Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A liberalizmust miért szapulja...

A liberalizmust miért szapulja mindenki? 1848,1956 mindkettő a liberalizmus szellemén alapult.

Figyelt kérdés

Szerintem a liberalizmusnak (mely a felvilágosodás ötleteiből származik) szerintem nagyon sokat köszönhet a világ. (pl. a pozitivista tudományok melyek dedukción és statisztikán alapulnak)

Az, hogy az olyan észnélküli szervek mint az IMF, vagy pártok (pl SzDSz) a kisajátítja magának (és közben tök mást csinál mint amit hirder) az nem jelenti azt, hogy az ötlettel van a baj. Szerintem sokkal inkább az erőviszonyok egyenlőtlenségével van baj mely a létező piacokat (liberális meghatározás szerint) vagy diskurzust (posztstrukturális) elferdíti és ez által a jól müködő rendszert virusként tönkreteszi. (Pl az USA megszegheti az ENSZ szabályokat mivel vétójoga van míg pl Magyaroszágnak semilyen joga sincs, vagy a Palesztinoknak nem lehet hivatalos álláspontuk mivel nincs "elismert" államuk míg az Izraelieknek lehet.)

Ha nem tetszik a liberalista felfogás akkor milyen irányzatot javasolsz helyette? Marxizmust, Posztstrukturális kormányzási szisztémát, esetleg humanista, radikális, anarchista vagy konzervativ elemeket tartamazó társadalmat? Miért?

2009. nov. 18. 04:25
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Elsőnek: Konzervatív vagy neokonzervatív? A konzervativizmus a feudalizmussal is valamilyen szinten párhuzamba hozható... Nem vagyok benne biztos, hogy te erre gondoltál...

Nem az első vagyok.

Persze hogy van kapcsolat.

A feudalizmus alapja a föld, és a konzervativizmus a földre nem mint piaci eszközre tekint, hanem mint stratégiai értékre. Persze ez egy mai megfogalmazás, hiszen amíg a liberalizmus nem jutott el egy ennyire magas fokra (globális) mint ma, addig fel sem merülhetett ez a kérdés a föld szerepével kapcsolatban.

2009. nov. 18. 12:42
 12/16 A kérdező kommentje:

Elöször is az utolsó mondat nem neked szólt hanem az elötted lévőnek (csak miközben én válaszoltam még egy kommented hozzá irtál)... Elsősorban az arrogáns "lángész"-re reagáltam.

Én soha nem állitottam, hogy a 1848 nem volt nemzeti. Én azt állitottam, hogy a liberalizmus (a felvilágosodáshoz, és a modernista fogalmakhaz kötödően) szellemén alapul. Szerintem a kettőt nem is lehet annyira könnyen szétválasztani mivel a nemzeti szuverenitás ötlete (tehát a nemzetnek mint egységnek melynek joga van földhez) szintén ebben a korból származik.

"a nacionalizmus még dominánssá váltan is csak részmozzanat" - szerintem ez a kifejezás mutatja, hogy a liberalizmus még a nacionalizmusnál is fontosabb volt, függetlenül attól, hogy mára 1848ból inkább a nacionalista elemek maradtak meg.

Ergó:

"1848 tehát liberális forradalom is volt, nem csupán nemzeti" - az állitásom lényege.

"térségünkben a magyar forradalom pedig a rendi világból modernné átalakuló soknemzetiségű társadalom meghatározó történelmi tapasztalata" - Szerintem ez a mondat is a liberalizmus fontosságát emeli ki.

2009. nov. 18. 13:50
 13/16 A kérdező kommentje:

Bár az egyén szabadság vágya ösztönzi, de egy társadalom, náció, radikális tiltakozása egy számára elfogadhatatlan, és kényszerű rendszer, vagy uralkodó eszme ellen.

Érdekes mondat. Én valahogyan úgy értelmezem, hogy a társadalom a te tézised szerint nem mint sok embernek sokasága (pluralizmus), hanem mint egy egység müködik. Ez szerintem nem igy van; szerintem csakis a liberalista, individualista emberek azok akik a forradalmat előtudják idézni.Pl. Batthyany, Petőfi,... Én még abban se hiszek,hogy minden ember ugyanazért harcolt. Szerintem mindenkinek egy kicsit más a motivációja (nem gondolok itt semilyen hátsószándékra, inkább a haza eltérő értelmezésére, kitünési vágy,kaland vágy, stb). Szerintem a forradalom kontextusát le kell bontani szinte individualista elemekre, hogy pontosan értelmezni lehessen. Viszont mar ennek a lehetősége feltételezi a liberalista fogalomnak az elfogadását...

2009. nov. 18. 14:04
 14/16 anonim ***** válasza:

Azok lehet, de a mostani egy rosszfajtája!

Szerintem a Radikális jó mert nem kereskibúvókat és egyenes.

2009. nov. 18. 14:22
 15/16 anonim ***** válasza:

Pár nappal ezelőtt írtam erről,sztem ez pont ehhez a kérdéshez passzol:

Igazából a mai kozmopolita liberalizmus és a 1800-as évek nemzeti liberalizmusa teljesen más dolog.

Magyarországon a reformkorban a liberális eszmék nagyon is pozitívak voltak.Az alapvető emberi és szabadságjogokat határozták meg.Például a parlamentáris demokráciát,szuverén államot,törvény előtti egyenlőséget,közös teherviselést,sajtó-szólásszabadságot,nemzeti ipart,nemzeti hadsereget,jobbágyfelszabadítást és a feudális maradványok eltörlését a 19.század liberális nagyjainak köszönhetjük.

Ez nagyon sokat hozott akkoriban Mo.-nak mind kulturálisan-társadalmilag-gazdaságilag.

A korszak 2 legnagyobb liberális vezéregyénisége pedig a "hazafi" Kossuth Lajos és később a "bölcs" Deák Ferenc volt.

Ha abban a korszakban éltem volna,teljes szívvel a liberalizmus pártján álltam volna.

Akkoriban ez egy "pozitív liberalizmus" volt.

De a liberalizmus már a 19.században elérte a céljait és ideológiailag kiürült.

És a 20.század második felében jöttek olyanok(igen sokan zsidó származásúak)akik úgygondolták magukról hogy ők liberálisok és új ideológiai tartalommal töltötték meg a régi liberális eszméket.

Ezek az "újliberálisok" úgy gondolták hogy az egyén teljesen független a közösségtől(társadalom)és az egyén nem tartozik semmivel a közösségének és ki kell törnie abból sőt szembe kell fordulnia vele.

Az újliberalizmus gazdaságfilozófiájává a neoliberális szemlélet vált mely az állam teljes leépítését és a piacon való állami ellenőrzést és korlátozások megszüntetését követelte és érte el az egész nyugati világban.

Ez a neoliberalizmus egy vadkapitalizmus volt mely a totális kizsákmányoláson alapult és növelte a társadalmi rétegek közötti távolságot.Tehát a gazdagok még gazdagabbak a szegények még szegényebbek lettek.

Ez a neolib gazdaságfilozófia most bukott meg világszinten a 2008-as válság alkalmával.

Az újliberálisok társadalom-kultúrpolitikája még eszelősebb.Elhatározták hogy egy határok és nemzetek,szuverén államok nélküli egységes világállamot teremtenek majd.Ehhez azonban hagyományos keresztény-nemzeti nyugati társadalmakat le kell rombolni a szuverén erős államokat fel kell számolni.

Ezt viszont csak úgy tudják elérni ha pártolnak minden olyat ami erkölcstelen vagy a "régi értékekkel" szemben áll,tehát közösség-társadalompusztító.

A régi értékek az "Isten,Haza,Család" voltak.

A keresztény eszmeiséggel szembeállították az ateizmust és az erkölcsi relativizmust,a vallást kollektív elmebajjá nyilvánították és lejáratták.

A hazafias eszmeiséggel szembeállították a világpolgári öntudatot,hirdették hogy az államot le kell építeni a határokat el kel törölni stb...

A hagyományos család eszmeiségével pedig szembeálították a különböző "alternatív" modelleket(homokosházasság,szingli életmód,gyenge élettársi kapcsolatok stb.).

Tehát minden olyat támogatnak ami a hagyományos keresztény-nemzeti társadalom pusztulását a szuverén,erős állam megszűnését segíti.Csupán azért hogy teremtsenek egy világállamot ezeknek a romjain.

Ez a jelenlegi "negatív" liberalizmus.

(Ez a mai újliberalizmus közel sem fér össze Kossuth eszmeiségével.

Kossuth nyilván nem vonult volna fel bőrtangában,kirúzsozva szivárványzászlót lengetve a homárfelvonuláson.Nem tüntetne füvescigivel a szájában a drogliberalizáció mellett.Nem részesítené a cigányságot előnyben a magyarsággal szemben.Nem akarná az állam szuverenitását megszüntetni sem leépíteni.És a nemzeti ipart eltipró neoliberális gazdaságpolitikát sem támogatná.

Egy Kossuth formátumú liberális figurát ma az újliberálisok ultrafasisztának,nácirasszistának bélyegeznének)

2009. nov. 18. 15:48
 16/16 anonim válasza:

A válasz egyszerű.

A MAI LIBERALIZMUS NEM AZ MINT AMI RÉGEN VOLT!(19sz.ra gondolok)

2009. dec. 20. 18:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!