Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A svájci frank hiteleseket...

A svájci frank hiteleseket segíti a kormány, támogatod?

Figyelt kérdés

Lehet hogy aljasan hangzik, de egy petákkal nem segítenék nekik. Nem szeretném ha arra fizetnék az adómat, a szüleim adóját, hogy más hitelét fizessék ki belőle. Rossz az egészségügy, a tömegközlekedés és még sorolhatnám, erre költsék az adóm.

Miért kellett felvenni azt a hitelt, miért nem lehet várni addig egy saját házzal, amíg nem tudod megvenni? Aki hülye az szenvedjem. Egyetértetek a véleményemmel?

2013. okt. 20. 13:22
1 2 3 4 5
 21/44 tetro ***** válasza:
49%

09.34

"A bankok (mint utólag kiderült), sok esetben nem is vettek svájctól frankot azért, hogy nekem adjanak hitelt. Egyszerűen csak frankban számolnak. Tehát egy nem létező "veszteséget" követelnek rajtam az árfolyamváltozás miatt, ráadásul azt is brutálisan pofátlan mértékben. "

Szerintem sehol nem mondta a bankod, hogy ő most a veszteséget akarja lenyomni a torkodon. Valójában nem is értem, mit számít, hogy a bank vett-e svájci frankot. Bizonyára a te pénzeddel külön nem, de akár lehet is kihelyezett tőkéje akár Svájcban is... A lényeg, hogy aláírtál egy szerződést. Elolvastad, elfogadtad, pedig kockázatos volt a forint szerződéshez képest. És tádámm, vesztettél, a másik fél nem volt tisztességes... Hisz ő valószínűleg tudta mi várható. Akkor meg minek hazárdírozol bankokkal szemben?

"Rajtam meg 30 évig fogja követelni az árfolyamváltozásból adódó, szintén nem létező veszteségét."

Nem 30 évig, hamarabb is visszafizetheted.

"A legtöbb devizahitelesnek nem az a baja, hogy nem tudja fizetni a hitelt. Én is tudom, sőt, még autót is tartok fenn mellette, mert keményen dolgozom és bőven belefér. A lényeg az elvvel van. Azzal, hogy előre tervezetten, és tudatosan át lettünk verve a frank árfolyam tudatos manipulálásával, valamint a forinthitel felvétel ellehetetlenítésével. 2005-ben arra a hitelösszegre, amit szerettem volna felvenni, 50.000-es törlesztés volt frankban, 85.000 (!!!) forintban. A bankos hölgy meg sem akarta mutatni a forint konstrukciót, mert "áhh...hagyjuk, az drága".

Ha a forint hitelt lehetetlen volt felvenni, akkor nem veszek fel hitelt. Vagy ha úgy döntök, hogy a kockázatosabbat veszem fel, hogy jobban járjak, akkor utána nem sírok. Vagy sírok, de nem várom hogy állambácsi mentsen meg. Ráadásul nem is szorulsz megmentésre. Csak az elv... Az elv az, hogy amit aláírsz szerződést, ahhoz tartanod kell magad. Amúgy mennyi lett a törlesztőd 50e helyett?

"Albit nem akartam fizetni, mert az ablakon kidobott pénz, még a frankos eladósodásnál is nagyon hiba, ergo felvettem a frankhitelt. "

Aha. Ez a butaság egészen addig áll, amíg egyetlen egyszer (mondjuk hitel felvétel előtt) utána nem számolsz, hogy a felvett tőke kamatai milyen arányban állnak az albérleti díjakkal. Lesz ám nem kis meglepetés.

"Nem kell haragudni a frankhitelesekre csak azért, mert egyszerűen nem tetszik nekik, hogy át lettek verve. Ez pont olyan, mint amikor téged egy vegyesboltban átvernek, kiröhögnek, aztán kizavarnak. Csak ez nagyüzem. Ennyi..."

Bennem nincs harag. Csak nem tetszik, ha valaki a vegyesboltban a drágább ultramicsinált tej helyett a legolcsóbb zacskós tejféleséget veszi, aztán két hét múlva visszajön panaszkodni, hogy ez megromlott.

"Az én hitelemnél 40 Ft-al emelkedett a frank, ami 1.6 millás tőkeemelkedést eredményezett. Ugye már ez is indokolatlan a fent leírtak miatt. Na de az, hogy ez miatt a 10.000-el nőtt a törlesztésem, és kaptam ajándékba még 8 évet, az már durva. Az 1.6 millás emelkedést (8*12hónap) * 75.000 Ft-al kell visszafizetnem. Lehet számolni...

Ez rendben van? "

Szóval még mindig kevesebbet fizetsz mintha forintban vetted volna fel?

"Te kedves kérdező, először arról tarts népszavazást, hogy az 1 millió ingyenélő, munkát hírből sem ismerő "állampolgárt" ne tartsuk el. Mert hidd el, sokkal többet húznak ki ők a zsebedből, mint a dolgozó és adózó devizahitelesek. Ha ebben sikerrel jársz, akkor én is aláírom saját magam ellen a petíciót. ;) De gondolom ehhez nyuszi vagy..."

Ennek ellenére ezzel egyetértek. Sokkal több pénz megy kis feleslegesen ennél... Ráadásul az utcára kerüléstől megmenteni embereket néhány százezer forintos ráfordítással hosszú távon olcsóbb megoldás. De akkor is szociális alapon mérlegelnék, hogy kiket kell "menteni"

2013. okt. 21. 09:52
 22/44 anonim ***** válasza:
78%

"Szerintem sehol nem mondta a bankod, hogy ő most a veszteséget akarja lenyomni a torkodon"

Dehogynem! A bankok azzal kampányolnak, hogy az fix árfolyamon történő előtörlesztés, valamint a devizások megsegítése őket a csődbe taszítja. :) Pedig dehogyis... :)

"Ráadásul nem is szorulsz megmentésre. Csak az elv... Az elv az, hogy amit aláírsz szerződést, ahhoz tartanod kell magad. Amúgy mennyi lett a törlesztőd 50e helyett?"

Nem is azt akarom, hogy mentsenek meg. Nem azt akarom, hogy fizesse ki helyettem a kormány. Én csak azt akarom, hogy nem létező veszteséget ne kérjék számon. Senki nem azt akarja, hogy fizesse ki helyette más. Dehogyis.... ki akarom fizetni azt, amit felvettem + az INDOKOLT kamatot. Nem a bankok és a kormány játékából GENERÁLT árfolyamveszteséget és egyéb plusz költségeket, amihez nincs közöm.

Kétszer emelkedett a hitelem, a legutóbb az árfolyamváltozás miatt, előtte valami egyéb, mondva csinált indokkal (kamatemelés...csak úgy). 50e-ről 75e-re, és kaptam 8 évet pluszban.

"Aha. Ez a butaság egészen addig áll, amíg"

Nem értek egyet...Egy normális albi a fővárosban 70-80.000 körül van, plusz fizetheted a tulaj közös költségét is, stb... Szóval ha 30 évig fizetek 75.000-ért frankos lakáshitelt, akkor is az éri meg jobban, mert a lakás az enyém lesz, és örökölhető, az albérlet kevésbé. Valamin MO. nem tart azon az albérleti kultúra szinten, mint az USA, tehát bármikor kitehetnek, mert vagy nincs szerződésed, vagy nem kapsz számlát róla, stb...

"Szóval még mindig kevesebbet fizetsz mintha forintban vetted volna fel?"

Nem, mivel kaptam grátisz 8 évet.

"Csak nem tetszik, ha valaki a vegyesboltban a drágább ultramicsinált tej helyett a legolcsóbb zacskós tejféleséget veszi, aztán két hét múlva visszajön panaszkodni, hogy ez megromlott."

Kivéve, ha a vegyesboltos azzal ver át vásárláskor, hogy a ne vedd a ultamicsinált tejet, hanem vegyél zacskósat, mert olcsóbb, és tovább eltart.

Ez a megtévesztés...

Azért nem értem én ezt, mert senki nem szereti ha átverik. Se te, se én. A te pénztárcádból nem húz ki a segítség semmit (sőt, tudod, olcsóbb lesz a rezsi ;) ).

Mit szólnál hozzá, ha vennél 200e-ért egy TV-t, aztán vinnéd vissza egy hét múlva, hogy elromlott, nem erről volt szó, aztán neked esnének (az ügyben egyébként érdektelen) a vásárló társaid, hogy takarodj, ne tartsd fel a sort, stb...

Tudod az van, hogy sok család éppen hogy tudja fizetni az emelkedett törlesztést, de nem tud mellette félretenni belátható időn belül egy akkora összeget, hogy kifizesse kp-ban a hitelt. Vagy egyáltalán nem tud félre tenni. A lakásuk a válság miatt nem ér annyit, mint a tőketartozásuk. És akkor mi van? Azért, mert meg lettek tévesztve, ennyi volt az életük? Bukta, kalap-kabát, lehet menni a híd alá? Vagy inkább börtönbe, mert ha visszaadod a lakást is tartozol a NEM LÉTEZŐ ÁRFOLYAM különbséggel, és mehetsz az adósok börtönébe.

Azért szégyen ez az országra nézve, nem is kicsit.

2013. okt. 21. 10:14
 23/44 anonim ***** válasza:
36%

"Számomra az egész azért nagyon visszás, mert valójában nem történt olyan szintű reálérték növekedés a törlesztőrészletekben,"

Én 1.5 milliót vettem fel autóra, visszafizetni 2.5 milliót kellett volna, már visszafizettem 3 milliót, de még tartozom 1.7-el.Ha ez neked nem sok Tetro, akkor valami baj van a fejeddel. Fizetem, nem kérem az adófizető pénzeiteket, már ha fizettek egyáltalán.Nekem kellett egy megbízható kis fogyasztású kocsi, volt előtte egy, amire a gatyámat fizettem javításra.Igen h.lye voltam, bár forinthitelt még véletlenül se kaptam volna.De ez az utálat felháborít, igaza van annak, aki szerint ezzel az erővel nagyon sok olyan kiadás van, ami ne adófizető pénzből menjen. Akkor miért nem háborogtatok, amikor 180 forinton ki lehetett váltani a hitelt, higgyétek el, nem a bajba jutottak váltották ki, hanem akik befektetési céllal vettek lakást. Ráadásul egy olyan dologról beszélünk, ami embereket egy életre lenyomorít és a gazdaságnak is odavág.Nem nem fizetni nem akarnak. Van ismerős, aki 150 ezret fizet havonta, most 300 ezret kéne, perre ment, a havi 150-et fizeti továbbra is, de 300-at nem tud. Nem azt kéri, hogy ne fizessen, hanem megoldást, hogy tudja fizetni.Ezek az emberek dolgoznak, adóznak, nem ingyenélő 6 gyereket szülő cigányok, mint akiket Tetro támogat, akiknek tényleg felesleges a támogatás, mert amiatt tart itt ez az állapot, nekik értelmetlen, de talán azoknak, akik dolgoznak, normálisan élnek, azoknak valami megoldást kéne találni. Még egyszer, én fizetem a hitelem, nem kérem a segítségét az ilyen én tudtam okos embereknek.

2013. okt. 21. 10:31
 24/44 anonim ***** válasza:
33%

Pontosan!!!

Én kb. 6 millát tettem bele eddig a 11 millás lakásomba, és ha fizetem a megemelkedett futamidő végéig a jelenlegi törlesztéssel a lakásom, akkor még 26.1 millát kell kifizessek. Ez összesen több, mint 32!!! Ez oké így? tényleg?

2013. okt. 21. 10:35
 25/44 anonim ***** válasza:
52%
"Kimentek a tankok, bejöttek a bankok."
2013. okt. 21. 11:55
 26/44 anonim ***** válasza:
50%

Mivel a kormány, a magyar állam szüntette meg a hitel lehetőség alternatívákat (és a reklámokból mindenhol az jött le,"nem baj ha alacsony a fizetésed, nem baj ha máskor nem tudtál kölcsönt felvenni, most lehet" )

Ez volt a hatalmas hiba még abban a bizonyos sokat emlegetett "nyóc évben", hogy előre látták a pénzemberek, hogy mi lesz a vége, de akkor úgyis mindent az embereknek kellett kifizetni mások hibájából a bankok és multik gazdagodására.

Ezért a mindenkori kormánynak erkölcsi kötelessége rendbe tenni a korábban államilag elkövetett hibákat és bűnöket.

De hiszen ezt teszik, csak javítgatják az elődök hibáit, foltozzák és kompenzálják az emberek sérelmeit már több mint három éve!

2013. okt. 21. 12:06
 27/44 anonim ***** válasza:
72%
Egyébként pedig hol a bank felelőssége? Hány olyan embert ismerek, akinek nem volt megfelelő kezdő befizetése, se megfelelő havi fizetése, mégis ingatlanhoz jutott, most akkor mondjam, hogyha a bank hülye volt és adott, akkor meg is érdemli, hogy lenyomjanak valamennyit a torkukon.
2013. okt. 21. 12:27
 28/44 tetro ***** válasza:
47%

Sajnos amikor elkezdjünk összehasonlítgatni a jelenben felvett tőkét egy harminc év múlva visszafizetett teljese összeggel nominálás nélkül, akkor az egy olyan szintű tudatlanságra vagy demagógiára utal, amivel nincs mit kezdeni.

olvassátok el ezt: [link]

2013. okt. 21. 13:24
 29/44 anonim ***** válasza:
59%

még szerencse, hogy Te, a magasságos tetro itt vagy nekünk!

Taníts mester!

A gyakori havas henrikje.

2013. okt. 21. 13:41
 30/44 anonim ***** válasza:
11%

Tetro:

Nem én terveztem 30 évig fizetni a hitelem, hanem ahogy írtam, ajándékba kaptam 8 évet.

A hitelem eredeti állapotában, az eredeti futamidővel/törlesztéssel ~20 millát kellett volna visszaadnom 25 év alatt. Ez is sok, de tudatában a hitel fogalmával, ezt bevállaltam, és a mai napig tartom is, ezt vissza is akarom adni.

De bocsássa meg a világ, ha nem akarok 32 millát visszaadni 20 helyett.

Szóval persze, lehet tudatlannak nevezni, meg demagógnak, de ettől még igazam van, ahogy a legtöbb devizahitelesnek is.

Biztos a sok devizahiteles, saját lakásra vágyó ember a hibás....

Ismerek a munkahelyemen is sok végzett közgazdászt, akik hasonló állásponton vannak, mint te. Egyértelműen két részre bonthatók. Vagy szülői hátszéllel, két gyufaszál keresztbe tevése nélkül jutottak lakáshoz, vagy 8-10 éve laknak havi 70.000-ért albérletben mondván, hogy őőőők aztán nem vesznek fel hitelt, mert tanult emberek. Na most...számold ki ,hogy 8-10 év alatt, havi 70+közös költséggel (~10.000Ft) mennyi pénzt szórtak ki az ablakon.

Persze, biztos ez az ideális családmodell itthon...biztos...

2013. okt. 21. 13:43
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!