Gyurcsány megszüntetné a rovásírásos helységnévtáblákat. Egyetértetek ezzel? Ha igen, mégis miért zavar az, ha rovásírással is ott van, komolyan fel nem foghatom!
16.46
szóval az irtsátok ki az állatok, az az igazság kimondása a cigányságról?
Van már annyi reklám, egy millió politikus a házfalakon... majd pont a rovásírás fogja zavarni az embereket, amiknek azért van is valami közünk.
Ez egy beteg ember ... Még véletlenül valakinek komolyan felkeltené ez a téma az érdeklődését és pénzt és energiát nem sajnálva, levéltárakban, múzeumokban, gyűjtemények között vagy nyelvészeti úton próbálná bizonygatni, hogyí ami a föld alatt van az melyik kultúrának is a hagyatéka!
Inkább támogassuk oylan távoli kultúrák felkutatását, amihez az égvilágon semmi közünk, mint hogy a Kárpát-medence fehér foltját kutatnák. Atilla az egykori a hunok központjában élünk miért nem vállaljuk fel, hogy felkutatjuk az emlékeit? Miért jobb nekünk 10-20 évig várni, arra, hogy Egyiptomban kutathassunk fél évig, majd utána megint várjuk és elmélkedjük 10 évig... Sokkal olcsóbb és nagyobb eredményeket lehetne bemutatni, ha ide haza végeznénk kutatásokat. Nyilván ezzel egy két dogmatikus butaságot meg kellene megdönteni, ami a nyugati gondolkodóknak a munkáját ásná alá.
Lehet erre azt mondani, hogy minek az és lehet azt is miért ne. Amúgy tananyag szerűen is magyar a rovásírás és nem türk. Mondta ezt már itt valaki de nem türk csak nekik is volt rovásírásuk, mint még több népnek.
"Viszont így nem másról szól az egész, csak a nagy magyar megjátszásáról. Nem ettől lesz valaki magyar."
Igen ez teljesen igaz, nem ettől lesz valaki magyar. De levetetni mégis csak kevésbé "magyar". Természetesen bocsi a szójátékért. Valójában ez valamiért így alakult, hogy nálunk minimum furán néznek ha valaki magyar zászlót és szimbólumokat tesz ki magának, vagy hord és ilyenek. Pedig ezek bárhol a világon megbecsült dolgok. Még ha valaki nem is a leghazafibb akkor se szólja meg az ilyeneket.
Szerintem jó ötlet az ilyen tábla. :) Pakoljuk csak ki ahova lehet. Egyedi, bajt nem okoz, miénk. Ennyi és rendben van. Szupi.
Amúgy próbálnák csak az amcsi motorosoknak beszólni ha us zászló van a motorjukon, vagy ráfestve - asszem nyakába kaphatná a lábait. :D
35+
... próbálna beszólni hogy "Na mi van nagy amcsik..." efféle oszt uccu nekiiramodhatna a javából. :D
Gyurcsány néhány tettét, felszólalását tisztelem, ebben a konkrét dologban viszont szerintem tévedett, nem volt körültekintő, nem látja a lényeget, mentségére szólva múltunk feldolgozása terén még nagy a zűrzavar.
A rovásírással kapcsolatos dolgokat szerintem inkább szélesebb kontextusba kell emelni. A múltunk feldolgozással kapcsolatba amúgy is sok dolog van, amit érdemes átgondolni. Pozitív példaként a németeknek jól sikerült a múltjuk feldolgozása (bár ott is vannak hiányosságok), egészében véve úgy tűnik, kevesebb komplexussal és elhallgatással tudnak hozzáállni saját múltjukhoz. De erről nem is tudnék írni, mert nem tudom, miért is sikerült a németeknek ez jobban, gondolom sikerült tárgyilagosabban és nyitottabban elvégezniük egy feldolgozó-feltáró munkát.
Gyurcsány beszédéből a videó csak rövid részletet mutat, ebből nehéz tudni, mire gondol, én inkább csak azt sejtem, hogy felületes vagy felkészületlen volt, és tévedett. Az is lehet, hogy valami jobboldali asszociációjú vagy esetleg teljesen idegen, fölösleges dolognak véli, de én még emlékszem, hogy a nyolcvanas években még semmi ilyen feelingje nem volt a rovásírásnak. Nem volt különösebben idegen, mert (ha nem is tanították) de a tankönyv megemlítette és leközölte egy (restituált-átdolgozott) változatát. Gyerekként inkább afféle játéknak néztük és titkosírásra használtuk az osztályban, teljesen spontánul politikamentesen, jó poén és többé-kevésbé ismert játék volt.
Jó, hogy meg lettek említve a kommentekben a cigányok is, mert ez a múltunknak a másik olyan szelete, ahol a néprajztudomány eredményeit jobban közismertté kéne tenni. Van néhány olyan magyar (eredetileg is magyar) népszokás, hagyomány, amelyek már nagyrészt kihaltak az iparosodó modernizálódó lakosság körében, és a néprajztudósoknak néhány erdélyi cigány közösségben sikerült még élő példáit feljegyezniük. Pl. ilyen az autentikus népi mesemondók szerepe, a közösségi autentikus mesemondás egész folyamata, a mesemondás áthagyományozása az öregektől a gyerekek felé, akikből az új mesemondók kialakulnak. Ezeket bizony Nagy Olga néprajztudós főleg már cigány közösségekben kutatta és jegyezte fel (Erdélyben), mert ott az élő népmese-keletkezés ott még létező valóság volt a hetvenes években is, ezeknek a hagyományoknak az eltűnése az ilyen hagyományosabb cigány közöségeknél néhány nemzedékkel később következett be, mint nálunk, szóval még a hetvenes években is lehetett gyűjteni.
Gyurcsánynak vannak jó írásai (éppen a cigányokról), de ő nem néprajztudós, ezért ilyen dolgokban nem feltétlen hozzáértő. Lehetek jó meglátásai azzal kapcsolatban, milyen fontos szerepe van a cigányságnak a magyar indentitás és kultúra szempontjából is, de az egyes konkrét néprajzi kérdésekhez nem ért, szóval a rovásírás dolgában szerintem egyszerűen tévedett és felkészületlen volt. A modern néprajztudomány és eredményeit észszerűen fel kell használni a múltunk teljes átfogó, nagy áttekintő pontos képet adó feldolgozásához, úgy ahogy a németeknek is sikerült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!