Szegényebbek és középosztály-beliek! Ti egy "újgazdag" vagy a "régi, gazdag értelmiségi család" szomszédjába költöznétek szívesebben?
Azért teszem fel a kérdést, mivel én a második kategóriából származom, és a legtöbb újgazdagot nem igazán bírom, hogy finoman fogalmazzak...
Teljesen máshogy élik az életüket mint "mi", hajlamosak nagyon beképzeltté lenni, és nagyon eröltetik a "sznobizmust", avagy ahogy manapság mondják: urizálnak. Sőt, ezeknek a gyerekei / unokái tapasztalataim szerint sokkal hajlamosabbak arra, hogy ne tudjanak és ne is akarjanak mit kezdeni az életükkel, csak a szülők pénzéből éljenek.
Viszont: aki középosztályból vagy munkásosztályból származik, annak szimpatikusabb-e tehát egy újgazdag aki közülük szármaik, mint egy "régi" gazdag?
Én régi nemesi családból származom, de mostanra a családunk már maximum egy proli szintre ér fel életszínvonalban. A műveltség már más kérdés, de a mai világban ez nem is számít.
Inkább lennék a te szomszédod, mint egy újgazdagé. Van nekem is újgazdag ismerősöm és a fitymacsattogtatáson kívül másról nem lehet vele beszélgetni. Mintha az ilyen embereknél a vagyon és az értelmi képesség ellentétes arányban állna egymással. Lásd Lézer Janó, vagy H. Árpi.
Ha választani kéne, legszívesebben egy belvárosi, polgári zsidó család mellett élnék. Művelt, tanult és erkölcsös emberek, nem arra költik a pénzt, hogy a legújabb Lexus-szal menőzzenek, hanem a gyereket elküldik egyetemre Jeruzsálembe vagy az USÁ-ba, befektetnek megfelelő üzletágakba, vagy ők maguk nyitnak vállalkozásokat.
Otthon nem az éjjel-nappal Budapest megy, hanem a Hegedűs a Háztetőn, felolvasnak a Tórából, engem pedig a fiúk Bármicvójára hívnak meg, nem ecstasy-partikra.
1. Mondjuk hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a kommunizmus alatt az elvtársak gonddoskodtak róla hogy a mi életszínvonalunk is "proli" legyen. Az hogy most már nem olyan, az az elvek nem feladásának és a rendszerváltás óta eltelt időnek köszönhető... Persze idehaza sok munka bőven alulfizetett, ezért én inkább értékek/életcélok alapján szeretem a társadalmat kategorizálni, nem vagyon alapján.
2 és 3. Nem lehet általánosítani az igaz... (Horthyról más véleményen vagyok, de ebbe most ne menjünk bele...)
5/6. Egyébként mi is ilyesmi család vagyunk, csak református kiadásban...
A zsidók rendkívül megosztott nép, léteznek ilyen zsidók is, de léteznek a liberálisabb változatú "újgazdag" zsidók is...
Valahogy nekem a tóra nem sokkal szimpatikusabb mint az éjjel nappal budapest.
Inkább élnék régi gazdag család mellett. Ami azt illeti mi "újgazdagok" vagyunk, de f°szom ki van az egész sznob fenhéjázó - mindeközben síkhülye, felületes gondolkodású - de azért beképzelt családomból.
Én is arisztokrata származású vagyok.
Jelenleg is sok földdel rendelkezünk és azon folytatunk gazdálkodást, illetve nagyüzemi állattartással is foglalkozunk.
Nos, azért ránk is mondják páran, hogy szórjuk a pénzt.De, nem olyan mértékben, mint amit a filmekben mutogatnak, hogy Lamborghinivel megy iskolába a család fiúgyermeke.
Aki értelmiségiként hasznos szellemi munkából, becsületesen gazdagodott meg, az többnyire egészen más ember, mint az, aki tisztességtelen módszerekkel, hirtelen tett szert nem biztos, hogy megérdemelt vagyonra
és még játssza is a pökhendi nagyutar, a neveletlen, élhetetlen kölykei meg csak arra jó, amire a "kedves szülő", élősködésre.Na, ez utóbbitól felfordul a gyomrom!Isten őrízz, ilyennel találkozni is, nemhogy mellette lakni.a régebbi, valódi "nemesek" akik valóban lélekben is nemes, jómodorú emberek és gazdagságuk ellenére nem játsszák a sznobot, ők nagyon szimpatikusak.Bár nálam ha szomszédról van szó, teljesen lényegtelen az anyagi helyzete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!