Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért kell az egészségügyi...

Miért kell az egészségügyi szolgáltatásért külön fizetnem, ha eleve fizetem havonta?

Figyelt kérdés
6 810 Ft-ot fizetek havonta egészségügyi szolgáltatási járulék címen, ennek ellenére az imént 300 Ft-ot kellett kifizetnem vérvételért. A háziorvosom utalt be ide, nem önállóan mentem be valami magánklinikára. Egyetemista vagyok, nincsen keresetem, a havi 6 810 Ft is épp elég kín.

2014. dec. 18. 09:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

10: Hogy lehet ez? Nekem nyáron volt egy székletvizsgálatom és totál ingyen volt az egész. Vérvételért sem kellett még soha fizetnem.

Egyetemistaként amúgy kérdező, miért fizetsz TB-t?

2014. dec. 18. 11:29
 12/21 A kérdező kommentje:

Nekem is érthetetlen, hogy érvényes TB kártyával miért kellett fizetnem. Hasznos volt amit írtál, legközelebb felhívok több vérvevő helyet, és megkérdezem hogy duplán fizetős-e, vagy elég a TB. A háziorvosomat pedig meg fogom kérdezni, hogy honnan tudhatom meg, hogy konkrétan mit fizet a TB, és mit nem.

Nekem önmagában nincsen problémám a TB fizetésével. (Anyagi persze van, de elvi nincsen, jogosnak érzem egy korrekt szolgáltatásért cserébe.) Még azzal sem lenne problémám, hogy duplán kell fizetnem, ha ez racionálisan indokolt, és világosan kommunikált. A problémám azzal van, hogy se jogosnak nem látom, sem pedig átláthatónak. Tényleg érdekel, hogy miért kell duplán fizetnem. Hogy hol találok olyan hivatalos tájékoztatót, díjszabást, bármit, ami egy átlagemberrel is megértteti ezt az egészet. Természetesen a rákerestem, de úgy tűnik hogy végig kellene olvasnom pár jogszabályt ahhoz, hogy megtudjam. Mivel az ilyen írásokból nem derül ki pontosan:

[link]

Nekem sem kellett korábban vérvételért fizetnem, ezért nem értem én sem.

(Egyébként azért fizetek TB-t egyetemistaként, mert spórolási céllal átjöttem nappaliról levelezőre. Így tanulnom ugyanannyit kell, az egyetemen ugyanannyit vagyok, viszont más elosztásban. Ezért egyszerűbb a bejárás vidékről.)

2014. dec. 18. 12:04
 13/21 anonim ***** válasza:

11es ,nem tudom,nekem a háziorvosom azt mondta nem tűmogatja a tb,beutalót sem írt,azt mondta így is úgy is fizetni kell.

Egyébként a munkahelyemre kellett,ugyanúgy ahogy a tüdőszűrés is,és mivel 40 év alatti vagyok azért is fizetek minden évben kettőezer ikszszáz forintot.

Igazából én nem vagyok szarrágó,szerencsére anyagilag nem megterhelő ,de van akinek nagyon is számít,hogy elkölt e + ötezer forintot ilyesmikre . Csak nem értem,mégis mit fedez a TB ?

2014. dec. 18. 12:08
 14/21 anonim ***** válasza:
55%
Azért, mert Magyarország jobban teljesít.
2014. dec. 18. 12:41
 15/21 anonim ***** válasza:
Sok mindent támogat. Ha van ügyfélkapus regisztrációd, meg tudod nézni azt is, hogy 2000 óta téged személy szerint miben.
2014. dec. 18. 13:02
 16/21 anonim ***** válasza:
Ha egyetemista vagy, akkor nem kell fizetned a 6810-et....
2014. dec. 18. 13:25
 17/21 A kérdező kommentje:

Ez nagyon jó, nem is tudtam róla! Ügyfélkapuval belépve egyből meg is találtam ezen az oldalon:

[link]

Eddig kb. félmillióba kerültem a TB-nek 2000 óta, nem is gondoltam volna.

Bárcsak az is kiderülne, hogy a jelenleg elérhető ellátások mennyibe pénzembe kerülnek konkrétan az egészségügyi szolgáltatási járulékon felül. (Pl. hogy ha most 300 Ft-ot kellett fizetnem a vérvételért, akkor mennyit kellene mondjuk egy törött láb gipszeléséért, vagy egy koponya MRI vizsgálatért stb.)

2014. dec. 18. 13:26
 18/21 A kérdező kommentje:

De sajnos igen. Nagyon sok embertől hallottam ugyanezt, még egyetemi forrásból is. Épp ezért mertem átmenni levelezőre. Hatalmas füles volt utána szembesülnöm vele, hogy fizetnem kell így is. Ha nappali tagozatos lennék, akkor nem kellene.

2014. dec. 18. 13:29
 19/21 anonim ***** válasza:
A TB egy nagy marhaság ilyen formában!Szerintem jobban járnánk, ha azt a 6800Ft-ot minden hónapban félretennénk.Így legalább kijönne pár hónap alatt egy fogpótlás, vagy szemüveg ára pl, mivel azt sem fizeti aTB.De hát a puccos irodában melegedő és kávézgató, aktatologató Tb-dolgozó madamokat el kell tartani valamiből.
2014. dec. 18. 21:20
 20/21 homo ludensz ***** válasza:

Ha van regisztrált ügyfélkapus belépésed akkor percek alatt ellenőrizni tudod hogy a TB. kártyád "aktív" vagy sem. Az is ott található hogy mely vizsgálatok s beavatkozások beutalóhoz kötöttek sőt még lehetőségként az időpontkérést is felajánlják.

A sors iróniája vagy az EÜ.csapnivaló állapota közismert és az is hogy átakarnak kényszeríteni a fizetős magánszférába. Nekem is 3 havonta kellene kontrollra mennem de mire időpontot kapok 5-6 hónap múltán kerülök az orvos elé. Az meg köztudott hogy a TB. felé olyan beavatkozásokat számolnak fel költségként hogy igen mulattató az ambuláns lapom mivel egy példány az enyém.

2014. dec. 19. 12:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!