva én még a híresen Baromi Nehéz Egyetemen (na most aztán senki sem találja ki, hogy melyikről van szó :D) tanuló barátaim esetében sem látom azt, hogy olyan rohadtul le lennének terhelve, egyik vegyész haverom például hetente 2 azaz kettő nap jár órára. Jó mondjuk nem 270 ponttal esett be egyetemre ő sem, akik négyes közép matekkal mennek oda, azoknak biztos halál szivatás. Én is kb 2-3 nap alatt letudom a hasznos óráimat, ami meg bullshit arra meg minek járjon be az ember? Megtanulom vizsgára és ennyi. VISZONT szerintem ennek van egy nagy előnye, amit bűn nem kihasználni: simán el lehet menni egyetem mellett szakmában gyakornokoskodni, így amikor kikerülsz az egyetemről már kapásból lesz 1-2 év SZAKMAI munkatapasztalatod.

Én is sokat hallok a külföldi egyetemei oktatásról (ERASMUS miatt elég sokan kijutnak) és bizony eléggé különbözőek a vélemények. Az amit a kérdésben felvázoltál például kifejezetten taszító. Ráérnek délután felkelni, kajálni, sziesztázni és utána órára menni? Ja, én is meg tudnám ezt oldani, aztán bent lennék este 7-9-ig egyetemen, nem lenne rossz, de ez tipikus f..szlógatásnak tűnik. Ha ennyi szabadidejük van egyetem mellett, akkor miért nem dolgoznak? Nem is a pénz lenne az elsődleges, hanem mint már írtam a tapasztalat.

Jó mondjuk az is igaz, hogy akik ERASMUS-al kimennek, azoknak a 70%-a azért megy ki, hogy bulizzon meg zsebhokizzon álló nap, nem érdekli őket a tanulás.

"A vizsgaidőszak is csak pát hét, mert annyi idő alatt bőven be lehet fejezni, míg itthon jóval hosszabb. "

Nem tudom hova jársz egyetemre, de én még olyanról nem igazán hallottam, ahol nem pár hetes hanem pár hónapos a vizsgaidőszak :D Decemberben van pár vizsgaalkalom, meg kb 1 hét, amin lehet vizsgázni, meg ott a január és akkor ez együtt 5 hét. A nyári vizsgaidőszak sem hosszabb.

2015. febr. 14. 12:16
 13/43 A kérdező kommentje:

"Nem tudom hova jársz egyetemre, de én még olyanról nem igazán hallottam, ahol nem pár hetes hanem pár hónapos a vizsgaidőszak :D Decemberben van pár vizsgaalkalom, meg kb 1 hét, amin lehet vizsgázni, meg ott a január és akkor ez együtt 5 hét. A nyári vizsgaidőszak sem hosszabb."

Ott kint konkrétan december elejétől karácsonyig tartott a vizsgaidőszak. 4 hét.Itthon Pl SZTE 7 hét.

Kint a 4 hét alatt simán le tudtak az emberek vizsgázni, míg itthon...

És nem kint se 9-ig tanulnak az emberek, itn a cikkben is volt, fele annyi órájuk van mint itthon. És nem azoknak akik erasmuson vannak, hanem akik ott élnek.

2015. febr. 14. 13:02
 14/43 anonim ***** válasza:
Én itthon is levizsgázok 2-3 hét alatt az inkább megnyugtató, hogy sikertelen vizsga esetén van még idő pótvizsgára.
2015. febr. 14. 13:11
 15/43 anonim ***** válasza:
Amúgy én is simán levizsgázok általában 2 hét alatt és baromi jó érzés, hogy nem kell azon stresszelni, hogy mi lesz akkor ha megbukok és nincs több hely. Az órákkal történő leterhelés sem igaz a szakok nagy részén. Leginkább az amúgy kamunak tekintett bölcsész szakokról hallok olyanokat, hogy tizen darab vizsgájuk meg tárgyuk van egy félévben, nekem meg fele annyi.
2015. febr. 14. 13:16
 16/43 A kérdező kommentje:

"Én itthon is levizsgázok 2-3 hét alatt az inkább megnyugtató, hogy sikertelen vizsga esetén van még idő pótvizsgára."

AMúgy milyen szak?

2015. febr. 14. 13:25
 17/43 A kérdező kommentje:

Nálunk kb egy komolyabb tárgy 1 hét tanulást legalább igényel. Ha van könnyebb tárgy akkor talán 2 tárgy egy héten, de ilyenből nem sok van. Tehát nálunk mindenki igényli a 7 hetet.

Mondjuk van BTK-s ismerősöm (nem is egy) akik 3 hét alatt letudják.

2015. febr. 14. 13:27
 18/43 anonim ***** válasza:

Számít milyen szak?

Nálunk is van aki először az utolsó/utolsó előtti vizsgát veszi fel, neki nem megy le 2-3 hét alatt.

2015. febr. 14. 13:28
 19/43 A kérdező kommentje:
Szerintem igenis számít. Most nem mindegy hogy pl infó vagy szociológus. Mérnök vagy pszcihológus. Pl koliban 3 hét után már nem sok bölcsést, jugyust, zmk-st talál az ember.
2015. febr. 14. 13:30
 20/43 anonim ***** válasza:
Pénzügy-számvitel.
2015. febr. 14. 13:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!