A nyugdíjasoknak miért ingyenes az egészségügyi ellátás?
Ha dolgozik (és elér egy bizonyos összeget a keresete), akkor neki is kell TB-t fizetni.
Amúgy a gyerekek se fizetnek, pedig azok is mindig betegek.
A nyugdíjasoknak is csak az az ellátás ingyenes, ami a többi biztosítottnak is. Aktív éveikben elég sok járulékot fizettek.
A legtöbb nyugdíjasnak a megélhetés is gondot okoz, ha még az ellátásért is kellene fizetni, akkor nem jutnának ellátáshoz.
A gyerekek sokkal több ellátást kapnak, mint a legtöbb nyugdíjas. Ők sem fizetnek semmit.
"A gyerekek sokkal több ellátást kapnak"
Hát nem kapnak többet, nézz utána. Másrészt a gyerekeknek nincs jövedelmük, a nyugdíjasoknak meg van.
Utolsónak meg, ostoba személyeskedésre nem vagyok kíváncsi. Ha nincs józan érved, ne mondj semmit.
Elég sok a tévedés a meglátásodban.
Valóban, törvény alapján jogosult egészségügyi ellátásra az, aki (gondolom, rájuk gondoltál) öregségi nyugdíjban részesül. Eddig az volt a logika, elég járulékot fizettek már. Pont emiatt tervezik (már 1990-ben is felmerült!, hogy egyrészt SZJA köteles lenne az öregségi nyugdíj, és 4% természetbeni egészségügyi járulékköteles lenne).
A munkanélkülieknek csak azon része fizeti a -6810 Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot, akik nem kapnak semmilyen ellátást.
És nem, nem biztosítottak minősülnek, vigyázz, az mást jelent! Csak eü-i szolgáltatást kapnak.
Vigyázz, nem azt írod/mondod, amire gondolsz, figyelj oda!
Leírták előttem, mi a helyzet. Egy nagy tévhitet szeretnék szétoszlatni.
Teljesen mindegy, ki mennyit egészségbiztosítási / TB járulékot fizetett be 10-20-50-120 éven keresztül.
Abból neki nem "jár" semmi. Az a pénz akkor, már a tárgyévben el lett tapsolva. Vagyis rá lett költve a rendszerre, a rendszer fenntartására. Az a pénz már sehol sincs, abból semmi nem "jár".
Ugyanez érvényes a nyugdíjakra is. Attól, hogy valaki 40 éven keresztül rengeteg járulékot befizetett, még nem "jár" neki az a pénz. Azt már felélte a rendszer. A mostani inaktívak a gazdaságilag aktívakra vannak utalva. Ebből persze akkora bukás lesz, hogy ihajj, de egyelőre senki nem merte megreformálni a rendszert.
Pontosan.
Ezt a rendszer hívjuk felosztó-kirovó rendszernek.
A lényege, hogy amit én befizetek és járulékolok, azt abban az évben el is költik. Vagyis, ha én leszek nyugdíjas, akkor majd az akkori befizetők befizetéseiből látnak el (xD már ha megérem/vagy a rendszer megéri, remélem, van egy sejtésem, hogy én tovább fogok élni).
Több módszer is van, de ami a köztudatban él, azok a tőkefedezeti és a várományfedezeti rendszerek.
Amit befizetek, az számlán gyűlik és kamatozik.
A II. vh után, miután szétlpotak mindent, a rendszereink akkor álltak át ezekről felosztó-kirovóra.
Amúgy a megmaradt magánnyugdíjpénztárak működnek így, tőkefedezeti elven...
(Szép és jó, de belegondolva, ha 3 millió nyugdíjas pénze egyéni számlán lenne, akkor mekkora lenne a pénzforgalom az országban!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!