Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért dolgozhat ennyi nyugdíjas?

Miért dolgozhat ennyi nyugdíjas?

Figyelt kérdés
Tisztában vagyok azzal, hogy nem minden nyugdíjasnak sok a nyugdíja, de nagyon magas a munkanélküliek száma. Vannak olyan szakmák, ahol a nyugdíjas szakmai tudása hiányozna, ezért nyugdíjasként is foglalkoztatják, tehát nélkülözhetetlen.pl. kutató, orvos,egyes vállalkozások)szakmunka)- Én egy közhivatalban dolgozom, ahol olyan nyugdíjasokat foglalkoztatnak, akiket bármikor lehetne nélkülözni. Nagyon sokan járnak a Munkaügyi központokba munkát keresni, de alig van betölthető állás. A pedagógusok között is sok a nyugdíjas, pedig már nagyon sok friss diplomás szeretne elhelyezkedni. Egy irodai munka elvégzésére miért kell nyugdíjast alkalmazni, azt a munkát egy érettségizett fiatal is betölthetné. Tudom, hogy fizetnek nyugdíjjárulékot, 4% eb.járulékot, de sokan várják a lehetőséget, hogy dolgozhassanak.
2010. febr. 9. 18:06
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
73%

Teljesen jogos a felvetett kérdésed!

Az igazságos az lenne, legfőképp az elhelyezkedni nem tudó, pályakezdő fiatalok számára, ha a nyugdíj korhatárt elért egyén, a nyugdíja mellett tovább dolgozik, arra az időre míg a munkaviszonya fen áll, függesszék fel a nyugdíjának folyósítását! Vagy az egyik, vagy a másik!... Valószínűleg, jobban meggondolná, hogy tényleg tovább akar-e dolgozni!

Ismerek olyan közalkalmazottakat, akiknek a nyugdíja >150 ezer -Ft. és mellette közel ugyanannyit megkeres, magyarán KIVESZ! elrabol egy fiatal szakember zsebéből, aki a naprakészebb tudása ellenére sem tud, elhelyezkedni az ilyen, rokon, sógor, koma "emberek" miatt!

(Dolgozott volna 40-45 évet, kemény fizikai munkát végezve, akkor biztosan nem ragaszkodna foggal-körömmel a megszokott karosszékéhez!... örömmel menne nyugdijba, ha megélné azt az időt, hogy mehet)

2010. febr. 9. 18:23
 2/23 anonim ***** válasza:
68%
Így van,osztom a véleményeteket,és igazából engem is nagyon bánt,hogy sok fiatal kilincsel a Munkaügyiben,és van szakmája,nyelvtudása,akármije,aztán a végén sok helyről gyakorlatilag kiszorul a nyugdíjasok miatt,akik nem bírnak otthon megülni a fenekükön.Persze,ha gyárban kéne szalag mellett gürizniük,akkor alig várnák,hogy nyugdíjba mehessenek.Maximálisan igazatok van,ez így elég igazságtalan. (Egyik rokonom például rendőr volt,és százszázalékos nyugdíja mellett havi plusz százért eljár dolgozni.Sokan meg munkanélküliek,holott dolgozni vágyó fiatalok.)
2010. febr. 9. 18:28
 3/23 anonim ***** válasza:
77%
egyetértek. vagy munka, vagy nyugdíj. egy fiatal munkakezdőnek is csak a fizetése van. ha tud még dolgozni, akkor dolgozzon, lelke rajt, de én ugyan nem adnék neki nyugdíjat. senki sem kap 2 helyről pénzt. a sok fiatalnak meg nem jut munkahely, plusz mi termeljük ki a nyugdíjat is. engem régóta bosszant ez a rendszer, de sajnos nem nyúlnak hozzá, mert nagy szavazótábort jelentenek. az nagymamám nyugdíja kevés, vasalással, bejárnősködéssel egészíti ki. aki nyugdíj mellett dolgozna, az tegye így, ne a fiatalok elől vegye el a nyugdíját. nekem is van ilyen ismerősöm: jó pénzt kap maga után és a férje után is, plusz felveszi a közalkalmazotti fizetést. aztán sír, hogy jajj, kevés a pénz. pofámról sülne le a bőr!
2010. febr. 9. 18:46
 4/23 A kérdező kommentje:
Én tisztelem a nyugdíjasokat, azokat, akik ledolgoztak 40-45 évet. A kisnyugdíjas nem tud dolgozni, csenben éli az életét. Azokkal van bajom, akik munkáját be lehetne tölteni fiatal munakerővel. Azt nem szeretem hallani, hogy "mi termeljük, fizetjük a nyugdíjukat", mert ők az összes jogviszonyukban megfizették a kötelező járulékokat, igaz abból az előttük nyugdíjba vonulóknak jutott a tb.alapból. Hiába korlátozzák a foglalkoztatásért adható juttatások összegét, bizony nagyon sokona dolgoznak úgy, hogy pótolhatóak lennének.
2010. febr. 9. 18:58
 5/23 anonim ***** válasza:
100%

hű-ha, rendesen belenyúltunk a darázsfészekbe! belegázoltunk, egy-két tovább dolgozó, nyugdíjas lelkivilágába...

mert itt is kitűnik, a tovább dolgozó nyugdíjasokra nagyon is áll az a régi magyar mondás, hogy "Akinek nem inge, ne vegye magára"

a (le)pontozgatásból úgy tűnik, igen csak magukra vették! S még nem is igen fáradtak el a napi irodai munkától, hajszától, még fenn vannak, és nem restellnek görnyedni, szemüket rongálva a gép monitora előtt, ahelyett, hogy az unokáikkal törődnének ill. azokkal foglalkoznának.

2010. febr. 9. 19:08
 6/23 P.Pityu ***** válasza:
62%
Na ne röhögtessetek!Tényleg azt hiszi valaki,hogy a munkanélküliséget a nyugdijasok elküldésével lehet orvosolni??A 65-70 évesek muszájból dolgoznak,nem azért hogy a fiatalokat szivassák!nyugdijasnak is ki kell fizetni a rezsit,nem kap rá kedvezményt!Én 35 éves vagyok
2010. febr. 9. 20:43
 7/23 anonim ***** válasza:
78%
Nem élünk olyan világban hogy sima érettségivel az ember elücsörögjön egy kényelmes irodában.
2010. febr. 9. 21:06
 8/23 anonim ***** válasza:
100%
Irodai munkákra pályakezdőket és nyugdijasokat alkalmaznak mert utánuk nem kell akkora járulékokat fizetni, és csak pár hónapra kapnak szerződést. Leginkább azért mert az irodai papirtologatáshoz nem kell szakktudás egyszerű betanított munkások.
2010. febr. 9. 21:15
 9/23 anonim ***** válasza:
73%

A nyugdíj nem segély. Nem szociális juttatás.

A nyugdíj egy biztosítási alapon járó szolgáltatás. A dolgozó hosszú évekig fizeti a biztosítási díjat, majd egy szolgáltatást kap a biztosítótól. Jelenleg ez nem biztosítási szerződés, hanem jogszabály alapján történik, de akkor is egy díjfizetés ellenében kapott szolgáltatásról van szó.

Folyamatosan azt hallom, hogy a munkáltató nem diszkriminálhatja a cigányt, a kisgyermeket nevelő anyát stb. A nyugdíjassal szemben nem diszkrimináció ha csak a nyugdíja miatt kerül hátrányos helyzetbe ? Ráadásul a nyugdíj folyósításának semmi összefüggése sincs a munkavállalásával.

Sérti a munkáltató szabadságát is a korlátozás. Ha egy munkáltató azt gondolja, hogy egy nyugdíjas alkalmazása valamilyen gazdasági szempontból előnyös, akkor miért ne tehesse meg ?

2010. febr. 9. 21:59
 10/23 anonim ***** válasza:
100%
Sokszor hallani, hogy ha valaki a nyugdíjaskor előtt 1-2 évvel lesz munkanélküli, akkor esélye sincs az elhelyezkedésre. Pár év múlva meg amikor nyugdíjas lesz, akkor meg kapkodnak utána a munkáltatók és elveszi a munkahelyet a fiatalok elől. Ez kicsit ellentmondásos.
2010. febr. 9. 22:00
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!