Miert koncentral a jobb oldal a mezogazdasagra mikor kevesebb mint a GDP 3%-a es munkaero 5% dolgozik ott? Miert nem probalnak inkabb egy tudasalapu gazdasagot kiepiteni?
Kételkedem,tehát gondolkodom (vagyok)!
Nem tudok nem kivánok beleszólni milyen gazdasági és filozófiai vagy szociológiai könyvek értelmezése töltse ki érdeklődési körödet. Az egészséges szkepszist minden olvasmány okán ajánlanám. Nincs kialakulva az a "világnézeted" amivel eltudnál igazodni a Téged ért információáradattal szemben.A gondolatmenetedet követve azt gondolom még "nagyon" fiatal vagy.
Például a "marxizmusról" azt fogadod el amit róla vélelkednek (néha elvtelen) kritikusai.
A szabad piac annak szabad akié a szabad piac. A piacgazdaság már nem "lehet" szabad piac, de a szabad piac retorikájára hivatkoznak müködtetői. Ha jól tudom a "szocializmust" mint fogalmat egy V:I Lenin nevezetü úr használta, mert gondolta , hogy a Marx által felvázolt kommunizmus nem (azonnal) megvalósitható a gyakorlatban. Viszont nem a kapitalista fejlődés által kinált utat választotta a kommunizmus felé.
Liberális is csak liberális lehet. Ezért gondolom úgy, hogy a (neo)liberális is csak retorikájában hivatkozhat a liberalizmusára.Mára pedig parcellázzák a tiszta fogalmakat. A globalizációnak nevéből adódóan nem lehet "vezetője". Mint fogalom értelmezése inkább a kommunizmushoz áll közelebb. Talán ezért is lesz káros az emberiségre. Olyan mint egy meleg levegővel száguldó léggömb.Ha nem táplálják, visszatér arra a valóságra, ahonnan indult.
És mégis ez lenne a kapitalista fejlődés ma "kijelölt" útja! Nos ez a kapitalizmus (nem én találtam ki)300 éve folyamatos válságain keresztül mindig a "szabad piac" alapjain kezdi újra. Az a pénz (extra profit)tartja életben, amelyet nem az emberiség hasznára, hanem az általad definiált "individualista , racionális(?) önző embert emeli piedesztára, teszi példává a többiek elé.
Jó úton jársz, de azért végy magadra egy kis egészséges szkepszist az elkövetkező információk (alapmüvek!)osztályozásakor. A gazdasági helyzetet elemzőktől óvakodj! Elnézést a hangvételért, ha most tévedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!