Eddig Paks bővítéséről pozitívan gondolkoztam, de most már kételkedem és ti?!
Felmerülő dolgok:
Nemcsak az 5-ös és 6-os blokk építését bízzuk rájuk, hanem „esetleg szükségessé váló” további blokkokét is.
Bár a nukleáris hulladékot valóban elszállítják, mindössze húsz évig tárolják Oroszországban, aztán visszaszállítják Magyarországra.
Nem igaz, hogy egyáltalán nem akarnak majd az oroszok beleszólni az árképzésbe. Egy Roszatom delegálta szervezet fogja megmondani, hogy az áramár számukra elfogadható-e
Annak az esélye, hogy a beruházás megtérül, rendkívül alacsony. (valakik 100 milliárd veszteségről beszélnek, mások 1000)
A Gazprom a múlt héten közölte, magyar erőművásárlásban egyelőre nem gondolkodik, de más területekre szívesen beszállnának.
És még a környezeti dolgok is, hol fogják tárolni a hulladékot.
""2,4millió háztartási napelem szett megvásárlása futná""
A villany mozdonyokat , vagy a gyárakat mi lása el energiával?
10-es
Ha nem süt a nap ha nem fúj a szél akkor leáll a gazdaság és mindenki a sötétben ül?
""Nem igaz, hogy egyáltalán nem akarnak majd az oroszok beleszólni az árképzésbe. Egy Roszatom delegálta szervezet fogja megmondani, hogy az áramár számukra elfogadható-e""
Ezt honnan "veszed"?
Minért szabnák meg az árakat? Mi lenne belőle a hasznuk?
Ez ugyanolyan mintha a francia befektető megszabná mennyi lesz majd a négyes metró jegye. Nevetséges.
Most találtam ezt a cikket a háztartási napelemekről, illetve az árak eséséről:
Itthon kellő támogatás mellett a háztartási energiatermelés elérheté nyugodtan a többszáz megawattot, Paks költségének töredékéért. Lehetne szél és geotermikus energiát is hasznositani, és akkor elég lenne egy ugyanekkora kapacitású Paks, mint a mostani, amihez nem kell a Dunát telerakni vizlépcsőkkel és gondolkodni h 20év után majd hova tesszük az elhasznált fűtőelemeket :S
11-es: elnézést nem fogalmaztam világosan: nem csak ebben látom a megoldást, csak, hogy lássuk a számokat, egyébként ezek a háztartási napelemek visszatáplálnak a hálózatba, szóval nyugodtan tudják a mozdonyt is hajtani, de nyilván ez messze nem a leghatékonyabb megoldás, csak leiram mire is lenne elég ennyi pénz. Ipari méretben ez jóval olcsóbb:
Találtam egy ilyen cikket a szélenergia mellett:
12, akkor ott maradnak kiegészitésnek a szén, gáz, geotermikus, esetleg a kisebb teljesitményű Paks, amúgy olyan nincs, hogy nem fúj a szél vagy nem süt a nap, ha ez valaha is megvalósul, akkor nem az lesz a legnagyobb bajunk, hogy nincs áram... Még januárban is átlag napi 2 órát süt a nap, de a napelemek borult időben is termelnek. Illetve kiegészitő erőművekre mindenképp szükség van, sajnos nagyon messze állunk attól, hogy teljesen megújuló energiát használjunk sajnos. A hőerőművek (távhő) is termelnek elektromosságot, a veszteséghőből pedig fűtik a lakásokat, ez például egy remek kiegészités, ráadásul a távhő ára is versenyképes lenne, ha mondjuk nem minden panelház az utcát fűtené (hálistennek egyre több helyen hőszigetelnek) [link]
Korábban én is egyetértettem az atomerőmű bővítéssel/építéssel, azonban ez a mértékű beruházási költség megriaszt. A Paksi atomerőmű jelenlegi blokkjaira szükség van, ameddig azok biztonságosan üzemeltethetőek, ezen az álláspontomon nem változtattam.
10. 15. HSZ Két dolgot kifelejtettél a kommentjeidből ezzel magaslabdát feladva a többi kérdezőnek, 1. Tározós erőművek építését az országban, így a megújulókból származó áramtermelés ingadozása csökkenthető, és völgyidőszakban olcsón vásárolható elektromos áram, ami csúcsidőszakban értékesíthető. A másik pedig az energiatakarékosság kérdése, amiben igen jelentős potenciálok rejlenek még jelenleg. Amúgy a többi gondolatod rendben volt szerintem.
17-es ""azonban ez a mértékű beruházási költség megriaszt""
Az IMF hitel amit négy év alatt visszafizetett az ország ennek majdnem duplája volt és egy kutyaól nem épült belőle. Hála a baloldali vezetésnek akik csak a bankok zsebét tömték akkor is.
""azért mert benne van a megállapodásban. Indexen már fenn a cikk""
Ha titkos a megállapodás akkor az ilyen mesemondó újságírók honnan tudják mi van benne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!