Szerintetek érdemes lenne bevezetni a diplomás adót?
Remek, akkor már csak tényleg az lesz diplomás akinek több pénze van, nem az akinek több esze.
Nem lenne egyszerűbb szigorítani a felvételi rendszeren hogy tényleg csak az jusson be aki tud is és akarja is?
Én értem, és megértem ezt a problémát. Biztos valóban idegesítő lehet az, hogy egy diplomás csak azért kap több pénzt egy munkára, mert van egy papírja, de azt a feladatkört diploma nélkül is el lehetne végezni...
Viszont a problémára az általad javasolt megoldás az elég nagy hülyeség, már bocsi. Ugyanis én pl. nem azért hajtok a diplomáért, idegelem szét az agyam, tanulok, teperek, szenvedek, hogy aztán megadóztassák a diplomámat, mert a nem diplomásoknak az nem tetszik, hogy több pénzt kapok :D
És nyugi, dolgoztam már én is, volt, hogy napi 12 óráztam hónapokon keresztül, négykor keltem minden nap. Úgyhogy tudom, milyen dolgozni. De az a helyzet, hogy az a szak, ahol tanulok, szellemileg sokkal jobban lefáraszt, mint a fizikai munka testileg.
Bennem van annyi tenniakarás, hogy nem fogok egész életemben egy gyárban dolgozni, és elkezdtem egyetemen tanulni. Én ezt úgy élem meg, hogy egyel magasabb szintre léptem. Erre jössz te, és azt mondod, hogy adóztassuk már meg a diplomásokat, mert milyen tróger banda már, hogy ingyenélősködnek!
Hát, köszi, végezz el egy egyetemet, aztán gyere itt ezzel a szöveggel!
Tudom, hogy vannak büfészakok, sok diplomát meg lehet kapni gyakorlatilag úgy, hogy az ember végigbulizza. Ez igaz, nem ezt vitatom. De nagy átlagban a diploma az olyan érték, ami megérdemli a magasabb honoráriumot. Egy diplomás ember nagy átlagban többet ér a munkaerőpiacon, mint egy diploma nélküli. És nagy baj, ha ez valahol nem így van!
A problémán tényleg úgy lehetne inkább jobban segíteni, hogy a felvételi rendszert kéne megreformálni (tényleg TUDÁSSAL lehessen bekerülni), azokat a szakokat csökkenteni kéne, ahol túlképzés van, de nem szívja fel őket a munkaerő stb. De nehogy már büntessük a diplomásokat, csak azért, mert megszenvedtek azért, amire más lustaságában nem képes!
"A legenda, hogy az oktatás színvonala emeli a GDP-t egy nagyon jól fenntartott ordas nagy hazugság."
Én itt befejeztem. Reménytelen vagy... Alapvető gazdaságtudományi tényt akarsz megcáfolni? Sok sikert.
"Én itt befejeztem. Reménytelen vagy..."
Elég gyáva védekezés, de legalább mutatja, hogy igazam van :-)
Tudod a GDP nem a diplomásoktól nő, előbb elkezd nőni a GDP, ami miatt sokan kezdenek el egyetemre járni, mert nő az életszínvonal, tehát megtehetik, később, amikor az egyszerű közgazdász visszanéz mit lát: Sok diplomás nő a GDP, pedig a valóság épp az, hogy a diplomások számának növekedése nem okozója, hanem következménye a GDP növekedésnek, de már le is vonják a téves alaptételt, hogy a diplomásoktól nő a GDP.
Sajnos ma teljesen az idealista világszemlélet uralkodik a gazdaságtudományokban is, hála a szocializmus bukásának a materialista megközelítés tabu, épp így sok embert becsapnak ilyen lózugokkal. Félre ne értsd, én is így kezdtem a tandíjellenesség meg az oktatás kiterjesztésének pártfogójaként, csak aztán elkezdtem foglalkozni oktatásgazdaságtannal, és én döbbentem meg leginkább, hogy mekkora ostobaságokat tanítanak sajnos, ráadásul idővel a diplomások magas száma elkezdi visszahúzni az ország versenyképességét, tehát hosszabb távon GDP csökkentő hatású, és akkor még nem is beszéltünk a munkaerőpiac radikálisan átalakuló igényeiről, ami megint a diplomagyártás ellen hat.
De ez egy teljesen más téma, mint a kérdésem.
Nem értesz hozzá, pont. Csak ne akard ráerőszakolni másra a hülyeségedet.
Ez rád igaz főleg, de valóban hagyjuk :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!