Mitől lesz egy ember Magyar?
Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki Magyar legyen függetlenül attól, hogy cigány, zsidó, szerb, amerikai, ukrán, arab stb.
Te miért tartod Magyarnak magad?
Egy nemzet tagja az, aki ahhoz a nemzetnek tartozónak vallja magát.
Szűkebb értelemben aki emellett beszéli az adott nemzet nyelvét és követi a kultúráját (ünnepek, hagyományok, étkezési szokások, hasonlók).
Tehát egy cigány, vagy zsidó, vagy bevándorlók gyermeke, vagy akárki, akkor lehet magyar, ha magát magyarnak vallja és nem cigánynak, zsidónak, szerbnek, románnak, ukránnak, szlováknak, akárminek.
Persze a cigány vagy zsidó származást nehéz letagadni, de nem is ez a lényeg.
Az illető lehet egyszerre cigány/zsidó és magyar is.
A cigányság, zsidóság nem nemzetek, hanem etnikai csoportok. Ezek vallhatják magukat külön nemzetnek, de ez az ő választásuk.
Én magyar vagyok, mert itt születtem, ez a hazám, magyar az anyanyelvem, a szüleim is magyarok és én is magyarnak vallom magam és a magyar kultúra szerint élek.
Egy nemzetet, definíciója szerint, a közös eredet, nyelv, kultúra és az összetartozás tudat határoz meg.
Eredetileg a vallást is ide sorolták, de az ma már egyáltalán nem mérvadó.
És az összes közül a legfontosabb az öntudat. A nemzethez való tartozás tudata. Az a magyar, aki magyarnak vallja magát és úgy is él.
L
"A másodiknak van igaza. Az a magyar, aki magyar állampolgárként van bejegyezve."
És a határon túli magyarokkal mi van? Erdélyi, felvidéki, vajdasági, kárpátaljai magyarokkal, székelyekkel?
Az állampolgárság lófüttyöt sem számít.
Mi van mondjuk a baszkokkal. Nekik államuk sincs. Akkor olyan hogy baszk ember nem is létezik, mert nincs baszk állampolgársága?
L
"Ezen a kérdésen azok szoktak agyalni, akik sok rosszat tettek az ország ellen, vagy mint politikus, vagy mint az őket megválasztó ember személyében!"
Meg a bölcsészek. Meg akit egyáltalán érdekel a nemzet és a haza.
L
több értelemben lehet nézni a dolgokat:
magyar mint magyar állampolgár. ez a hivatalos.
A másik, az érzet a hozzáállás a szív.
Széchenyi-t neveztük a "legnagyobb magyar"-nak pl. Nagyon-nagyon sokat tett a hazájáért, az országért. A vezetők közül ettől lesz valaki magyar, ha a nép érdekeit nézi, értük dolgozik, fejleszt, stb.
Egy átlag polgár pedig akkor nevezhető magyarnak ha ismeri többnyire a történelmünket, érdekli az ország és a polgártársai sorsa, nem bűnöző aki mások kárát okozza.
Nem gyűlöli a magyar kultúrát, és itt most nem azt mondom, hogy imádnia kell a népzenét a viseletet, kajákat(a zenét meg a viseletet én sem kedvelem de a magyar kajákért odavagyok).
összegezve az nem magyar "lelkű" aki kiröhögi azt aki kokárdában magyar színekben öltözködik vagy megveri őket ezért, stb...
persze különválasztandó a magyar lelkű ember és a fanatikus, pl hungarista.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!