Az angol nyelv elutasítása magyarázható magyar ideológiai és politikai okokkal?
Rengeteg magyar nyelvtanuló (főleg fiatalok) elutasítja vagy valamiért utálja az angol nyelvet, és helyette inkább az olyan nyelveket választják, mint a német és az orosz. A nemzeti pártoknál megfigyelhető egyfajta ellenállás az angollal szemben. A Fidesz szándéka az volt például, hogy a németet előtérbe helyezzék, mert az angollal szemben több előnye is van (és adtak rá egy nem helytálló érvet). Mivel a Jobbik radikálisabb, vajon elképzelhető, hogy a fiatalok közt egyre népszerűbbé váló "Jobbik-ideológia" úgymond rásegít az angol nyelv elvetésére, utálatára? Gondolok itten arra is, hogy Szaniszló és társai csodálatos szélsőjobboldali összeesküvés-elméletei szerint az USA és angol nyelvű csatlósai képezik a világot elnyomorító gonosz háttérhatalmi "áldemokráciákat", stb. Ha ezeket a baromságokat táplálják a magyar fiatalságba, akkor nem lehetséges, hogy ez is az oka annak, hogy utálják ezeknek az országoknak a nyelvét, azaz az angolt?
Mellesleg milyen érdekes, hogy a német és az orosz felkapott lett, és pont ezekkel az országokkal akar jó kapcsolatokat a Jobbik, míg az angol nyelvűeket teljesen elvetik. Szerintetek? Miért utálják annyian az angolt, miért terjed ez manapság és magyarázható ez a fent említett politikai-ideológiai folyamatokkal?
Nekem az a tapasztalatom, hogy az angol nyelv elutasítása egy jelentéktelen kisebbség jellemzője. Oka pedig az, hogy az angoltanárok nagyon-nagyon rosszak (próbáltam finomabban fogalmazni, de tényleg szint minden angoltanár rossz). Aki tőlük próbál meg megtanulni angolul, az utálni fogja a nyelvet. De előbb-utóbb mindenki talál valamit, ami miatt muszáj megtanulnia rendesen, és onnantól nincs megállás. Én lassan többet használom az angolt, mint a magyart, és nem vagyok ezzel egyedül.
A német és orosz pedig hasznos második idegen nyelvek, de nem helyettesíthetik az angolt.
Ehhez már hozzá kell szólnom:
Szeretett hazánk 1526 óta (48 év 24 év - Horthy; 24 év 1989-től) kivételével gyarmat. (Habsburg/osztrák, német, orosz, ebben a sorrendben.)
Az elnyomott nemzet mindig utálja az elnyomó nyelvét. Így volt ez az osztrákokkal/németekkel és különösen az oroszokkal szemben is.
1989 óta elvileg függetlenek vagyunk, de az biztos, hogy mai vezető nemzet az USA. Na most: Az USA nem úgy gyarmatosít, ahogy ezt az előzőekben felsorolt gyarmatosítók tették (először harcban legyőz - kiirtja a lakosság egy részét - a maradékot jól lenyomja), hanem közvetettebb eszközökkel teszi. (pénz-segélyek- vállalatok terjeszkedése, stb.)
Tehát vannak olyanok, akik ezt elnyomásnak érzik és elvi okokból nem akarnak angolul tanulni. Ezek száma azonban egyenlőre nagyon kevés. A maradék tanulóifjúság nagy része csak egyszerűen semmit sem akar tanulni (sem oroszt, sem németet, sem angolt, sem pirézt, stb.), így az angolt sem. Amúgy Európában ez a helyzet: Angol: 66 % ; második legnépszerűbb idegen nyelv az általános iskolákban a francia, amelyet a gyerekek 19 százaléka tanul, ezt követi 9 százalékkal a német, 6 százalékkal pedig a spanyol.
Magyarország: Érdekes módon az általános iskolai nyelvképzésben a legnépszerűbb tanult nyelv Magyarországon is az angol, de csak a diákok 48 százaléka tanulja, ami az egyik legalacsonyabb arány az unióban. A második leginkább tanult nyelv a német, 27 százalékkal.Középiskolás szinten is viszonylag alacsony számban, a diákok 79 százaléka tanul Magyarországon angolul, noha itt is a legnépszerűbb nyelv. A második ismét a német, 44 százalékkal. (Harmadik talán a francia.)Összehasonlításként: Csehországban a diákok 100 százaléka tanul angolul a középiskolában, miközben 67 százalékuk tanul németet. Romániában a diákok 99 százaléka tanul angolul, 86 százalékuk franciául.
#1 Kikérem magamnak az angoltanárok nevében az általánosítást. Nem tudom milyen statisztikák alapján következtetted, hogy az angoltanárok (pusztán mert angolt tanítanak,) rosszabbak lennének mint a más nyelvi tanárok.
Az más kérdés, hogy a közoktatásban szinte mindenütt angol a kötelező tantárgy, a közoktatás, meg a kötelezőkhöz való általános hozzáállás meg olyan amilyen.
Megleptél. 90-re végeztem orosztanárként a SZU-ban. Soha nem tanítottam, érthetően. Mindenki utálta az oroszt, most feltűnt, hogy már mintha nem lenne így, és nyítnak az orosz felé, de általában véve politikailag még mindig rühellik az oroszokat - nekem azért ez a benyomásom, mert ugye, nem esik jól.
Az angol kötelező, egyszerűen nem lehet ellenni nélküle. Nem vettem észre, hogy valaki is utálná...hacsak nem olyan szinten, hogy utálom, mert kötelező.
A német meg hagyományosan jól fekszik a magyaroknak, és Ausztria iránt inkább hajlunk, mint a németek felé. Nekem eddig ez volt a véleményem.
Egyébként bármelyik nyelvet akarja szidni bármelyik párt, csak vesztünk vele. Még mindig nem beszélünk annyira idegen nyelveket, mint amennyire illene Európában. De majd alakul.
Angoltanárok - gondolom, olyanok, mint általában a tanárok....egyre alacsonyabb a színvonal, a követelmény, és a tudás.
Hát igen, már feltűnt az a szűk réteg, amelyik elvi okokból nem akar angolul tanulni.
--------
Azért is tanulnak nálunk kevesebben angolul, mert még mindig kevés angoltanár van az országban. (Ennek persze az is az oka, hogy nagyon kevés a fizetés az iskolákban, így sokan külföldre mennek vagy magántanárként dolgoznak.) Van olyan tanár kollégám, aki kiment tanítani Skóciába biológiát angolul. Sajnos ez nem jellemző annyira, mint az orvosoknál, mert nagyon jól kell tudni a nyelvet ehhez.
-----------
2 évig tanítottam egy ált. iskolában angolt. Ki teheted a lelked, mindenféle szuper kiegészítő zenét, filmet, fénymásolt anyagot vittem, a hatásfok sajnos nagyom alacsony. Miért ? - Túl nagy létszámúak a csoportok (Ma már csoportbontás van, ez általában fél osztály, kb. 13-16 fő. Sajnos még ez is sok, az ideális 6-7 fő lenne. Nem beszélve arról, hogy sokszor beteg lett a kolléga a párhuzamos csoportból, ilyenkor teljes osztályt (30-32 fő) kellett tanítani. Ilyenkor a hatékonyság = 0)
- Motiválatlanok a tanulók. ( A 13 -15 főből kb. 2-3 volt, akit komolyabban érdekelt az angol. A többiek csak el akarták tölteni az időt, zavarták az órát.)
- Igen, sok tanár motiválatlan. Van olyan is, aki nem olyan jó. DE ! Nagyon utálom, amikor szidják a tanárokat, hogy rosszak és csak bennük van a hiba ! Van baj a rendszerrel és a tanulókkal is bőven !
Az említett dolgok miatt is sokkal jobb lenne egy semleges nemzetközi nyelv bevezetése, amely nem kötődik egyik nemzethez sem, egy ilyen nyelv már több, mint 120 éve létezik és nagyon jól használható üzleti és szakmai kapcsolatépítésre. A mai internetalapú kommunikáció pedig pedig még sokkal könnyebbé teszi az eszperantó nyelvű kommunikációt (informatikai és internetes alkalmazások egyre nagyobb számban használhatók eszperantó nyelven is (ld. Facebook, Google, operációs rendszerek) és Fordítóprogramok is támogatják az eszperantó nyelvet is. A másik értéke még az eszperantónak, hogy általa több, más nyelvet is könnyebb tanulni.
Összefoglalva elmondható, hogy ma már az eszperantó nyelvet is napi szinten lehet használni a kapcsolattartásra, mint pl. az angol, (...) nyelve(ke)t. Sőt ma már komoly nyelvészeti kutatások is folynak eszperantó nyelven, fejlesztik a szakmai szókincset. És ma már egyre jobban terjed angol nyelvterületen is ez a nyelv. Olyan nagy hagyománnyal rendelkező kultúrkörök is támogatják, mint pl. Kína, Oroszország, India vagy Brazília stb. Nyugodtan kijelenthető, hogy mindarra alkalmas és használható az eszperantó nyelv, amelyre az angol is, csak az a különbség, hogy sokkal rövidebb idő alatt tanulható meg az eszperantó mint más kisebb/nagyobb jelentőségű nemzeti nyelvek.
Az angol nyelv elutasítása nálam felér az idiotizmussal, abban az esetben nem, ha valaki német v. orosz v. bármely más nyelv mellett akar angolt tanulni.
Angol nyelvtudás ma már alapkövetelmény, természetesnek veszik. Anélkül szinte sehova nem vesznek fel.
Én is 25 éves vagyok, mégis a legtöbb kortársamnál, aki akarja vinni valamire az, az angolt nem hanyagolja el.
Szép, hogy a német vagy az orosz nyelvet akarja bárki erőltetni,de
1. 45 évig kötelező volt az orosz, azt szinte senki sem beszéli, mert divat volt nem tanulni, plusz első idegennyelvként nagyon nehéz.
2. Semmi hasznát nem vettük végül az orosznak önmagában, mert az angol a mai világ közvetítő nyelve.
Szóval, aki a saját érdekeit felismeri, az tanul angolul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!